Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στη Βαρκελώνη

15 Νοεμβρίου 2023
6978 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
taksidi sti varkeloni

www,canva.com

Η Βαρκελώνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας και αποτελεί πρωτεύουσα της αυτοδιοικούμενης περιφέρειας της Καταλονίας, της οποίας οι κάτοικοι μιλούν την δική τους γλώσσα, που διαφέρει από τα ισπανικά σε έναν βαθμό. Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια, χωρίς όμως να σου δίνει την αίσθηση μιας χαοτικής πόλης, καθώς οι μετακινήσεις των ανθρώπων όλων των ηλικιών γίνονται κυρίως με ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια.

Πρόκειται για μία από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της Ισπανίας και δε θεωρείται τυχαία νούμερο ένα τουριστικός προορισμός. Ξεχωρίζει για την τέχνη και αρχιτεκτονική της, την κουζίνα της, τον φιλόξενο λαό της κ.α Η Βαρκελώνη αποτελεί σπίτι για σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τον Pablo Picasso και τον Salvador Dalí.

Κτίρια που πρέπει να επισκεφθείς

  • Sagrada Familia
  • Park Guell – Μέγαρο Guell
  • Casa Batllo
  • Casa Milla

Αποτελούν, όλα, έργα του Antonio Gaudi, ενός Καταλανού αρχιτέκτονα με επιρροές απ’ όλο τον κόσμο. Τα έργα του είναι πρωτότυπα και ιδιαίτερα, με έντονα χρώματα και ψηφιδωτά, που χρειάζεσαι τουλάχιστον τρεις ημέρες να τα δεις και να τα απολαύσεις.

Που να περπατήσεις 

Αξίζει να επισκεφτείς τον πιο γνωστό πεζόδρομο, την Las Ramblas, που έχει μήκος περίπου 1,2 χιλιόμετρα με το Port Vell να βρίσκεται στο Νοτιότερο άκρο της, το λιμάνι, και με την πλατεία Catalunya να βρίσκεται στο βορειότερο άκρο. Κατά μήκος της θα βρεις μαγαζιά με δωράκια, λουλούδια, animateur, ανθρώπινα αγάλματα, καλλιτέχνες κ.α Είναι από τα πρώτα που θα πρέπει να δει κανείς στην Βαρκελώνη, και χρειάζεται αρκετή ώρα να την διασχίσεις γιατί πρώτον θα σταματάς ανά λεπτό να δεις τα μαγαζάκια και δεύτερον συνήθως, υπάρχει πληθώρα ανθρώπων να την διασχίζου.

Επίλεξε να την επισκεφθείς πρωινές ώρες, που η κίνηση κατά μήκος της είναι πολύ λιγότερη 

la Boqueria 

Πηγαίνοντας λοιπόν από το λιμάνι στην Catalunya, στο αριστερό σου χέρι θα δεις την la Boqueria. Είναι η ανοιχτή αγορά της Βαρκελώνης, που αποτελεί άλλο ένα must σημείο για τους τουρίστες. Ειδικοί πάγκοι πουλάνε πολλές και ποικίλες επιλογές ελιές, θαλασσινών, φρούτων, κρεάτων, τυριών και πολλά άλλα τρόφιμα τα οποία είναι όλα σε προσφορά. Έχει αμέτρητα προϊόντα και επιλογές τροφίμων που δεν είμαι σίγουρη ότι μπορεί να γυριστεί η αγορά σε μια ημέρα. Παρόλα αυτά είτε πας να ρίξεις μια ματιά, είτε να ψωνίσεις, θα σου είναι μια εμπειρία αξέχαστη.

Barceloneta 

Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την Barceloneta, που βρίσκεται στην ομώνυμη γειτονιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης. Το έδαφος καλύπτεται με ψιλή χρυσή άμμο και το νερό είναι καθαρό, η θάλασσα είναι κυρίως ήρεμη.

Το βράδυ στη Barceloneta μπορείς να επιλέξεις τι θα ακολουθήσεις:

  • Από τη μια διοργανώνονται πάρτι και υπάρχουν κλαμπ στα οποία η διασκέδαση κρατάει μέχρι το πρωί.
  • Από την άλλη υπάρχουν ταράτσες που σερβίρουν υπέροχα κοκτέιλ, να καθίσεις με την παρέα σου να απολαύσεις την θέα που σου προσφέρουν.

