Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στο Venlo

της Κωνσταντίνας Μούλιου
05 Νοεμβρίου 2016
19746 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Γαστρονομικό ταξίδι στο Venlo

Ερχόμενη στο Venlo της Ολλανδίας για πρώτη φορά και αγναντεύοντας το νέο τόπο που θα με φιλοξενούσε τους επόμενους 18 μήνες, η πρώτη εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι ότι θα ζούσα έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που είχα συνηθίσει στην Αθήνα! Το Venlo αποτελεί μία μικρή πόλη της επαρχίας του Limburg, στη νοτιοανατολική Ολλανδία και κοντά στα γερμανικά σύνορα, με πάνω από 100.000 κατοίκους. Παρότι πρόκειται για μικρή πόλη, το γεγονός ότι 3 πανεπιστήμια στεγάζονται αυτή την στιγμή στο Venlo (τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών Fontys και HAS και ένα παράρτημα του πανεπιστημίου του Maastricht), το μετατρέπει σε μία ιδιαίτερα ζωντανή και νεανική πόλη!

Ταξιδεύοντας στο Venlo, αυτά που σίγουρα αξίζει κανείς να κάνει, είναι να επισκεφθεί τα 2 μουσεία της πόλης, το Μουσείο του Limburg και το μουσείο τέχνης Museum van Bommel van Dam, να κάνει μία βόλτα στο κέντρο της πόλης θαυμάζοντας το παλιό Δημαρχείο, όπως επίσης και τον επιβλητικό ποταμό Maas που ξεκινάει από την Γαλλία και καταλήγει στην Βόρεια Θάλασσα περνώντας μέσα από το Venlo, δημιουργώντας ένα οπτικό αριστούργημα! Αξιοσημείωτο είναι επίσης το θέατρο που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό γνωστό ως “Theatre De Maaspoort”, ένα πραγματικό έργο τέχνης που οργανώνει θεατρικές βραδιές και εκδηλώσεις.

limburgs museum venlo

Το Venlo μεταξύ άλλων φιλοξενεί πολλά πολιτισμικά δρώμενα, ένα από τα κυριότερα εκ των οποίων είναι το γνωστό σε όλους Καρναβάλι, αλλά και το πασίγνωστο στην Ολλανδία φεστιβάλ Zomerparkfeest στα τέλη Αυγούστου που πλημμυρίζει το κεντρικό πάρκο του Venlo από ζωντανή μουσική, ταινίες και χορό.

Παρά το μικρό μέγεθος της πόλης, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχουν αρκετά μέρη τόσο για δραστηριότητες (σπορ, βόλτες στον ποταμό, ποδηλασία κλπ) όσο και για γαστριμαργικές εμπειρίες.

Καφές

Ο καφές αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα στο Venlo αφού μπορείς να απολαύσεις ζεστό καφέ σε οποιοδήποτε σημείο ή κατάστημα της πόλης βρεθείς, ενώ τα σούπερ μάρκετ έχουν επανδρώσει ολόκληρους διαδρόμους με διάφορες ποικιλίες καφέ!

Τηγανιτές πατάτες και Frikandel

Κυκλοφορώντας στο Venlo, εύκολα μπορείς να παρατηρήσεις ότι το κυριότερο fast food του είναι οι τηγανητές πατάτες (εμπνευσμένες από τον Βέλγικο τρόπο παρασκευής) συνοδευμένες από κάθε είδους σως, όπως επίσης και το Frikandel, ένα είδος λουκάνικου από κοτόπουλο, χοιρινό, μυρωδικά και μπαχαρικά χωρίς δέρμα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές, ψωμί ή κρεμμύδια.

Ωστόσο, μπορεί ν’ απογοητευτείς αν αναζητήσεις να καταναλώσεις παραδοσιακό Ολλανδικό φαγητό στα εστιατόρια της πόλης, μιας και θεωρείται σπιτικό φαγητό και δεν είναι εύκολα διαθέσιμο, οπότε θα πρέπει να στηριχθείς στην καλή διάθεση κάποιου Ολλανδού φίλου με βασικές μαγειρικές ικανότητες!

venlo ollandia gala

Tι αξίζει να δοκιμάσετε;

Η αλήθεια είναι ότι η Ολλανδική κουζίνα, αν και περιέχει αρκετά λαχανικά, δεν χαρακτηρίζεται από υγιεινές επιλογές. Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος επισκεφθεί το Venlo αξίζει να δοκιμάσει έστω και μία φορά κάποια από τα ακόλουθα πιάτα-τρόφιμα:

Γάλα-Γιαούρτι

Οι Ολλανδοί είναι διάσημοι για τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς μπαίνοντας σε ένα σούπερ μάρκετ και βλέποντας την τεράστια ποικιλία σε γάλα και γιαούρτι με κάθε είδους γεύση και μορφή! Αυτό που κάνει την διαφορά σε σχέση με τα ελληνικά γιαούρτια, είναι η ιδιαίτερα ρευστή μορφή του γιαουρτιού, που θυμίζει περισσότερο επιδόρπιο!

Gouda και άλλα κίτρινα τυριά

Το σίγουρο είναι ότι στην Ολλανδία μπορεί κανείς να βρει οποιοδήποτε είδος κίτρινου τυριού αναζητήσει στην υπαίθρια αγορά ή σε κατάστημα τροφίμων, αφού η ποικιλία των τυριών είναι ατελείωτη! Μπορείς να βρεις από απλά τυριά μέχρι τυριά εμπλουτισμένα με άλλα συστατικά, όπως μπαχαρικά ή μυρωδικά, γεγονός που τους δίνει μία πραγματικά πολύ ξεχωριστή γεύση!

