Live Streaming για τον επαγγελματία υγείας

Γ. Αετόπουλος: «Η Καινοτομία της Nestle στο Βρεφικό Γάλα»

22 Μαρτίου 2024 || Facebook group medNutrition PRO

Στο συγκεκριμένο Livestreaming,ο Γιάννης Αετόπουλος, Senior Brand Manager & Digital CRM lead Infant Nutrition, Nestle Hellas αναφέρεται στο μητρικό Γάλα. Το live streaming, στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, συντονίζει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, ενώ σας παραθέτουμε και μερικές από τις απαντήσεις που μας έδωσε:

Είναι αλήθεια ότι πίσω από κάθε βρεφικό γάλα κρύβεται μια ολόκληρη επιστήμη;

Ναι. Στη Nestle μεγάλη ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων ειδικεύεται στην έρευνα και την ανάπτυξη βρεφικών γαλάτων. Πίσω από κάθε γάλα της Nestle κρύβεται τεράστιος πλούτος κλινικών μελετών και επιστημονικών δημοσιεύσεων και οι συνταγές των προϊόντων ακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της διατροφικής επιστήμης. Μάλιστα η Nestle αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος μη ακαδημαϊκός εκδότης επιστημονικών εγγράφων παγκοσμίως.

Πόσα χρόνια ασχολείται η εταιρεία Nestle με το βρεφικό γάλα;

Το 1867, η εταιρεία Nestle ξεκινά την ιστορία της με τη δημιουργία από τον φαρμακοποιό Henri Nestle της πρώτης ευρέως παραγόμενης βρεφικής τροφής, της γνωστής σε όλους μας farine lactee και τη μετέπειτα κυκλοφορία της σε όλον τον κόσμο. Ως η πρώτη παραγωγός εταιρεία βρεφικών τροφών, τη δεκαετία του 1920 είναι και η πρώτη εταιρεία που κυκλοφορεί το πρώτο στον κόσμο βρεφικό γάλα, δηλαδή πάνω από 100 χρόνια πριν. Από τη δεκαετία του 1960 μάλιστα η έρευνα του μητρικού γάλακτος γίνεται βασική προτεραιότητα της εταιρείας και λόγω αυτής της απόφαση τα τελευταία 60+ χρόνια έχει πρωτοπορήσει στην κυκλοφορία καινοτόμων συνθέσεων ωθώντας όλη την κατηγορία βρεφικού γάλακτος πολλά βήματα μπροστά.

Υπάρχουν πολλά γάλατα στην αγορά. Ποια είναι τα στοιχεία αυτό που διαφοροποιούν τα βρεφικά γάλατα της Nestle από τον ανταγωνισμό;

H μοναδική τεχνολογία Opti-Pro που πετυχαίνει χαμηλή πρωτεΐνη με πλήρη κάλυψη των απαραίτητων αμινοξέων, που προσαρμόζεται σε κάθε ηλικιακό στάδιο του παιδιού, η προσθήκη εξελιγμένου συνδυασμού Ολιγοσακχαριτών μητρικού γάλακτος (ΗΜΟs) που αποτελεί σύγχρονη ανακάλυψη της επιστήμης της βρεφικής διατροφής, στοιχείων που συμβάλλουν στη καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη χρήση προ-βιοτικών στελεχών που συνδυάζονται άψογα με τους HMOς για ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη γαστρεντερική και ανοσολογική λειτουργία του βρέφους. Τέλος όλα αυτά συνδυάζονται με πρακτικές που φροντίζουν το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Με ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ενώ πάνω από 60% του πλαστικού της μεζούρας και του καπακιού είναι από ζαχαροκάλαμο. Να σημειώσουμε επίσης ότι στο εργοστάσιο παραγωγής των γαλάτων NAN, η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Γνωρίζουμε πλέον ότι όσον αφορά τα βρέφη η ποσότητα της πρωτεΐνης παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή. Πώς αυτή η επιστημονική ανακάλυψη ενσωματώνεται στα γάλατα της Nestle;