Τι αξίζει να δοκιμάσεις στην Βαρκελώνη; 

1.Παέγια - Paella 

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά της Ισπανίας, το οποίο φτιάχτηκε πρώτη φορά στην Βαλένθια.

  •  Δεν γίνεται να επισκεφτείς τα παράλια της Ισπανίας και να μην δοκιμάσεις αυτό το τυπικό φαγητό.
  •  Στην ουσία είναι σαν το ιταλικό ριζότο και περιέχει θαλασσινά ή κρέας ή και τα δυο, καλύπτοντας έτσι κάθε γευστική προτίμηση.

2. Tapas

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τα ισπανικά ορεκτικά( σαν τα ελληνικά μεζεδάκια) και σερβίρονται μαζί με το αλκοόλ. Βέβαια, μπορεί κάποιος να επιλέξει να παραγγείλει 3 διαφορετικά τάπας και να έχει ένα ολοκληρωμένο γεύμα, καθώς περιλαμβάνουν:

  • Υδατάνθρακες, όπως το το παραδοσιακό ψωμί της Καταλονίας με ντομάτα τριμμένη και ελαιόλαδο, τις πατάτες τηγανιτές με δενδρολίβανο.
  •  Πρωτεΐνη όπως τα καλαμαράκια τηγανητά, τις αντζούγιες ξυδάτες και μπουκιές χοιρινού
  • Λίπη και Έλαια όπως τις ελιές..

Τέλος, τα τάπας τα οποία δεν λείπουν από κανέναν ισπανικό κατάλογο είναι οι κροκέτες, η ομελέτα, ρωσική σαλάτα, μύδια ,πιπεριές, χταπόδι κ.α.

3. Κρέμα Καταλάνα

  • Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό, από κρέμα βανίλιας σε πήλινο, που ψήνεται στον φούρνου και δίνει από πάνω μια εξαιρετική κρούστα.
  • Η κρέμα καταλάνα θυμίζει οπτικά αλλά και γευστικά την γαλλική crème brulle.
  • Σερβίρεται σε όλη την Ισπανία και είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

4. Churros 

Ένα ακόμα υπέροχο ισπανικό γλυκό είναι τα churros:

  • Είναι σαν τηγανίτες σε μακρόστενο ή κυκλικό σχήμα, που σερβίρονται με ζάχαρη και λιωμένη σοκολάτα.
  • Τα Churros είναι διαδεδομένα παγκοσμίως, αλλά μόνο στην Ισπανία είναι τόσο γευστικά και σε συγκεκριμένα μαγαζιά.
  •  Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν μαγαζιά τα οποία λέγονται Chucceria, στα οποία φτιάχνουν μόνο Churros και στα σερβίρουν με ό,τι σοκολάτα θέλεις (μαύρη σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος, λευκή σοκολάτα)

Τα συγκεκριμένα γλυκά μπορείς να καθίσεις να τα απολαύσεις μαζί με τον καφέ σου ή να τα πάρεις σε ένα χωνί που στα τοποθετούν και να περπατήσεις την πόλη.

Συνοψίζοντας

Η εντύπωση που μου έδωσε η Βαρκελώνη είναι ότι έχουμε πολλά κοινά σαν λαοί, την φιλοξενία, την ζωντάνια της πόλης αλλά και τον τρόπο ζωής γενικότερα. Αξίζει να την περπατήσεις γιατί σε κάθε γωνία θα βρεις και ένα αξιοθέατο ή κάτι το οποίο αξίζει να τραβήξεις μια φωτογραφία. Η κουζίνα της είναι εξαιρετική και σε αυτό έχουμε αρκετά κοινά, μην φοβηθείς να δοκιμάσεις και κάτι πιο ιδιαίτερο, είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσεις..

Αλέξια Μάρκου
Αλέξια Μάρκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Αλεξία Μάρκου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στο νεοσύστατο ιδιωτικό της διαιτολογικό γραφείο στην Ηλεία. Το διαιτολόγιο είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καθένα ξεχωριστά!!