Δίαιτα

Κρυολιπόλυση και Αδυνάτισμα: Τι λένε οι ειδικοί;

της Εβίτας Σιατίτσα
11 Δεκεμβρίου 2018
90459 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
cryolipolisi diadikasia kai adunatisma

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είμαι σίγουρη ότι στους περισσότερους από εσάς θα έχει φτάσει στα αυτιά σας η λέξη «κρυολιπόλυση». Κάποια γνωστή σας, ή η γνωστή της γνωστής δοκίμασε την νέα αυτή μέθοδο και όλο και κάποιο σχόλιο και συζήτηση γύρω από αυτή θα έχετε ακούσει…ακόμη και τυχαία!

Αν και ακούγεται πράγματι ολοένα και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό είμαι σίγουρη πως πολλοί από εσάς δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το τι είναι η κρυολιπόλυση. Είναι μία νέα σχετικά μέθοδος στον κόσμο της ομορφιάς και του αδυνατίσματος και πρόκειται ουσιαστικά για μια μη επεμβατική θεραπεία σμιλεύματος του σώματος που οδηγεί σε μείωση του όγκου των λιποκυττάρων με την τεχνολογία της ψύξης. Θα λέγαμε κάλλιστα ότι αποτελεί μία εναλλακτική της λιποαναρρόφησης με το πλεονέκτημα ότι δεν χρησιμοποιείται «νυστέρι» και ότι σε αντίθεση με την λιποαναρρόφηση η κρυολιπόλυση θεωρείται μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία.

Πως ακριβώς γίνεται η κρυολιπόλυση;

Με απλά λόγια η διαδικασία περιλαμβάνει την τοπική εφαρμογή ψύξης στα «προβληματικά» σημεία. Με θερμοκρασίες από 5 έως και -11°C προκαλείται θάνατος των λιποκυττάρων, χωρίς εμφανή βλάβη στο υπερκείμενο δέρμα, και έτσι βελτιώνεται το περίγραμμα του σώματος. Η μέθοδος θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει κατά περίπου 20% το λίπος σε ορισμένες περιοχές του σώματος.

Είναι πιθανό να αρκεί μία και μόνο συνεδρία για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κάθε θεραπεία εκτιμάται ότι καταστρέφεται περίπου το 20% του αριθμού των λιποκυττάρων στην περιοχή, γι’ αυτό και κατά περιπτώσεις απαιτείται επανάληψη της θεραπείας. Το αποτέλεσμα ξεκινά να γίνεται ορατό 30-40 ημέρες μετά τη θεραπεία, οπότε και εκτιμάται αν θα ακολουθήσει επόμενη συνεδρία. Το τελικό αποτέλεσμα επέρχεται συνήθως 2 με 3 μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Καθώς αποτελεί μία σχετικά νέα μέθοδο δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε με σιγουριά για μακροχρόνιες παρενέργειες ή για το αν τυχόν τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα. Μέχρις στιγμής παρενέργειες όπως ερυθρότητα, μούδιασμα του δέρματος και μώλωπες δείχνουν να εξαφανίζονται μέσα στις επόμενες μέρες από την εφαρμογή της θεραπείας.  Πιο σπάνια έχει αναφερθεί μία παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού μετά από κρυολιπόλυση η οποία τελικά χρειάζεται επεμβατική μέθοδο για να επιλυθεί.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη δράση της;

Καθώς η μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία μόνο χρόνια τα κλινικά δεδομένα παραμένουν περιορισμένα ώστε να βγάλουμε ασφαλή και στατιστικά σημαντικά συμπεράσματα όσο αφορά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε βάθος χρόνου.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε αρχικά σε πειραματόζωα και έδειξε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σήμερα ολοένα και περισσότερες κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται. Έτσι λοιπόν για παράδειγμα σε μία από αυτές τις μελέτες συμμετείχαν συνολικά 15 ασθενείς στους οποίους εφαρμόστηκε η τεχνική της κρυολιπόλυσης. Ο βαθμός βελτίωσης αξιολογήθηκε τόσο με αντικειμενικά όσο και με υποκειμενικά κριτήρια. Τα αποτελέσματα τόσο των αντικειμενικών όσο και των υποκειμενικών αξιολογήσεων έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην μείωση του υποδόριου λίπους χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

Σε παρόμοια μελέτη με συμμετέχοντες 15 γυναίκες και παρακολούθηση 2 μηνών μετά την κρυολιπόλυση παρατηρήθηκε βελτίωση στο περίγραμμα του σώματος ειδικά στις γυναίκες με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να δεχτούν την θεραπεία;

Η κρυολιπόλυση ενδείκνυται σε υγιείς ενήλικες φυσιολογικού βάρους σώματος, οι οποίοι ακολουθούν μία σωστή διατροφή. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι ιδανικοί υποψήφιοι είναι όσοι δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στο βάρος τους. Με άλλα λόγια δεν «αδυνατίζω» κάνοντας κρυολιπόλυση. Πιο σωστά θα λέγαμε ότι «αν έχω ένα φυσιολογικό βάρος σώματος, προσέχω τη διατροφή μου και γυμνάζομαι τακτικά αλλά παρόλα αυτά κάποιο σημείο του σώματός μου εμφανίζει υπερβολική συσσώρευση λίπους, τότε η κρυολιπόλυση μπορεί να με ευνοήσει».

cryolipolysis infographic

 

Κάτι άλλο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η μέθοδος της κρυολιπόλυσης ενδείκνυται κυρίως σε σημεία του σώματος όπου υπάρχει εμφανής διόγκωση του λιπώδους ιστού. Με άλλα λόγια μειώνεται ο όγκος του λιπώδους ιστού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και δεν «εξαφανίζεται όλο το λίπος από το σώμα μας όπως θα θέλαμε (;).

