Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στην Θάσο

13 Φεβρουαρίου 2024
9699 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
gastronomiko taksidi stin thaso

Photo source: www.canva.com

Η Θάσος είναι το βορειότερο νησί της Ελλάδας. Η έκταση της είναι 379 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2011) είναι 13.770 κάτοικοι. Η ακτογραμμή του νησιού φτάνει τα 115 χλμ. και είναι σχεδόν όλη προσβάσιμη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Λιμένας της Θάσου, εκεί όπου βρίσκεται και το πιο γνωστό λιμάνι του νησιού. Ανά καιρούς η πρωτεύουσα του νησιού άλλαζε λόγω διάφορων αιτιών (επιδρομές πειρατών, μεγαλύτερη κατανομή πληθυσμού σε άλλους οικισμούς κ.α.) με την πρώτη ιστορικά πρωτεύουσα του νησιού να είναι το χωριό Θεολόγος. Η Θάσος, ανήκει γεωγραφικά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόσβαση στο Νησί

Γίνεται ακτοπλοϊκώς μέσω των πορθμείων της Κεραμωτής και της Καβάλας. Τα δύο επιβατικά λιμάνια της Θάσου βρίσκονται στην πρωτεύουσα (Λιμένα) και στη Σκάλα Πρίνου. Χαρακτηριστικά του νησιού είναι η πλούσια και πυκνή βλάστηση, καθώς και τα καταγάλανα νερά της, κάτι που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό πολλών ως «Σμαράγδι του Αιγαίου».

Η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων, όπως και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές και το μέλι.

Γαστρονομικός Χαρακτήρας του Νησιού

Τα κυριότερα τοπικά προϊόντα της Θάσου εκτός από το ελαιόλαδο το οποίο έθρεψε και συνεχίζει να θρέφει γενιές στο νησί, είναι το μέλι (πευκόμελο Θάσου), οι ελιές (θρούμπα Θάσου) καθώς και τα γλυκά του κουταλιού με το καρυδάκι, το σύκο και το τριαντάφυλλο να είναι τα πιο γνωστά .

Η κουζίνα και οι συνταγές του νησιού βασίζονται αρχικά στις πολύ καλές πρώτες ύλες και έπειτα σε παραδοσιακές άλλα και σε σύγχρονες τεχνικές, δημιουργώντας πρωτότυπες σπεσιαλιτέ.

Χαρακτηριστικά πιάτα

Τοπικής κουζίνας του νησιού είναι τα ντολμαδάκια με αβγολέμονο και οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί. Οι κολοκυθοανθοί είναι τα λουλούδια από τις κολοκύθες με τα οποία έχουν ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Τα συγκεκριμένα, οι νοικοκυρές φροντίζουν να τα μαζέψουν πολύ νωρίς το πρωί, όσο είναι ακόμη ανοιχτά, πριν τα δει δηλαδή ο ήλιος και κλείσουν. Τα γεμίζουν με ρύζι και μυρωδικά και σε συνδυασμό με τα ντολμαδάκια αποτελούν ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό πιάτο .

Λιγότερο γνωστά είναι τα πιπερολάχανα, τα οποία είναι ένας συνδυασμός από λάχανο τουρσί και άσπρα φασόλια. Τα πιπερολάχανα είναι ένα παραδοσιακό, πικάντικο, χειμωνιάτικο φαγητό.

Τα πιταράκια είναι αρκετά γνωστά και για το λόγο αυτό θα τα συναντήσεις συχνά αν βρεθείς σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι στο νησί. Είναι τηγανίτες με μπόλικο δυόσμο, μυρωδικά και κολοκυθολούλουδα (κολοκυθοανθούς). Αποτελούν εξαιρετικό μεζέ για το τσίπουρο δίπλα στη θάλασσα .

Από την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γλυκά. Το νόστιμο σαραγλί κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις και ακολουθούν τα γλυκά του κουταλιού (σύκο, καρυδάκι, τριαντάφυλλο, λεμόνι, πορτοκάλι κ.α.)

thasos pisina

 

