Συστάσεις Διατροφής

Τα νύχια μου σπάνε συνέχεια, μήπως φταίει η διατροφή μου;

της Θεοδώρας Κατσαρού
05 Μαρτίου 2018
22671 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
diatrofh gia gera nyxia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα νύχια μας έχουν χαρακτηριστεί ως ο καθρέπτης της υγείας μας, καθώς μπορεί να αποτελέσουν μέσο διάγνωσης διάφορων ασθενειών. Παθήσεις των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος, όπως νεφρική, καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα στην περιοχή των νυχιών. Πολλές φορές η έλλειψη διάφορων θρεπτικών συστατικών όπως σιδήρου, ψευδαργύρου ή και ασβεστίου μπορούν να οδηγήσουν σε ευθραυστότητα των νυχιών.

Σίγουρα αρκετοί θα έχετε παρατηρήσει, τα νύχια σας να σπάνε συνέχεια και να είναι αρκετά εύθραυστα, να παρουσιάζουν κάποιες δυσχρωμίες ή και ακόμη να ξεφλουδίζουν. Τα εύθραυστα νύχια παρουσιάζονται ως μαλακά, ξηρά και αδύναμα. Η περιποίηση των νυχιών αλλά και σε μεγαλύτερο βαθμό η διατροφή είναι εκείνη που συμβάλει στην αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων. Η ποιότητα της διατροφής και ουσιαστικά τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών, παίζουν καθοριστικό ρόλο και συμβάλλουν στην διατήρηση την υγείας των νυχιών. Συνεπώς, θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως τελικά φταίει η διατροφή για το σπάσιμο τω νυχιών;

Αρχικά, θα ήταν σημαντικό να αναφερθούμε στη σύσταση του νυχιού, για να γίνει περισσότερο κατανοητή η αντιμετώπιση της ευθραυστότητας.

Η σύσταση του νυχιού περιλαμβάνει

  • μεγάλη περιεκτικότητα σε κερατίνη
  • θείο 4%
  • λίπη 4 -5%
  • άνθρακας 43 – 50%
  • οξυγόνο 30- 33%
  • υδρογόνο 6%
  • άζωτο 15 – 17%
  • νερό 18%, μπορεί όμως η περιεκτικότητα του να φτάσει μέχρι και 30%, οπότε γίνεται και εύθραυστο.

Πόσο σημαντική είναι η πρόσληψη πρωτεϊνης;

Η κερατίνη, η οποία βρίσκεται και σε μεγαλύτερη ποσότητα στα νύχια είναι πρωτεΐνη που προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα από βλάβες η στρες. Η κερατίνη εξυπηρετεί σημαντικές δομικές και προστατευτικές λειτουργίες, ιδιαίτερα στο επιθήλιο. Συνεπώς, η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι σημαντική για την υγειά και την ευθραυστότητα των νυχιών, καθώς επηρεάζει τη σκληρότητα του νυχιού. Για έναν ενήλικα 0,8-1 γραμ/κιλό σωματικού βάρους, είναι ικανή ποσότητα πρωτεΐνης για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Καλύτερες πηγές πρωτεΐνης αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα άπαχα μέρη του χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος, τα πουλερικά, το αυγό δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο ασπράδι του αυγού, τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα προϊόντα σόγιας.

Είναι απαραίτητα τα λιπαρά οξέα;

Τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα είναι επίσης απαραίτητα για την καλή υγεία των νυχιών. Η έλλειψη τους στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα των νυχιών με αποτέλεσμα να αρχίζουν να ξεφλουδίζουν. Καλές πηγές αποτελούν τα καρύδια, ο σολομός, ο τόνος, ο λιναρόσπορος, οι μαλακές μαργαρίνες και τα προϊόντα σόγιας.

