Λεξικό Διατροφής

Καρδιαγγειακά νοσήματα

της Δέσποινας Γκακνή
12 Ιουλίου 2017
88680 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kardiaggeiaka nosimata

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν έναν γενικό όρο που αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, οι οποίες προκαλούνται λόγω δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα τη στένωση των αγγείων και τη μη ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι περιφερικές αγγειοπάθειες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη παγκοσμίως αιτία θανάτου.

Το 2012 περίπου 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατέληξαν εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 του συνόλου των παγκοσμίων θανάτων την ίδια χρονιά

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πρωτίστως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής. Αν και ορισμένες φορές ενδεχομένως είναι μοιραία, τις περισσότερες φορές είναι θεραπεύσιμα και ενδεχομένως αποτρέψιμα. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαία η συχνή ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και μέτρα για την πρόληψή τους.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων περιλαμβάνονται παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να αλλάξουμε όπως, το φύλο, η ηλικία και η κληρονομικότητα και άλλοι τους οποίους μπορούμε να τροποποιήσουμε μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να επέμβουμε είναι:

Δυσλιπιδαιμία

H διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα, πιο συγκεκριμένα αυξημένα επίπεδα «κακής (LDL)» χοληστερόλης, και τριγλυκεριδίων στο αίμα ή μειωμένα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης, αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και συγκεκριμένα εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύουμε, ένας καπνιστής διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων από ότι καρκίνο του πνεύμονα. Το παθητικό κάπνισμα επίσης συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Παχυσαρκία & κεντρική κατανομή λίπους

Το αυξημένο σωματικό βάρος καθώς και το αυξημένο σπλαχνικό λίπος αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ταυτόχρονα άλλων νοσημάτων όπως, σακχαρώδους διαβήτη και αρτηριακής υπέρτασης, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Καθιστική ζωή & έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Υπάρχει πληθώρα μελετών οι οποίες υποστηρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η άσκηση ως παράγοντας πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 150 λεπτά ήπιας ή 60 λεπτά έντονης φυσικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 30%.

Κακή ποιότητα διατροφής

Μία διατροφή πλούσια σε «κακά» λιπαρά, αλάτι και ταυτόχρονα φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μέτρα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής

Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε την κατανάλωση των κορεσμένων και τρανς «κακών» λιπαρών με καλά και ευεργετικά για την υγεία λιπαρά, όπως είναι τα μονοακόρεστα και πολυκόρεστα λιπαρά. Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Αυξήστε την πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης και προσπαθήστε να περιορίσετε το επιπρόσθετο αλάτι στη διατροφή σας.

  • Τακτική σωματική άσκηση
  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
  • Ελάττωση του στρες
  • Τακτικός έλεγχος του σακχάρου του αίματος και της αρτηριακής πίεσης
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ στις συνιστώμενες μερίδες (έως 1 ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες).
Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.