Λεξικό Διατροφής

Τορτελίνια

17 Ιουλίου 2023
14130 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
tortelinia

Photo source: www.canva.com

Τα τορτελίνια είναι ένα είδος ζυμαρικού σε σχήμα δακτυλιδιού και συχνά τα συναντάμε γεμιστά με κρέας, τυριά, λαχανικά, μανιτάρια ή βότανα, καθώς και ολικής άλεσης ή από φαγόπυρο. Σερβίρονται παραδοσιακά σε ζωμό (κονσομέ), όμως μπορεί να είναι και συνοδευτικό σε σαλάτες ή ως κύριο πιάτο. Ακόμη, υπάρχουν και άλλες σάλτσες που μπορεί να τα συνοδέψουν και είναι επίσης δημοφιλείς. Το σχήμα τους και η γέμιση τους είναι και μια από τις σημαντικές μορφολογικές διαφορές σε σχέση με τα απλά μακαρόνια.

Διατροφική Αξία των Τορτελινιών

Τορτελίνια με Κοτόπουλο Άνα 100 g
Ενέργεια 326 Kcal

Λιπίδια 

Εκ των οποίων κορεσμένα 

Μονοακόρεστα 

4,9 g

1,5g

1,3g

Υδατάνθρακες 

Εκ των οποίων σάκχαρα 

50g

0,9g

Πρωτεΐνες  19g
Διαιτητικές ίνες  2.9g (8%)
Νάτριο  4% ΣΠ (99mg)
Σίδηρο  14% ΣΠ (2.5mg)
Ασβέστιο  4% (49mg)

 

Τορτελίνια με Τυρί Ανά 100 g
Ενέργεια  307 Kcal

Λιπίδια 

Εκ των οποίων κορεσμένα 

Μονοακόρεστα 

7.2 g

3.6g

2.1g

Υδατάνθρακες 

Εκ των οποίων σάκχαρα 

47

1g

Πρωτεΐνες  13.5g
Διαιτητικές ίνες  1.9g (8%)
Νάτριο  17% ΣΠ (406mg)
Σίδηρο  19% ΣΠ (1.5mg)
Ασβέστιο  16% (152mg)
Φυλλικό οξύ  19% (74μg)
Θειαμίνη B1 21% (0,3mg)
Σελήνιο  35% (23,9 μg)

 

Τορτελίνια με Μανιτάρια Ανα 100 g
Ενέργεια  272 Kcal

Λιπίδια 

Εκ των οποίων κορεσμένα 

10 g

6,2g

Υδατάνθρακες 

Εκ των οποίων σάκχαρα 

34g

0,7g

Πρωτεΐνες  10g
Διαιτητικές ίνες  3g
Νάτριο  500mg 

tortelinia recipie

Οφέλη και Κίνδυνοι απο την Κατανάλωση Τορτελινιών

Τα τορτελίνια αποτελούν καλύτερη πηγή πρωτεϊνών σε σύγκριση με τα απλά μακαρόνια, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση ιστών και μυών. Ακόμη, περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, καθώς και συνιστούν και καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε σίδηρο απαραίτητος για την μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα και για τη διατήρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως επίσης αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, φυλλικού οξέος, σεληνίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, τα οποία είναι σημαντικά για την συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού.

Παράλληλα όμως, τα τορτελίνια αποτελούν πηγή ενέργειας και κορεσμένου λίπους, ενώ αρκετές από τις ποικιλίες τους περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα. Ο αριθμός των θερμίδων τους ποικίλει ανάλογα το είδος, το μέγεθος της μερίδας και τον τρόπο παρασκευής τους.

Μια καλή επιλογή για την ενσωμάτωση του στην δίαιτα περιλαμβάνει τον συνδυασμό των τορτελίνι με λαχανικά, όπως μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος του φαγητού καθώς και ο κορεσμός λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν τα λαχανικά, τα οποία παράλληλα είναι και χαμηλά σε θερμίδες.