Γνωρίζουμε ότι Ένα διατροφικό ερέθισμα κατά τη διάρκεια των πρώτων 1000 ημερών μπορεί να μεταβάλλει το φυσιολογικό προγραμματισμό του μεταβολισμού, επηρεάζοντας της υγεία στη μετέπειτα ζωή. Αυτό ονομάζεται πρώιμος μεταβολικός προγραμματισμός. Η θεωρία αυτή ‘έγινε γνωστή πρώτη φορά το 1995 και έκτοτε επαληθεύτηκε από πολλές μελέτες. Συγκεκριμένα, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης στα 2 πρώτα έτη μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των λιποκυττάρων και τον κίνδυνο παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί η αυξημένη πρωτεΐνη οδηγεί στην αυξημένη πρόσληψη θρεονίνης και αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου των οποίων η περίσσεια οδηγεί σε αύξηση παραγωγής αυξητικών παραγόντων (ινσουλίνης και IGF1) οι οποίοι έχουν αναβολικές ιδιότητες και επιταχύνουν την ανάπτυξη των ιστών και συγκεκριμένα του λιπώδους ιστού. Γι αυτό είναι ανάγκη το παιδί να προσλαμβάνει ένα γάλα με χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης τα οποία όμως προσαρμόζονται στο ηλικιακό του στάδιο, όπως ακριβώς το μητρικό γάλα προσαρμόζει την πρωτεΐνη του ανάλογα την ηλικία του παιδιού, ώστε να δώσει χώρο και σε άλλες συμπληρωματικές τροφές που αποτελούν πηγή πρωτεΐνης.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη αναφορά στα λεγόμενα HMOs (πολυσακχαρίτες μητρικού γάλακτος). Τ ακριβώς είναι και πως ενσωματώνονται στα γάλατα της Nestle;

Η λέξη HMO είναι συντομογραφία των αγγλικών λέξεων Human Milk Oligosaccharides, δηλαδή στα ελληνικά Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος. Τα HMOs αποτελούν το 3ο πιο άφθονο στερεό συστατικό στο μητρικό γάλα μετά τη λακτόζη και τα λιπαρά. Συντίθενται στο μαστικό αδένα της μητέρας. Κάθε μητέρα έχει έναν μοναδικό συνδυασμό HMOs στο μητρικό της γάλα τα οποία επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους με πολλούς τρόπους: 

  • • Αναπτύσσουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου,
  • • Λειτουργούν ως έξυπνη «παγίδα» για τα παθογόνα βακτήρια,
  • • Ενδυναμώνουν τον εντερικό φραγμό,
  • • Εκπαιδεύουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους

Η Nestlé μελετά τα HMOs για 30 χρόνια. Χάρη στη βασική και κλινική έρευνα της καθώς και στην μοναδική τεχνολογία, η Nestlé είναι η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε ένα βρεφικό γάλα με HMOs. Οι μοριακές δομές των HMOs είναι πολύπλοκες και μέχρι πρόσφατα δεν ήταν εφικτό να τα αντιγράψουμε με ακρίβεια σε μεγάλη κλίμακα ώστε να μπορούν να προστεθούν στο βρεφικό γάλα. Σήμερα η τεχνολογία και οι καινοτομίες που έχουν έρθει στη βιοτεχνολογία επιτρέπουν πλέον την Παρασκευή συγκεκριμένων HMOs που είναι δομικά πανομοιότυπα με τα HMOs που υπάρχουν στο μητρικό γάλα.

Πως επικοινωνείτε όλη αυτή τη πληροφορία στο κοινό;

Το κύριο κανάλι επικοινωνίας μας είναι η ιατρική ενημέρωση. Εστιάζουμε στη συνεχή επιστημονική ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας και κυρίως των παιδιάτρων ώστε σε συνδυασμό με τις γνώσεις τους να μπορέσουν να προτείνουν για κάθε μη θηλάζον βρέφος την κατάλληλη φόρμουλα. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, πέραν των επισκέψεων στα ιατρεία, έχουμε ενσωματώσει και νέες τεχνολογίες στην ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας (μέσω ειδικών πλατφορμών ιατρικής ενημέρωσης) ώστε ακόμη και ο πιο απομακρυσμένος επαγγελματίας υγείας της χώρας να έχει πρόσβαση στην πληροφορία. Επιπλέον οργανώνουμε worskhops κλινικής και βρεφικής διατροφής όπου έχουμε την ευκαιρία ομιλιών από διακεκριμένους επιστήμονες και με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται και η ανταλλαγή απόψεων. Σε επίπεδο γονιών η επικοινωνία είναι πιο περιορισμένη, αφορά αποκλειστικά προϊόντα άνω των 6 μηνών και μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες στο κεντρικό μας website www.nestlebaby.gr

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από τη Nestle όσον αφορά το βρεφικό γάλα;

Αυτή την περίοδο ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην επιστήμη του βρεφικού γάλακτος με την κυκλοφορία για πρώτη φορά βρεφικών γαλάτων με συστατικά τα οποία έχουν μελετηθεί ώστε να εξασφαλίζουν συνεργιστική επίδραση μεταξύ τους, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη που θα λάμβανε το βρέφος από μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά. Η συνεργιστική επίδραση των θρεπτικών συστατικών είναι εμπνευσμένη από το μητρικό γάλα όπου το θαύμα της φύσης εγγυάται πως κάθε συστατικό είναι στην ιδανική ποσότητα και ποιότητα ώστε να βοηθά τα υπόλοιπα συστατικά με μεγιστοποιούν τα οφέλη τους....με λίγα λόγια 1+1=3.