Εξερευνώντας το νησί

Όσοι γνωρίζουν τη Θάσο ξέρουν καλά ότι τα πιο ενδιαφέροντα χωριά της είναι στα ορεινά. Το Καζαβίτι είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά. Βρίσκεται σε μια πλαγιά στα 350μ. υψόμετρο και χωρίζεται σε δύο βασικούς συνοικισμούς, το μεγάλο και το μικρό. Η πέτρινη πλατεία του και οι ταβέρνες το έχουν αναδείξει από παλιά σε must βόλτα για όσους βρίσκονται στο νησί. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει ενδιαφέρουσα ξενοδοχειακή υποδομή, η οποία το κάνει ιδανική επιλογή για νησιωτικές διακοπές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα. Στο χωριό υπάρχουν μονοπάτια που καταλήγουν στη θάλασσα μέσα από ελαιόφυτες διαδρομές. Εκεί κοντά βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Το δάσος έχει άγρια ομορφιά, καθώς από κάποια στιγμή και μετά εμφανίζονται ρόμπολα και δασική πεύκη. Ο ταξιδιώτης, έπειτα από την βόλτα του στο όμορφο ορεινό χωριό, μπορεί να απολαύσει παραδοσιακό φαγητό στις ταβέρνες της πλατείας.

Μια ονειρεμένη τοποθεσία κάτω από τα πλατάνια, με πολλά καλομαγειρεμένα παραδοσιακά φαγητά – ντολμαδάκια, φρέσκες τηγανητές πατάτες και κότσι στη γάστρα. κοτόπουλο με φλιμάρια (χυλοπίτες), αρνίσιο κεφαλάκι γιουβέτσι, και ορεκτικά –πιταράκια, χορτοκεφτέδες με σέσκουλα και λάπαθα, κολυθολούλουδα γεμιστά και αρκετά ντόπια κρεατικά στη σχάρα και στη σούβλα.

Στο νησί της Θάσου υπάρχουν ονομαστές ταβέρνες για κρέας και ψάρι σε πολλά χωριά του νησιού. Ένα από αυτά η σκάλα Ποταμιάς που μπορείς να απολαύσεις καλομαγειρεμένα θασιώτικα πιάτα (κοτόπουλο με μελιτζάνες και κολοκυθάκια και "φτεροκεφτέδες"), ζυμαρικά με φρέσκο ψάρι ή θαλασσινά, ελιές "χλαστάδες" (πράσινες σε λεμόνι) και "φλαστάδες" (με μάραθο) , τσίπουρο και κρασί από τους κατοίκους του νησιού, καπνιστή σμέρνα με ταραμοσαλάτα σουπιές κρασάτες, και χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι.

Αν τα ψάρια αποτελούν τον αγαπημένο σου μεζέ τότε σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείς τον μικρό οικισμό “Κλίσμα” ο οποίος βρίσκεται στη Σκάλα Καλλιράχης . Είναι γνωστός για την δημοφιλή παραλία του και τους νόστιμους ψαρομεζέδες. Κάθε χρόνο την περίοδο του Δεκαπενταύγουστο, στη Σκάλα Καλλιράχης γίνεται η ονομαστή γιορτή της σαρδέλας.

Φεύγοντας μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το ορεινό χωριό της Καλλιράχης το οποίο απέχει μόλις 2 χλμ από τη Σκάλα του. Στο χωριό αυτό εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια δεσπόζει ο ξακουστός για την ακουστική του ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, στο θόλο του οποίου οι τεχνίτες εντοίχισαν τέσσερα πιθάρια για να αυξήσουν την ακουστική απόδοση.

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς το νησί μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τα όμορφα χωριά, Μαριές , Κοίνυρα , Αλυκή και Λιμενάρια. Θα σε μαγέψουν και είναι σίγουρο ότι θα θέλεις να τα ξαναεπισκεφτείς.

thasos paralies

Παραλίες του Νησιού

Όσον αφορά τις παραλίες της Θάσου θα ήταν άδικο να αναφερθώ μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες. Όλες έχουν τη δική τους χαρακτηριστική ομορφιά και μπορούν να καλύψουν τα γούστα κάθε λουόμενου είτε αυτός θέλει μικρή, είτε μια μεγάλη παραλία. Κάποιες είναι οργανωμένες και κάποιες άλλες όχι , κάποιες έχουν άμμο και κάποιες πετραδάκι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καμία τους δεν θα σε απογοητεύσει .

Γνωστές είναι η Χρυσή Αμμουδιά, η Σαλιάρα, ο Παράδεισος, η Γκιόλα (φυσική πισίνα), τα Κοίνυρα, τα Μεταλλεία, η Μακρύαμμος , ο Παχύς , το Πευκάρι κ.α.

Μαρία Παρίση
Μαρία Παρίση Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Μαρία Παρίση είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος -Διατροφολόγος του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Έχοντας εμπειρία 20 χρόνων στον τομέα της διατροφής διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην πόλη της Δράμας παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφής τόσο δια ζώσης όσο και από απόσταση.