Διατροφή

Οι σπόροι της υγείας

10 Δεκεμβρίου 2016
19602 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
sporoi sitari kai poluspora pswmia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι σπόροι της υγείας

Οι σπόροι αποτελούν την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη ενός νέου φυτικού οργανισμού. Ως εκ τούτου, είναι ενισχυμένοι θερμιδικά, αλλά και εφοδιαμένοι με πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν σαφώς και τον άνθρωπο. Το 35%-45% των σπόρων είναι λιπαρά και στην πλειοψηφία τους πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό τους, κυρίως λόγω του φλοιού, είναι η σημαντική ποσότητα των μετάλλων που περιέχουν, όπως Μαγνήσιο και Φώσφορο, που είναι απαραίτητα για την οστική πυκνότητα, αλλά και Ψευδάργυρο, που είναι αναγκαίο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιο διαδεδομένοι σπόροι που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι το σουσάμι, οι λιναρόσποροι, οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Alzoubi KH, Khabour OF, Rashid BA, Damaj IM, Salah HA. The neuroprotective effect of vitamin E on chronic sleep deprivation-induced memory impairment: the role of oxidative stress. Behav Brain Res. 2012 Jan 1;226(1):205-10. Epub 2011 Sep 16.

Chen J, Saggar JK, Corey P, Thompson LU. Flaxseed cotyledon fraction reduces tumour growth and sensitises tamoxifen treatment of human breast cancer xenograft (MCF-7) in athymic mice. Br J Nutr. 2011 Feb;105(3):339-47. Epub 2010 Dec 7.

Falcone TD, Kim SS, Cortazzo MH. Vitamin K: fracture prevention and beyond. PM R. 2011 Jun;3(6 Suppl 1):S82-7.

Giada Mde L. Food applications for flaxseed and its components: products and processing. Recent Pat Food Nutr Agric. 2010 Nov;2(3):181-6.

Ju J, Picinich SC, Yang Z, Zhao Y, Suh N, Kong AN, Yang CS. Cancer-preventive activities of tocopherols and tocotrienols. Carcinogenesis. 2010 Apr;31(4):533-42. Epub 2009 Sep 11.

Kamal-Eldin A, Moazzami A, Washi S. Sesame seed lignans: potent physiological modulators and possible ingredients in functional foods & nutraceuticals. Recent Pat Food Nutr Agric. 2011 Jan;3(1):17-29.

Kuo PC, Lin MC, Chen GF, Yiu TJ, Tzen JT. Identification of methanol-soluble compounds in sesame and evaluation of antioxidant potential of its lignans. J Agric Food Chem. 2011 Apr 13;59(7):3214-9. Epub 2011 Mar 10.

Orruño E, Morgan MR. IgE binding to proteins from sesame and assessment of allergenicity: implications for biotechnology? Biotechnol Lett. 2006 Dec;28(23):1877-88. Epub 2006 Sep 22.

Rhee Y, Brunt A. Flaxseed supplementation improved insulin resistance in obese glucose intolerant people: a randomized crossover design. Nutr J. 2011 May 9;10:44.

Rodriguez-Leyva D, Dupasquier CM, McCullough R, Pierce GN. The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid. Can J Cardiol. 2010 Nov;26(9):489-96.

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.