Διατροφή

Δημητριακά πρωινού: Πώς δίνουν τροφή στον εγκέφαλο;

της Νάνας Καλαφάτη
10 Σεπτεμβρίου 2013
16359 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Δημητριακά πρωινού: Πώς δίνουν τροφή στον εγκέφαλο;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κατανάλωση πρωινού γεύματος έχει συνδεθεί από πολλούς με τα δημητριακά πρωινού. Μάλιστα, συχνά εκφράζεται η άποψη ότι τα δημητριακά πρωινού μάς βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας. Ας δούμε, λοιπόν, λεπτομερώς την επίδραση των δημητριακών στη νοητική λειτουργία.

Ποια θετικά έχει η κατανάλωση πρωινού γεύματος;

Η κατανάλωση πρωινού γεύματος έχει πολλάκις συσχετιστεί με καλύτερη απόδοση, μνήμη και λιγότερα λάθη, ενώ η παράλειψή του φαίνεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα σε δοκιμασίες λεκτικής, αριθμητικής και οπτικής ικανότητας.

Ο λόγος που το πρωινό επιδρά θετικά στην απόδοση του ατόμου είναι επειδή παρέχει ενέργεια στο σώμα, γλυκόζη συγκεκριμένα. Η γλυκόζη είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, την οποία όμως δεν μπορεί να αποθηκεύσει. Γι’αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά από πολλές ώρες νηστείας όπως συμβαίνει όσο κοιμόμαστε, να καταναλώνει κάποιος ένα αμυλούχο τρόφιμο.

Ποιος ο ρόλος των δημητριακών πρωινού στη νοητική λειτουργία;

Τα δημητριακά πρωινού μπορεί να προέρχονται είτε από επεξεργασμένα σιτηρά όπου έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες, είτε ολικής αλέσεως, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλότερη σε απλά σάκχαρα. Και τα δύο είδη αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα και η κατανάλωσή τους τροφοδοτεί το αίμα με γλυκόζη.

Η γλυκόζη χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του νευρικού συστήματος για την παραγωγή ενέργειας, γεγονός που εξηγεί την επίδραση που έχει στην τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Επίσης, οι ερευνητές φαίνεται να αποδίδουν την επίδραση αυτή στην αύξηση της παραγωγής νευροδιαβιβαστών, μέσω του μονοπατιού μεταβολισμού της γλυκόζης.

Παρουσία φυτικών ινών στη διατροφή

Η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως στο πρωινό γεύμα είναι ευεργετική για τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση, σε άτομα όλων των ηλικιών και για έναν ακόμη λόγο. Η παρουσία φυτικών ινών επιτρέπει την σταδιακή και ομαλή παροχή γλυκόζης στον εγκέφαλο και όχι την απότομη. Η σταδιακή αυτή παροχή είναι και πιο αποτελεσματική. Πιθανόν να το έχετε ακούσει αυτό, για τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Δεν είναι όμως μόνο η επίδραση της γλυκόζης, αλλά και αυτή των μικροθρεπτικών συστατικών, που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γνωστές για την αναντικατάστατη δράση τους στο νευρικό σύστημα και στη νοητική απόδοση.

Ο σίδηρος και τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα δημητριακά συμμετέχουν στην παραγωγή και τη λειτουργία νευροδιαβιβαστών, επηρεάζοντας τόσο τη διάθεση του ατόμου, όσο και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Δώστε, λοιπόν, τροφή στον εγκέφαλό σας!

Μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα και συνδυάστε τα αγαπημένα σας δημητριακά πρωινού με γάλα χαμηλό σε λιπαρά, ώστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα υγιεινό και πλήρες γεύμα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

O'Sullivan ΤΑ, Robinson Μ, Kendall GE, Miller M, Jacoby P, Silburn SR and Oddy WH. A good-quality breakfast is associated with better mental health in adolescence. Public Health Nutrition 2008: 12(2), 249–258

Gilsenan MB, de Bruin EA and Dye L. The influence of carbohydrate on cognitive performance: a critical evaluation from the perspective of glycaemic load. British Journal of Nutrition 2009: 101, 941–949

Mahoney CR, Taylor HA, Kanarek RB, Samuel P. Effect of breakfast composition on cognitive processes in elementary school children. Physiology & Behavior 85 2005: 635 – 645

Pollitt E and Mathews R. Breakfast and cognition: an integrative summary. Am J Clin Nutr 1998;67(suppl):804S–13S

Νάνα Καλαφάτη
Νάνα Καλαφάτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Ph.D.c.