Συστάσεις Διατροφής

Έχω κάνει εγχείρηση και έχω μια ουλή, τι να φάω για να επουλωθεί καλύτερα;

της Τόνιας Καραγιάννη
31 Οκτωβρίου 2011
35388 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Έχω κάνει εγχείρηση και έχω μια ουλή, τι να φάω για να επουλωθεί καλύτερα;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Όλοι μας λίγο ως πολύ έχουμε κάποια πληγή, είτε από κάποιον ελαφρύ τραυματισμό, είτε από κάτι πιο σοβαρό, ακόμη και από κάποιο χειρουργείο. Η επούλωση των πληγών αυτών και κάθε είδους πληγής, αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, την ομαλή πρόοδο της οποίας εξασφαλίζουν διάφοροι μεσολαβητικοί παράγοντες και αντιδράσεις. Mία πληγή επουλώνεται συνήθως μετά την πάροδο 8-10 ημερών. O χρόνος βέβαια επούλωσης, πέρα από το μέγεθος της πληγής ή τις ενδεχόμενες επιπλοκές, που μπορεί να υπάρξουν, εξαρτάται και από τον οργανισμό του κάθε ατόμου. Για να συντελεστεί η διαδικασία της επούλωσης, απαιτείται μεταφορά των συστατικών του αίματος στο σημείο που υπάρχει η πληγή. Oι πρωτεΐνες αποτελούν ένα από τα απαραίτητα συστατικά που μεταφέρονται με τα αιμοφόρα αγγεία.

Πρωτεΐνες και επούλωση πληγών

Ένας άνθρωπος, με χαμηλές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών στο αίμα του, λόγω του ότι ακολουθεί αυστηρή χορτοφαγική διατροφή με απουσία πρωτεΐνης, δεν είναι σε θέση να επουλώσει καλά τα τραύματά του. Mεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σημαντικό συστατικό για την ανάπλαση των μυών και τη δημιουργία νέων κυττάρων έχει το ασπράδι του αυγού, το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη C και σψηματισμός κολλαγόνου

Mε τη μειωμένη επούλωση των πληγών, όμως, σχετίζεται και η έλλειψη της βιταμίνης C. Η βιταμίνη C βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των συνδετικών ιστών, και τη δημιουργία χόνδρων και αγγείων και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας, μπορείτε να καταναλώστε εσπεριδοειδή, κόκκινη πιπεριά, ντομάτα ή φράουλες.

Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.