Live Streaming για τον επαγγελματία υγείας

Δ. Πέτσιος: "Συνταγές για Ογκολογικούς Ασθενείς σε Χημειο/Ακτινοθεραπεία"

7 Απριλίου 2023 || facebook group medNutrition PRO

Στο live streaming που πραγματοποιήσαμε στην ομάδα medNutrition PRO την Παρασκευή 7 Απριλίου, συζητήσαμε με τον κύριο Δημήτρη Πέτσιο Κλινικό Διαιτολόγο, για το Δωρεάν Βιβλίο με τίτλο "Συνταγές για Ογκολογικούς Ασθενείς σε Χημειο/Ακτινοθεραπεία".

Δείτε ολόκληρο το βίντεο που ακολουθεί και διαβάστε μερικές από τις ερωτήσεις που συζητήσαμε:

Πως ξεκίνησε η ιδέα του βιβλίου;(01:28)

Η ιδέα για το βιβλίο αυτό ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Ηλία τον Μαμαλάκη ο οποίος είχε ήδη μία παρόμοια εμπειρία καθώς είχε φτιάξει με την βοήθεια της Μερόπης Κοντογιάννη, ένα βιβλίο με συνταγές για ασθενείς με νόσο Crohn και παράλληλα όπως είναι ούτως ή άλλως ευαισθητοποιημένος ο κύριος Μαμαλάκης σε αυτά τα θέματα είχε και μία απώλεια από αυτή την επάρατη νόσο όπως και εγώ έχω χάσει στον πατέρα μου από καρκίνο. Και όταν μου πρότεινε αυτό το project ως κοινωνική προσφορά ήμουνα πολύ θετικός και ένθερμος για να το κάνουμε μαζί και να το ολοκληρώσουμε κιόλας. Με συντονισμό από την κ. Μαρία Τολια, Ογκολογο και επιμέλεια άλλων καθηγητών όπως ο κος Σουγκλακος από το νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ.

Από κει και πέρα Αν λάβουμε υπόψη την ανυπολόγιστη θεραπευτική αξία της θετικής ψυχολογίας του ογκολογικού ασθενή και την πίστη που χρειάζεται να έχει στην ίαση και λάβουμε επίσης υπόψη ότι η διάθεση περνάει το στομάχι και το έντερο το οποίο δικαιολογημένα λέγεται δεύτερος εγκέφαλος τότε ο στόχος μας για την ίδια την πορεία της θεραπείας ήταν και η θρέψη και η τέρψη και έτσι το σκεφτήκαμε. και αυτό το ρητό είναι ανεκτίμητο αφού γνωρίζουμε ότι από την ίδια την πορεία της νόσου αλλά Και ειδικότερα της θεραπείας γιατί το βιβλίο αφορά τη διατροφή κατά τη διάρκεια χημείο και ακτινοθεραπείας όπου επηρεάζονται οι διατροφικές επιλογές του ασθενούς, η όρεξη γεύση η διάθεση και όλα τα άλλα. Έτσι, ο στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε τον ασθενή γαστριμαργικά ώστε να διευκολυνθεί και στο διατροφικό του μενού αλλά και στην βέλτιστη δυνατή θρέψη και απόλαυση χωρίς γαστρεντερικές παρενέργειες που είναι το μεγάλο αγκάθι στις περιπτώσεις αυτές. Και γνωρίζουμε πώς χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας η κατάσταση θρέψης και μάλιστα η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση του υποσιτισμού και της υποθρεψίας στον ογκολογικό ασθενή δεδομένου ότι μελέτες δείχνουν χαμηλότερη ανταπόκριση στη θεραπεία και αύξηση της τοξικότητας της ίδιας θεραπείας μειωμένη ποιότητα ζωής και αυξημένο κίνδυνο θανάτου ειδικά σε ασθενείς που έχουν χάσει αξιοσημείωτο βάρος

Ποια ήταν η συμμετοχή σου; (03:26)

Ουσιαστικά η συμμετοχή δικιά μου ήταν αφενός να οργανώσω τη γνώση την κλινική και το υπόβαθρο της διατροφικής προσέγγισης και της ειδικής διαιτητικής αγωγής για τους ασθενείς αυτούς σε μία μορφή η οποία θα είναι κατανοητή και εύπεπτη από το κοινό από τον ασθενή.

Να μπορεί Δηλαδή ο κοινός άνθρωπος και να καταλάβει τι γράφουμε στις οδηγίες διατροφής αλλά και τον τρόπο που εκτελούνται οι συνταγές και παράλληλα να περάσει η γνώση αυτή ταυτόχρονα και στις καθημερινές του συνήθειες τις διατροφικές αλλά και στην υλοποίηση και την εκτέλεση των συνταγών έτσι ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην επίπτωση της θρέψης στην υγεία του αλλά και την αποτελεσματικότητα της ίδιας της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες; (05:22)

Οι δυσκολίες που κυρίως αντιμετώπισα ήταν ουσιαστικά στην προσαρμογή των συνταγών που και ο κύριος Μαμαλάκης βέβαια έχει αρκετή εμπειρία αλλά ήταν λεπτή ισορροπία στο να πετύχουμε τη βέλτιστη δυνατή θρέψη και γεύση αποκλείοντας τις πιθανές γαστρεντερικές παρενέργειες. Υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν προσοχής σε μία τέτοια διατροφή σε ένα εγχείρημα ανάλογο, ε και δεν σου κρύβω ότι τσακωνόμασταν λίγο με τον κύριο Μαμαλάκη γιατί μου λέει θα βάλουμε εκείνο θα βάλουμε και το άλλο Α και του έλεγα ή θα μου μείωσεις στην ποσότητα ή θα αυξήσεις τις μερίδες ή θα το γυρίσουμε σε αφέψημα και να μπει στις συνταγές όπως ας πούμε από τη ρίγανη το Ρήγανοζουμο, η το κρεμμυδόζουμο, να βάλουμε ολόκληρες σκελίδες σκόρδο αλλά να τις αφαιρέσουμε στο τέλος και πάει λέγοντας...