Biterballen

Πικρές φρυγανισμένες μπάλες από κρέας, συνήθως μοσχάρι, παρασκευασμένες με ζωμό κρέατος, βούτυρο και αλεύρι. Αποτελούν ένα ιδιαίτερα γευστικό συνοδευτικό για το ποτό στις εξόδους ή στις καθημερινές εκδηλώσεις.

Boerenkool με λουκάνικο

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και παλαιότερα Ολλανδικά πιάτα, που προτιμάται ειδικότερα στην διάρκεια του χειμώνα, και περιέχει λάχανο αναμεμειγμένο με πατάτες, σως, μουστάρδα και καπνιστό λουκάνικο.

Hutspot

Περιέχει βρασμένες πατάτες, καρότα και κρεμμύδια και συχνά συνοδεύεται με μοσχάρι, ενώ θεωρείται ένα πολύ δυναμωτικό γεύμα.

Zuurkool

Ουσιαστικά είναι το λάχανο τουρσί, που συνοδεύεται με πατάτες και καπνιστό λουκάνικο, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Erwten soup (ή snert)

Σούπα που μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως πιάτο ή ορεκτικό, και περιέχει αρακά, μυρωδικά, κρεμμύδια, άνηθο και συνοδεύεται με μπέικον. Πολλοί ισχυρίζονται ότι για να είναι πετυχημένη η συνταγή, θα πρέπει το κουτάλι να στέκεται όρθιο μόνο του όταν το βυθίζεις στη σούπα!

Ωμές ρέγγες με κρεμμύδια και αγγουράκια τουρσί

Δεν ακούγεται και πολύ δελεαστικό, έτσι; Ωστόσο, πολλοί το θεωρούν ιδιαίτερα νόστιμο και μάλιστα προτιμούν να το καταναλώνουν ακολουθώντας το τελετουργικό του πιασίματος της ρέγγας από την ουρά, σηκώνοντάς την στον αέρα και βυθίζοντάς την αργά στο στόμα!

fried potatoes holland venlo taksidi

Και από γλυκά...

Και φυσικά, δεν μπορεί κανείς να παραλείψει τις γλυκές γεύσεις που έπονται των Ολλανδικών γευμάτων:

Λυμβουργική πίτα

Την κατεξοχήν Λυμβουργική πίτα που θυμίζει αρκετά την πάστα φλόρα, και αποτελείται από αφράτη ζύμη και γέμιση φρούτων διαφόρων γεύσεων, όπως το κεράσι, το βερίκοκο, οι φράουλες και τα δαμάσκηνα και καταναλώνεται συχνά σε γενέθλια ή κηδείες.

Bάφλες με καραμέλα (stroopwafels)

Όπως λέει και το όνομά τους, αποτελούν πολύ λεπτές βάφλες κυκλικού σχήματος, γεμισμένες με σιρόπι καραμέλας. Είναι ένας πραγματικά πολύ γευστικός πειρασμός, αλλά θέλει πολύ προσοχή και μέτρο μιας και 1 μικρή βάφλα μπορεί να ξεπεράσει τις 200 θερμίδες!

Καραμέλες liquorice

Το πιο γνωστό είδος ολλανδικής καραμέλας που είτε λατρεύεις, είτε μισείς (εγώ ανήκω στην 2η κατηγορία)! Συχνά το αποκαλούν και drop και είναι μία καραμέλα από πιπερόριζα, «λαστιχένιας» υφής, της οποίας ο πυρήνας αναδύει μια ιδιαίτερη αλμυρή γεύση, ιδανική για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό!

Poffertjes

Επί της ουσίας, αποτελούν πολύ μικρά σε μέγεθος και αφράτα pancakes σπογγώδους υφής, που κατασκευάζονται από φαγόπυρο και μαγιά. Συνοδεύονται συνήθως με άχνη ζάχαρη, βούτυρο ή σιρόπι.

Μετακίνηση με ποδήλατα!

Φυσικά, πέρα από τις γευστικές επιλογές, κυκλοφορώντας κανείς στην πόλη, θα διαπιστώσει ότι όπως κάθε Ολλανδική πόλη που σέβεται τον εαυτό της, τα ποδήλατα αποτελούν το κυριότερο όχημα μετακίνησης από ανθρώπους κάθε ηλικίας, μιας και οι αποστάσεις είναι ιδιαίτερα μικρές.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι τα ποδήλατα υπάγονται κανονικά στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, με ειδικά σχεδιασμένα φανάρια και λωρίδες γι’αυτά, ενώ ακόμα και οι διανομείς πίτσας, χρησιμοποιούν ποδήλατο γι’ αυτό το σκοπό! Οι ρυθμοί της πόλης είναι ιδιαίτερα χαλαροί, πράγμα που σου επιτρέπει ν’ απολαύσεις στο έπακρο την ηρεμία που αναδίδει, ενώ πολύ συχνά θα δεις τους ανθρώπους να βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους και το βράδυ να χαλαρώνουν σε κάποιο μπάρ πίνοντας, τι άλλο; Μπύρα!

podhlata venlo

Το στρατηγικό σημείο της πόλης και ο σιδηροδρομικός σταθμός που βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ άλλων, επιτρέπουν την εύκολη μετάβαση σε γειτονικές χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, αλλά και φυσικά σε όλη την Ολλανδία, καθιστώντας το ένα ιδανικό σημείο σχεδιασμού ταξιδιών!

Ακόμα και αν δεν αποτελεί την πιο δημοφιλή ή ξακουστή πόλη, ταξιδεύοντας κανείς στην Ολλανδία, αξίζει να κάνει μία μικρή στάση και να ζήσει μία μέρα εμπειρίας στο Venlo!

Kαλό φυσικό και γαστρονομικό ταξίδι!

Κωνσταντίνα Μούλιου
Κωνσταντίνα Μούλιου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος