Διατροφή

Ακτινογραφώντας τον λιναρόσπορο

της Έλενας Αλετράρη
25 Ιουνίου 2013
22110 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ακτινογραφώντας τον λιναρόσπορο

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η καλλιέργεια του λιναρόσπορου υπάρχει από τα αρχαία χρόνια και τόσο ο σπόρος όσο και οι ίνες του φυτού χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία υφασμάτων, τροφίμων και φαρμάκων. Η χρησιμότητά του, η θρεπτική του αξία και τα οφέλη του είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα αφού διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την θετική του δράση για την ανθρώπινη υγεία.

Διατροφική αξία λιναρόσπορου

Ο λιναρόσπορος χαρακτηρίζεται ως ένα λειτουργικό τρόφιμο και αποτελεί μια τροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, χοληστερόλη και νάτριο, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων (α-λινολεϊκό οξύ), φυτικών ινών, φυτοοιστρογόνων (λιγνάνες), βιταμίνης Β6 και μετάλλων.

Λόγω των πολλαπλών θρεπτικών του συστατικών, έρευνες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση του διαβήτη, του καρκίνου, της δυσκοιλιότητας και των φλεγμονών.

Ποιες οι ευεργητικές δράσεις του λιναρόσπορου;

Κατά την εμμηνόπαυση

Μελέτη του 2013, έδειξε ότι η πρόσληψη λιναρόσπορου, και συγκεκριμένα των φυτοοιστρογόνων, από γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα των εξάψεων και των εφιδρώσεων, σταθεροποιώντας τα επίπεδα των σχετικών ορμονών. Επιπλέον, επιβραδύνει την απώλεια της οστικής μάζας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα.

Αντιοξειδωτική δράση και πλούσιο σε φυτικές ίνες

Επιπρόσθετα, άλλες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, καθώς επίσης και οι φυτικές του ίνες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή δράση των φυτικών ινών είναι η πρόσληψη αρκετής ποσότητας νερού ημερησίως. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011, υποστηρίζει ότι η περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς επίσης και το προφίλ της χοληστερόλης.

Μείωση γλυκόζης στο αίμα

Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη έρευνα δημιούργησε δύο ομάδες όπου στην μια χορηγούσαν λιναρόσπορο και στην άλλη όχι. Οι ερευνητές δεν άλλαξαν ούτε τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων ούτε την φαρμακευτική αγωγή σε καμία από τις δύο ομάδες. Μετά από έναν μήνα χορήγησης λιναρόσπορου (10 γρ. σκόνης) παρατηρήθηκε μείωση της γλυκόζης στο αίμα κατά 19.7% και της γλυκοζυλιωμένης κατά 15.6%. Επίσης, σημειώθηκε μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 14.3%, των τριγλυκεριδίων κατά 17.5%, της κακής χοληστερόλης (LDL) κατά 21.8%, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) κατά 11.9%.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Επιπλέον, πρόσφατες ερευνητικές μελέτες απέδειξαν ότι οι ποσότητες των λιγνάνων και το α-λινολεϊκού οξέος που περιέχονται στον λιναρόσπορο, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά ιούς και να αντιμετωπίζει αυτοάνοσες παθήσεις.

Κατανάλωση με μέτρο

Σημαντικό όμως είναι να σημειωθεί, ότι παρά τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ο λιναρόσπορος, είναι καλό η κατανάλωσή του να μην υπερβαίνει το ένα κουτάλι της σούπας ημερησίως, λόγω της αυξημένης θερμιδικής του αξίας. Επίσης, η πρόσληψή του από εγκύους, θηλάζουσες, άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, άνδρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, γυναίκες με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, καθώς και άτομα που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, καλό θα ήταν να αποφεύγεται ή να γίνεται μετά από συνομιλία με τον θεράποντα ιατρό.

Συμπληρωματικά, ο λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα να προστεθεί στα δημητριακά, στο γιαούρτι, στη σαλάτα, σε σάλτσες φαγητών ή ακόμη και στον κιμά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Azrad, M., Zhang, K., Vollmer, R.T., Madden, J., Polascik, T.J., Snyder, D.C., Ruffin, M.T., Moul, J.W., Brenner, D., Hardy, R.W. and Demark-Wahnefried, W. (2012) "Prostatic alpha-linolenic acid (ALA) is positively associated with aggressive prostate cancer: a relationship which may depend on genetic variation in ALA metabolism". PLoS One. 7(12):e53104.

Cockerell, K.M., Watkins, A.S., Reeves, L.B., Goddard, L. and Lomer, M.C. (2012) "Effects of linseeds on the symptoms of irritable bowel syndrome: a pilot randomised controlled trial". Journal of Human Nutrition and Dietetics. 25(5):453-43.

Dew, T.P. and Williamson, G. (2013) "Controlled flax interventions for the improvement of menopausal symptoms and postmenopausal bone health: a systematic review". Menopause.

Lowcock, E.C., Cotterchio, M. and Boucher, B.A. (2013) "Consumption of flaxseed, a rich source of lignans, is associated with reduced breast cancer risk". Cancer Causes Control. 24(4):813-6.

Mani, U.V., Mani, I., Biswas, M. and Kumar, S.N. (2011) "An open-label study on the effect of flax seed powder (Linum usitatissimum) supplementation in the management of diabetes mellitus". Journal of Dietary Supplements. 8(3):257-65.

Park, H.J., Park, J.S., Hayek, M.G., Reinhart, G.A. and Chew, B.P. (2011) "Dietary fish oil and flaxseed oil suppress inflammation and immunity in cats". Veterinary immunology and immunopathology. 141(3-4):301-6.

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων