Ονομάζομαι Μαρία Παγώνη και είμαι Βιολόγος. Αποφοίτησα το 2010 από το παν/μιο Universita’ degli Studi di Bari Aldo Moro της Ιταλίας. Κατόπιν κρατικών εξετάσεων στην Ιταλία έλαβα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Βιολόγου-Διατροφολόγου. Το 2012 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου MSc Molecular Medicine στο πανεπιστήμιο του Essex UK, και το 2013, ξεκίνησα να ασχολούμαι ερευνητικά με την προδιάθεση καρκίνου προστάτη, στο παν/μιο Cardiff της Ουαλίας, από το οποίο έλαβα υποτροφία.
Σήμερα είμαι επιστημονική συνεργάτης και PhDc στην ομάδα Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακογενομικής του ΕΚΠΑ, μελετώντας περιστατικά ασθενών με συνοδά νοσήματα που εμφάνισαν νεοπλασματική νόσο. Παράλληλα, είμαι μέλος της εταιρείας τυροκομικών ΑΦΕΣ ΠΑΓΩΝΗ & ΣΙΑ και δραστηριοποιούμαι στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) με αντικείμενο την ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων. Εμβαθύνοντας στην επιστήμη των τροφίμων και της διατροφής, επέλεξα — στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης — να συνεχίσω την κατάρτισή μου, ξεκινώντας έναν επιπλέον κύκλο σπουδών BSc (Hons) Dietetics (Applied) σε συνεργασία με το Aegean College – University of Essex.
Ενδεικτική συμμετοχή σε δημοσιεύσεις
Pagoni, M.; Zogopoulos, V.L.; Kontogiannis, S.; Tsolakou, A.; Zoumpourlis, V.; Tsangaris, G.T.; Fokaefs, E.; Michalopoulos, I.; Tsatsakis, A.M.; Drakoulis, N. Integrated Pharmacogenetic Signature for the Prediction of Prostatic Neoplasms in Men With Metabolic Disorders. Cancer Genomics Proteomics 2025, 22, 285-305, doi:10.21873/cgp.20502.
Pagoni, M.; Pagoni, A.; Panagopoulos, D.; Zoumpourlis, V.; Michalopoulos, I.; Tsolakou, A.; Rachaniotis, N. P.; Tsangaris, G. T.; Drakoulis, N. Microbiological safety of feta PDO cheese matured in an aged beech wood barrel. Int. J. Funct. Nutr. 2025, 6, 10, doi:10.3892/ijfn.2025.51.