Πώς ο σίδηρος επηρεάζει την υγεία των νυχιών;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα νύχια απαιτούν οξυγόνο το οποίο μεταφέρεται μέσω της αιμοσφαιρίνης, για να παραμείνουν υγιή όμως σε περιπτώσεις όπου η μεταφορά του οξυγόνου εμποδίζεται τότε είναι πιθανό τα νύχια να γίνουν εύθραυστα. Ο σίδηρος είναι συστατικό της αιμοσφαιρίνης, μυοσφαιρίνης και πολλών άλλων ενζύμων με μεγάλη ποικιλία μεταβολικών λειτουργιών, όπως η μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου.

Συνεπώς, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την λέπτυνση των νυχιών και κατά συνέπεια την ευθραυστότητά τους και γι’ αυτό η κάλυψη των αναγκών του ατόμου σε σίδηρο είναι σημαντική. Τροφές όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί , τα φασόλια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι αποτελούν καλές πηγές σιδήρου.

Το ασβέστιο τι ρόλο παίζει;

Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμμετέχει σε μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.

Πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον οργανισμό μας, η επαρκής πρόσληψη του, βοηθάει στην αντιμετώπιση της ευθραυστότητας και της ξηρότητας των νυχιών. Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γιαούρτι, τα αμύγδαλα, τα φασόλια, οι σαρδέλες.

diatrofh asvestio kai ygeia twn nyxiwn

 

Είναι απαραίτητος ο ψευδάργυρος;

Ο ψευδάργυρος επιπλέον είναι απαραίτητος για την καλή και υγιή ανάπτυξη των νυχιών. Πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά μέσω της διατροφής, καθώς ο οργανισμός δεν έχει κάποιο εξειδικευμένο σύστημα αποθήκευσή του.

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται κυρίως στις πρωτεϊνούχες πηγές όπως το κόκκινο κρέας,τα ψάρια και τα θαλασσινά, με εξαίρεση τα στρείδια, που προσφέρουν περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Το κοτόπουλο αποτελεί καλή πηγή, κυρίως τα σκουρόχρωμα τμήματά του τα οποία περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο συγκριτικά με τα ανοιχτόχρωμα.

Η μελέτη για τη πρόσληψη βιοτίνης 

Η αντιμετώπιση της ευθραυστότητας των νυχιών είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποια έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων. Η βιοτίνη έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην θεραπεία των εύθραυστων νυχιών καθώς σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 στο περιοδικό Journal of Drugs in Dermatology, βρέθηκε ότι η ευθραυστότητα των νυχιών μπορεί να υποχωρήσει όταν υπάρχει επαρκής πρόσληψη βιοτίνης. Η βιοτίνη συναντάται κυρίως στο πολύσπορο ψωμί, στο αυγό, στο σολομό, στο αβοκάντο, στο συκώτι και στο κουνουπίδι.

Εν κατακλέιδι

Συνεπώς, καλό είναι η διατροφή μας καθημερινά να περιλαμβάνει μία πηγή γαλακτοκομικού προϊόντος, μία πηγή πρωτεΐνης, την κατανάλωση 1 χούφτας ξηρών καρπών ανάλατων και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού των παραπάνω θρεπτικών συστατικών. Με αυτό τον τρόπο, η διατροφή βοηθάει στην αντιμετώπιση της ευθραυστότητας των νυχιών.

Το βασικότερο όμως είναι ότι πρέπει να φροντίζουμε, για την καλή υγεία των νυχιών και τα σημάδια που είναι πιθανό να εμφανιστούν στα νύχια, καθώς μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση διατροφικών ελλείψεων του οργανισμού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cathy Wong, Biotin for Nail Growth Can Taking Biotin Lengthen Your Tips?, 2017

The LifeScript Editorial Staff, Fingernail Health – Nutrition for Dry, Brittle Nails, 2006

Kara Rogers,Keratin, Encyclopædia Britannica

Ryan Rosalind, Do your nails need a nutritional boost?

Θεοδώρα Κατσαρού
Θεοδώρα Κατσαρού Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.