«Αδυνατίζω» κάνοντας κρυολιπόλυση;

Ας αναλύσουμε όμως λίγο περισσότερο την παραπάνω θέση, ότι δηλαδή δεν «αδυνατίζω» κάνοντας κρυολιπόλυση και ότι η κρυολιπόλυση από μόνη της δεν μπορεί να μας εγγυηθεί «μόνιμα» αποτελέσματα. Τι ακριβώς εννοούμε;

Ας ξεκινήσουμε δίνοντας την εξής πληροφορία. Γνωρίζατε ότι όταν παίρνουμε βάρος αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ο όγκος των λιποκυττάρων και όχι ο αριθμός τους; Μάλιστα ο αριθμός των λιποκυττάρων φαίνεται ότι διαμορφώνεται κάπου ανάμεσα στην παιδική και εφηβική ηλικία και από εκεί και πέρα παραμένει σταθερός. Έτσι λοιπόν ενώ τα λιποκύτταρα μπορούν να μειωθούν σε μέγεθος, δεν μπορούν να μειωθούν σε αριθμό. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που πήραν λίπος κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αλλάξουν το βάρος τους αργότερα στην ενήλικο ζωή, σε σύγκριση με εκείνους που πήραν τα κιλά τους ως ενήλικες, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Kirsty Spalding του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Τι σημασία έχει αυτό στην κρυολιπόλυση; 

Ακόμη λοιπόν και αν με την κρυολιπόλυση αφαιρέσουμε έναν αριθμό λιποκυττάρων από την «προβληματική» περιοχή δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι τα υπόλοιπα λιποκύτταρα παραμένουν στη θέση τους και είναι ικανά να αυξηθούν σε μέγεθος αν εμείς υπερβούμε το ισοζύγιο ενέργειας. Τι εννοούμε λέγοντας ισοζύγιο ενέργειας; Με απλά λόγια αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε.  Να λοιπόν γιατί είναι σημαντική η διατήρηση μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η κρυολιπόλυση δεν θα μας εξασφαλίσει ότι μπορούμε να τρώμε ό,τι και όσο θέλουμε μιας και διώξαμε το λίπος από εκεί που μας ενοχλούσε.

«Και αν ξαναεμφανιστεί το λίπος στο σημείο αυτό θα πάω να κάνω ξανά κρυολιπόλυση»: Μία δήλωση που έχω ακούσει αρκετές φορές από ανθρώπους που με ρωτούν την άποψή μου σχετικά με την κρυολιπόλυση. Εκτός λοιπόν από τις πληροφορίες που ήδη σας έδωσα παραπάνω να θυμηθούμε και κάτι άλλο. Ότι ο λιπώδης ιστός, το λίπος δηλαδή του σώματός μας, αποτελεί έναν ιστό ο οποίος ναι μεν δεν θέλουμε να υπερβαίνει των φυσιολογικών ορίων, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί ένα άχρηστο ιστό τον οποίο θέλουμε να «εξολοθρεύσουμε» εντελώς.

Καταλήγοντας

Ας έχουμε λοιπόν στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ναι μεν η κρυολιπόλυση είναι μία μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει την μείωση του λίπους σε «προβληματικές» περιοχές, η αλλαγή όμως του τρόπου ζωής, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής και η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στη ζωής μας αποτελούν πρώτιστης σημασίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nelson AA, Wasserman D, Avram MM  "Cryolipolysis for reduction of excess adipose tissue", Semin Cutan Med Surg,  2009 Dec;28(4):244-9.doi:10.1016/j.sder.2009.11.004.

Plast Reconstr Surg. 2018 Jul;142(1):17e-22e, Τreatment of Paradoxical Adipose Hyperplasia following Cryolipolysis: A Single-Center Experience. Kelly ME, Rodríguez-Feliz J, Torres C, Kelly E.

Dermatologic Surgery35(10): 1462–70. "Cryolipolysis for noninvasive fat cell destruction: Initial results from a pig model".  Zelickson, B, Egbert, BM, Preciado, J; Allison, J; et al. (2009).

J Cosmet Laser Ther. 2014 Oct;16(5):209-13.Clinical effectiveness of non-invasive selective cryolipolysis. Kim J1, Kim DH, Ryu HJ.

Cryo Letters. 2017 Sep/Oct;38(5):379-386. Effects of cryolipolysis on abdominal adiposity of women. Meyer PF, Furtado ACG

 Hopkin, M. (2008). Fat cell numbers stay constant through adult life. Nature.

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.