Επιπλέον, αποτελεί πολύ καλή επιλογή το ολικής άλεσης τορτελίνι, καθώς η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, συμβάλλει στην αύξηση του κορεσμού και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ενώ ωφέλιμο θα ήταν να αποφεύγεται ο συνδυασμός τους με συστατικά ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.

Επιπρόσθετα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αύξησης της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης τους. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση οι υπερτασικοί καλό θα ήταν προσέχουν την ποσότητα που καταναλώνουν.

Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τους λόγω της περιεκτικότητας τους σε σιτάρι.

Τα τορτελίνια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι ικανά να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά για άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, λόγω της σημαντικής ποσότητας σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που διαθέτουν, ο ρυθμός απορρόφησης των υδατανθράκων επιβραδύνεται και έτσι ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επομένως, δεν αποτελεί εμπόδιο η κατανάλωση τους αν είναι επιθυμητή, απλώς θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Για να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση τους, όπως η αυξημένη τιμή γλυκόζης αίματος, ωφέλιμο θα ήταν να συνδυάζονται μαζί με μη αμυλούχα λαχανικά ή κάποια πηγή άπαχης πρωτεΐνης.

Έχει φανεί ακόμη ότι τα τορτελίνια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε υδατάνθρακες πέπτονται πιο δύσκολα και ενδεχομένως να επηρεάζει αρνητικά άτομα με ευερέθιστο έντερο ή δυσανεξία στη γλουτένη. Όμως και πάλι λόγω της περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου και στη βελτίωση της πέψης.

Ένας καλός συνδυασμός που μπορεί να ευνοήσει το πεπτικό είναι η κατανάλωση τους μαζί με κάποιο προβιοτικό, όπως γιαούρτι ή λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση.

Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση τους μπορούν σε συνδυασμό με άλλα συστατικά ή τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά όπως το τυρί ή υδατάνθρακες όπως το ψωμί μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία.

Συμπερασματικά

Τα τορτελίνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια νόστιμη και σχετικά θρεπτική προσθήκη σε μία ολοκληρωμένη διατροφή καθώς προσφέρουν θρεπτικά συστατικά τόσο μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες) όσο και μικροθρεπτικά συστατικά (φυλλικό οξύ, σίδηρο κ.α). Πρέπει να τονιστεί βέβαια ότι μεγάλο μέρος του θρεπτικού και θερμιδικού περιεχομένου των τορτελίνι εξαρτάται από την ποικιλία, τα συστατικά και τις μεθόδους παρασκευής τους και τον τύπο σάλτσας ή επικάλυψης που χρησιμοποιούνται.

Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ως προς τη ποσότητα των μερίδων τους και να συνοδεύονται μαζί με λαχανικά ή κάποια πηγή άπαχης πρωτεΐνης για καλύτερη διαχείριση τους, ενώ τα άτομα με ορισμένους διατροφικούς περιορισμούς ή ενοχλήσεις εντέρου, ενδεχομένως να πρέπει να προσέχουν λίγο περισσότερο με την κατανάλωση τους.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Happy Sharer, 2023, ‘Is Tortellini Healthy? Exploring the Benefits and Drawbacks of Eating This Popular Pasta Dish’. Available at https://www.sbs-studies.gr/harvard-style Is Cheese Tortellini Healthy? Available at https://libertycheesesteaks.com/is-cheese-tortellini-healthy/

Liberty Cheese Steaks, 2023,  ‘Is Cheese Tortellini Healhhy‘  Available at https://libertycheesesteaks.com/is-cheese-tortellini-healthy/

 

Ειρήνη Μπαμπαρούτση
Ειρήνη Μπαμπαρούτση PhD Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητική Διατροφολόγος

Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι Κλινική Διαιτολόγος και Αθλητική Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στο τομέα της «Διατροφής & Άσκησης» και επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «Θερμίδα».