Live Streaming για τον επαγγελματία υγείας

Μ. Χουρδάκης "6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής/Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού"

27 Απριλίου 2023 || Facebook group medNutrition PRO

Στο live streaming που πραγματοποιήσαμε στην ομάδα medNutrition PRO την Πέμπτη 27 Απριλίου, συζητήσαμε με τον δρ. Μιχάλη Χουρδάκη, γενικό γραμματέα του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής/Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού, όπου σε συνεργασία με άλλες επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, πραγματοποιούν δράσεις επιμόρφωσης. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως το 6ο πανελλήνιο συνέδριο Ιατρικής / Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 4-6 Μαΐου 2023.

Το live streaming, στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, συντόνισε ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο στη συνέχεια:

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, ενώ σας παραθέτουμε και μερικές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης:

Ιστορική αναδρομή του θεσμού

Το Πανελλήνιο συνέδριο πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια, ενώ μέχρι τώρα γινόταν είτε στην Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα σε σύμπραξη με συναδέλφους από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων. Φέτος λοιπόν, είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί αυτόνομα το συνέδριο αυτό.

Η αφορμή για κάθε συνέδριο είναι η επικαιρότητα πάνω σε θέματα της Κλινικής Διατροφής και του Μεταβολισμού.

Πληροφορίες για το συνέδριο

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 4-6 Μαΐου 2023 στο κεντρικό campus του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο συνέδριο έχει την αιγίδα όχι μόνο από ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά αποτελεί μια σύμπραξη πολλών φορέων και πολλών επιστημονικών εταιρειών και ανθρώπων, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό!

Η κύρια ιδέα και κατά συνέπεια και η κεντρική θεματολογία του συνεδρίου είναι: «Η διατροφή είναι ανθρώπινο δικαίωμα», το οποίο πρακτικά σημαίνει πως όλοι οι εν δυνάμει ασθενείς έχουν το δικαίωμα διατροφικής υποστήριξης, διατροφικής αξιολόγησης αλλά και διατροφικής θεραπείας, γεγονός που δεν είναι για όλους αυτονόητο!

Σκοπός του συνεδρίου, είναι η αρτιότερη ενημέρωση των Επαγγελματιών Υγείας για την πλέον επίκαιρη θεματολογία στην επιστήμη της Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού, σε επίπεδο έρευνας, εκπαίδευσης, αλλά και κλινικής πρακτικής.

Μέσα από το συνέδριο θα δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν και αρκετοί καταξιωμένοι ομιλητές εξ ’αποστάσεως. Αν υπάρχει μία ορθή ισορροπία μεταξύ δια ζώσης και εξ ‘αποστάσεως ομιλίας, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή έστω και ηλεκτρονικά με σπουδαίους ομιλητές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν την δυνατότητα αυτή.

Θεματολογία Συνεδρίου

  • Διατροφική αξιολόγηση
  • Φυσική εξέταση εστιασμένη στη διατροφή Διατροφή και χρόνια νοσήματα Εντερική και Παρεντερική διατροφή
  • Νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφική υποστήριξη ασθενών
  • Κλινική διατροφική αντιμετώπιση νοσημάτων
  • Διατροφή σε οξείες καταστάσεις
  • Διατροφή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
  • Διατροφή του χειρουργικού ασθενούς Μεταβολισμός θρεπτικών συστατικών σε οξέα και χρόνια νοσήματα
  • Ο ρόλος του εντερικού μικροβιόκοσμου στην υγεία και τη νόσο Παιδιατρική διατροφή
  • Η χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στη διατροφή

Προσυνεδριακά δρώμενα:

  • Για πρώτη φορά φέτος, εντάχθηκε ένα πρακτικό σεμινάριο την Πέμπτη 4 Μαΐου με τίτλο «How to write a paper». Η αφορμή ήταν το έλλειμα μεθοδολογίας της έρευνας, καθώς δεν υπάρχει επιμόρφωση στο πως μπορεί κανείς να γράψει ένα άρθρο, γεγονός που όπως φαίνεται γίνεται όλο και πιο σημαντικό και απαραίτητο.
  • Παράλληλα, για μια ακόμη φορά από το 2006, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για το πρόγραμμα LLL(Life-Long Learning), το οποίο παρέχει την ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα εξατομικευμένο πλάνο και αποτελείται από αυτο-επιλεγμένη λίστα ενοτήτων και live μαθημάτων, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν ακαδημαϊκές μονάδες και πιστοποιητικά για την απόκτηση του Διπλώματος ESPEN Κλινικής Διατροφής.

Γιατί αξίζει να το παρακολουθήσει ένας επαγγελματίας διαιτολόγος - διατροφολόγος

Κύριο μέλημα του συνεδρίου είναι να εντοπιστούν και να βελτιωθούν πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζονται στις κλινικές και να δοθεί μια κατεύθυνση ως προς τον τρόπο που μπορεί ο γιατρός με τον διαιτολόγο να συνεργαστούν αρμονικά για μία ακόμα καλύτερη παροχή διατροφικής φροντίδας στους ασθενείς!

Ένας επαγγελματίας διαιτολόγος – διατροφολόγος, μέσα από το σεμινάριο αυτό, εκτός του ότι θα έρθει σε επαφή με καταξιωμένους ομιλητές, θα έχει την δυνατότητα να αποκομίσει πληροφορίες σχετικά με τα νέα δεδομένα και να αποκτήσει μία πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη θέση γύρω από την κλινική διατροφή και τον μεταβολισμό.

Ποια είναι τα σχέδια της επιστημονικής εταιρείας για το μέλλον

Σκοπός είναι να δίνεται η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους επιθυμούν να παρακολουθούν τέτοιου είδους σεμινάρια, χωρίς να εμπλέκονται προϋποθέσεις ενδιάμεσα! Με σταθερά βήματα και με την βοήθεια όσων ενδιαφέρονται σε αυτή την θεματολογία, κάθε χρόνο θα υπάρχει και μεγαλύτερη βελτίωση με προσθήκη πάντα νέων δεδομένων!