Διατροφή

Φύκια αντί για αλάτι στη διατροφή

της Αλεξίας Παπαδάτου
28 Μαρτίου 2015
24912 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Φύκια αντί για αλάτι στη διατροφή

Είναι ευρέως γνωστό ότι η υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τριπλασιάζοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σύμφωνα με Άγγλους ερευνητές, η συμμόρφωση των ενηλίκων καταναλωτών στα ημερήσια συνιστώμενα ποσοστά άλατος, θα προλάμβανε την εμφάνιση 70.000 καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων ετησίως.

Περίπου το 75% της ημερήσιας πρόσληψης σε αλάτι προέρχεται από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών.

O μέσος όρος των ενηλίκων να καταναλώνει 50% περισσότερο από το συνιστώμενο όριο των 6 γραμμαρίων/ημέρα

Φυσικά υποκατάστατα από θαλάσσια φύκια

Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά ποσοστά νατρίου που συναντάμε σε ορισμένες ετικέτες επεξεργασμένων τροφίμων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν παρελθόν, καθώς, συγκεκριμένα είδη θαλάσσιων φυκιών, υπό μορφή σκόνης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά υποκατάστατα, εμπλουτίζοντας έτσι πολλά είδη τροφίμων (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, τυρί, έτοιμα γεύματα, κρέας κ.ά.), χωρίς αυτά να μειονεκτούν καθόλου σε γεύση. 

Τα φύκια αποτελούσαν πηγή τροφής από την αρχαιότητα. Καταναλώνονται ευρέως στις ασιατικές χώρες και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη και στην Αμερική. Περιέχουν ποικιλία βιοδραστικών στοιχείων με εν δυνάμει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Αποτελούν επομένως κατάλληλα συστατικά για την δημιουργία «λειτουργικών» τροφίμων.

Θαλάσσια φύκια και διατροφική αξία

Πιο συγκεκριμένα, τα θαλάσσια φύκια περιέχουν όλα τα μεταλλικά άλατα, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου (ποσοστό 3,5% έναντι 40% που συναντάμε συνήθως στο κοινό αλάτι) σε μία αρκετά καλή αναλογία.

Η χημική τους σύνθεση ποικίλλει ανάλογα με το είδος, τον βιότοπο, την ωριμότητα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα βρώσιμα φύκια περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη και μεγάλες ποσότητες βιταμινών.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Είναι πλούσια σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το εικοσαπεντανοικό οξύ.

Μέταλλα

Τα φύκια είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων, κυρίως Ca, Na, Mg, P, K και Zn.

Πηγή ιωδίου και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Είναι η καλύτερη φυσική πηγή ιωδίου και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω των βιοδραστικών τους ενώσεων, όπως οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή και οι τοκοφερόλες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων και των μορίων του σώματός μας από το οξειδωτικό στρες.

Για ποιες ασθένειες μπορούν να δράσουν προληπτικά;

Για όλα τα παραπάνω, η κατανάλωση ορισμένων ειδών μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε ασθένειες, όπως:

  • η παχυσαρκία (πλούσια σε φυτικές ίνες, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού)
  • ο διαβήτης
  • τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα
  • ο καρκίνος του μαστού
  • τα καρδιαγγειακά νοσήματα (πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα)

Αύξηση του χρόνου παραμονής του προϊόντος στο ράφι

Τέλος, με βάση τα δεδομένα ερευνών, πέρα από την αντικατάσταση του άλατος ως βελτιωτικού της γεύσης, οι κόκκοι από φύκια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον αριθμό ορισμένων μικροοργανισμών στις τροφές, αυξάνοντας έτσι τον χρόνο παραμονής του προϊόντος στο ράφι, με παρόμοιο τρόπο με το αλάτι.

Συνεπώς, μια τέτοια προσπάθεια, θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδιαιτέρως καινοτόμα, βελτιώνοντας την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και προκαλώντας καθολική επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mendis E., Kim S-K. (2011) Present and Future Prospects of Seaweeds in Developing Fuctional Foods. Advances in Food and Nutrition Research; 64

Hou X.L., & Yan X.J. (1998) Study on the concentration and seasonal variation of inorganic elements in 35 species of marine algae. Science of the Total Environment; 222(3), 141-156

Fleurence J. (1999) Seawwed proteins: biochemical, nutritional aspects and potential uses. Trends in Food Science and Technology; 10(1), 25-28

Davis T.A., Llanes F., Volesky B., Diaz-Pulido G., McCook L., Mucci A. (2003) H-1-NMR study of Na alginates extracted from Sargassum spp. in relation to metal biosorption. Applied Biochemistry and Biotechnology; 110(2), 75-90

Munilla M. A., Gomez-Pinilla I., Rodenas S., Larrea M. T. (1995) Determination of metals in seaweeds used as food by inductively coupled atomic-emission spectrometry. Analusis; 23(9), 463-466Ruperez P. (2002) Mineral content of edible marine seaweeds. Food Chemistry; 79(1), 23-26

Kolb N., Vallorani L., Milanovic N., Stocchi V. (2004) Evaluation of marine algae wakame (Udaria pinnatifida) and kombu (Laminaria digitata japonica) as food supplements. Food Technology and Biotechnology; 42(1), 57-61

Jimenez-Escrig A., Jimenez-Jimenez I., Pulido R., Saura-Calixto F. (2001)Antioxidant activity of fresh and processed edible seawweds. Journal of the Science of Food and Agricalture; 81(5), 530-534

Sanchez Machado D. I., Lopez-Hernandez J., Paseiro-Losada P. (2002) High -performance liquid chromatographic determination of alpha-tocopherol in macroalgae. Journal of Cromatography a; 976(1-2), 277-284

Kim J. M., Araki S., kIM D.J., ParkCh.B., Takasuka N., Baba-Toriyamma H., et al. (1998) Chemopreventive effects of carotenoids and curcumins on mouse colon carcinogenesis after 1,2 - dimethylhydrazine initiation. Carcinogenesis; 19(1), 81-85

Okuzumi J., Nishino H., Murakoshi M., Iwashima A., Tanaka Y., Yamane T., Fujita Y., Takahashi T. (1990) Inhibitory effects of fucoxanthin, a natural carotenoid, on n-myc expression and cell-cycle progression in human-malignant tumor - cells. Cancer letters; 55(1), 75-81

Wirth F. (1991) Reduce the fat and sodium content of Meat-Products - what Possibilities are there. Fleischwirtscaft; 71(3), 294-297

Fairclough A. et al (2008) High salt levels in food could be banished by seaweed. Sheffield Hallam University

Αλεξία Παπαδάτου
Αλεξία Παπαδάτου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.