Live Streaming για τον επαγγελματία υγείας

Β. Μανίκα: «Από την Κλινική Διαιτολόγια στα Corporate Wellbeing Trainings: η 20ετης πορεία μίας wellpreneur»

21 Μαρτίου 2024 || Facebook group medNutrition PRO

Στο συγκεκριμένο Livestreaming, η Βάσια Μανίκα, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Corporate Wellbeing Innovator, αναφέρεται στο Wellbeing Coaching. Το live streaming, στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, συντονίζει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, ενώ σας παραθέτουμε και μερικές από τις απαντήσεις που μας έδωσε:

Θέλουμε να μας περιγράψεις την πορεία σου μέχρι σήμερα (από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο χώρο του wellbeing)

Από τότε που σπούδαζα στο Χαροκόπειο, ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με το επιχειρείν και προσπαθούσα να το παντρέψω με την διαιτολογία. Επίσης, εμένα με ενδιέφερε να βοηθάω ανθρώπους να υγιαίνουν. Έτσι ξεκίνησα το coaching. Περνώντας τα χρόνια και, επειδή από την αρχή έμπαινα μέσα σε εταιρίες κάνοντας σεμινάρια ή βιωματικά workshops πάνω στη διατροφή, διαπίστωσα ότι η επαφή με τον κόσμο ειδικά σε ομάδες μου άρεσε και με εξέφραζε. Έτσι ξεκίνησα και έκανα τις πρώτες ομάδες που τις καθοδηγούσα σαν diet coach.

Τι είναι αυτό που δεν σε κράτησε στη διαιτολογία που όλοι γνωρίζουμε [γραφείο, νοσοκομείο, εταιρική υποστήριξη]; [ή όλα αυτά περιλαμβάνονται στη νέα εξέλιξη;

Παρόλο που ξεκίνησα να εργάζομαι πριν τελειώσω το Χαροκόπειο σαν διαιτολόγος και η πρώτη μου διαιτολογική συνεργασία ήταν στα GilliDiet, συνειδητοποίησα ότι δεν με εξέφραζε ο τρόπος της διαιτολογικής παρέμβασης στο κομμάτι αυτό. Αυτό που με εξέφραζε όμως και με τράβηξε, ήταν το στήσιμο μιας επιχείρησης γύρω από τη σίτιση και τη διαιτολογική παρέμβαση.

Μπήκα μέσα στα νοσοκομεία και δεν μου άρεσε καθόλου. Δεν μου άρεσε η ασθένεια. Με εξέφραζε πιο πολύ η υγεία. Συνειδητοποίησα, ταυτόχρονα εργαζόμενη σε πολλούς τομείς, ότι όλο κομμάτι της διατροφής και της επιτυχούς διατροφικής εκπαίδευσης έχει να κάνει με δύο πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με τη σχέση μεταξύ διαιτώμενου και διαιτολόγου και το δεύτερο είναι ψυχολογικό. Δεν ήθελα να αλλάξω επάγγελμα. Ήθελα να εξασκώ την διαιτολογία βοηθώντας τον άνθρωπο να συνδέσει ό,τι χρειάζεται να συνδέσει όσον αφορά στην διατροφή και να ξεκολλήσει στο παρόν και στο μέλλον. Δεν ήθελα να ασχοληθώ με το παρελθόν. Έτσι ασχολήθηκα με το coaching.

Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με το wellbeing; Υπάρχουν coaches για τα πάντα, body, nutri, health κα. Τι σε κάνει καλό coach; NLP;

Ναι αξίζει! Στις εταιρείες υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες υπάρχουν δύο κύρια θέματα στις εταιρίες. Το ένα είναι το Talent acquisition, δηλαδή η προσέλκυση και η συγκράτηση ταλέντων. Το δεύτερο είναι το Wellbeing των εργαζομένων. Τα μεγάλα ταλέντα και κυρίως οι νέες γενιές ρωτάνε για τι προγράμματα Wellbeing προσφέρει η εταιρία και, αν δεν προσφέρει, την απορρίπτουν. Το ποσοστό στην Gen Z φτάνει το 75%. Αφού καλυφθούν οι θέσεις των ταλέντων στις εταιρίες, έρχεται η ανάγκη για το Wellbeing.

Επομένως, δεν χρειάζεται μόνο ο διαιτολόγος. Ο διαιτολόγος καλύπτει μόνο το 1/3 από τον 1 από τους 7 πυλώνες (τον σωματικό/ Physical). Μέσα από την εκπαίδευση μπορεί να καλύπτει με μεγάλη άνεση και άλλους πυλώνες. Ο wellbeing coach μπορεί να καλύψει τουλάχιστον τους 5 από τους 7.

Πως γίνεται κάποιος; Μπορείς να μας μεταφέρεις εμπειρίες ως εκπαιδεύτρια σε προηγούμενες εκπαιδεύσεις;

Για να γίνει κάποιος wellbeing coach σε εταιρία χρειάζονται γνωριμίες αλλά και στρατηγική. Υπάρχουν λίγες πιθανότητες να προσλάβουν οι εταιρίες έναν διαιτολόγο ελεύθερο επαγγελματία γιατί υπάρχει ρίσκο. Επίσης δεν θέλουν μόνο τον διαιτολόγο, θέλουν ένα πακέτο υπηρεσιών. Η εκπαίδευση για Wellbeing Coaches γίνεται μια με δύο φορές το χρόνο και διαρκεί περίπου 1 χρόνο, μαζί με την πρακτική άσκηση για το Wellbeing Coaching και τις απαραίτητες εξετάσεις για την διεθνή πιστοποίηση που απαιτείται.

Το mednutrition είναι χορηγός του open event «Ξεκλειδώστε την Ευημερία: Δωρεάν Masterclass στο Corporate Wellbeing για επαγγελματίες υγείας, HR & Coaches». Θέλεις να μας πεις περισσότερο γι΄αυτό;

Σε αυτό το masterclass, που διαρκεί 2 ώρες το πρωί της Κυριακής 7 Απριλίου, θα καλύψουμε σε μικρή κλίμακα φυσικά, τις παρακάτω θεματικές:

  • Τις τάσεις και τις προκλήσεις στον τομέα του Corporate Wellbeing.
  • Πώς να ενσωματώσετε την ευημερία στην εργασία και να βελτιώσετε την απόδοση των ατόμων και των ομάδων.
  • Τις πρακτικές και τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να καθοδηγήσετε τους ανθρώπους που συνεργάζεστε προς μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή.
  • Τις ευκαιρίες συνεργασίας με οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Το Masterclass θα σας βοηθήσει:

  • Να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας στον τομέα του Corporate Wellbeing.
  • Να βελτιώσετε τις υπηρεσίες που προσφέρετε στους πελάτες σας.
  • Να αυξήσετε τις ευκαιρίες καριέρας σας.

Θα έχει βιωματικό και εξαιρετικά πρακτικό χαρακτήρα και θα γνωριστείτε όχι μόνο με άλλους συναδέλφους, αλλά και coaches και ανθρώπους που ασχολούνται με το HR. Θα ακούσετε εμπειρίες της ομάδας μας από την ενασχόληση με το Wellbeing Coaching και θα πειραματιστείτε με 2 εργαλεία.