 

{slider=Είναι χρηστικές στους συναδέλφους και πως μπορούν να το αξιοποιήσουν; (07:50)}

Είναι απολύτως χρηστικές και θα λεγα και απαραίτητες για αυτό μεταξύ άλλων ήταν πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτή εδώ τη συνέντευξη ώστε να το λάβουν υπόψη όλοι οι συνάδελφοι και να το έχουν στο οπλοστάσιο τους καθώς τα δεδομένα αντίστοιχα στη διαδικασία χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας και θρέψης είναι δυσοίωνα με την έννοια ότι η υποθρεψία και ο υποσιτισμός έχει αναγνωριστεί ήδη από το 1932 ως αρνητικός προγνωστικός δείκτης της έκβασης της θεραπείας σε καρκίνοπαθεις. Και οι παράγοντες είναι πολλαπλοί ο υποσιτισμός μπορεί να περιλαμβάνει διαταραχές στην ανοσολογική απόκριση, πιθανή αύξηση της τοξικότητας και μείωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, υποβάθμιση επιπέδου διαβίωσης, ελάττωση της φυσικής σωματικής δύναμης και λειτουργιών που απορρέουν από αυτή, αύξηση κόπωσης, δυσχέρεια επούλωσης πληγών, επιπτώσεις σε ψυχοκοινωνικές λειτουργίες και άλλους παράγοντες που έχουν άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο στην εξέλιξη της νόσου. Και είναι γνωστό πως οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού, όχι μόνο λόγω των φυσικών και των μεταβολικών αντιδράσεων του καρκίνου αλλά και λόγω των παρενεργειών των θεραπειών και των επιπρόσθετων φαρμάκων

Έτσι και στη διαδικασία εύρεσης συνταγών αλλά και συστατικών τροφίμων δηλαδή των συνταγών αυτών που θα είναι ωφέλιμες έπρεπε να να αποφύγουμε συνταγές με τροφές που έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο και μεγάλο όγκο όπως είναι τα λαχανικά τα φρούτα και γενικά τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες καθώς πέρα από τις λιγότερες θερμίδες που αυτά προσφέρουν η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε ίνες τις κάνει λιγότερο ανεκτές. Οπότε και εντείνουν τις γαστρεντερικές διαταραχές από άποψη εμφάνισης διαρροών, εμετων και επιβαρύνουν κατ' επέκταση την υποθρεψία και αυτή με τη σειρά της πιθανά την θεραπεία

Μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες καταστάσεις υγείας ή και παθήσεων;(15:38)

Σαφώς και μπορούν να αξιοποιηθούν σε γενικότερες καταστάσεις κακής γαστρεντερικής λειτουργίας και σε παθήσεις όπως είναι το ευερέθιστο έντερο η ελκώδης κολίτιδα διάφορες άλλες μορφές δυσπεψίας διατροφικών γαστρεντερικών διαταραχών και παθήσεων όπως είναι η νόσος του Crohn με κάποιες παραλλαγές. Φυσικά και πάντα λαμβάνοντας υπόψη πέρα από τα δεδομένα μας και τα Πρωτόκολλα, την προσωποποίηση και εξατομίκευση της προσέγγισης και της θεραπείας στα μέτρα του ασθενή.

Μέσα, το βιβλίο έχει αναλυτικούς πίνακες με το τι βοηθάει λοιπόν και τι δεν βοηθάει όσον αφορα συνήθειες για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών διαταραχών παρόμοιες με αυτές τις διατροφικές διαταραχές που συναντάμε κατά τη διάρκεια μίας χημειοθεραπείας ή μιας ακτινοθεραπείας σε έναν ογκολογικό ασθενή. Επίσης έχει αναλυτικό πίνακα με ποιες τροφές επιλέγουμε και ποιες όχι ως προς αποφυγήν των συμπτωμάτων και τι κάνουμε σε περιπτώσεις οξείας διάρροιας, αν χρησιμοποιούμε συμπληρώματα διατροφής ή όχι και τι γίνεται με αυτά καθώς και διάφορες άλλες τακτικές και τεχνικές...

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;(28:43)

Τα επόμενα Βήματα είναι η προσπάθεια το βιβλίο αυτό καθώς είναι δωρεάν να βρεθούνε χορηγίες για να μεταφραστεί στα αγγλικά και τα γαλλικά καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο γενικότερα στην Ευρώπη και μάλιστα να βγει και δεύτερο τεύχος, ένας δεύτερος τόμος με καινούργιες συνταγές όπου ειμαστε στη φάση της αναζήτησης συνταγών και της εκπόνησης τους...

Που μπορούμε να το βρούμε; Είναι σε έντυπη μορφή ή ψηφιακή; (26:00)

Η ψηφιακή μορφή είναι δωρεάν για όλους όπως και η έντυπη μορφή όμως η έντυπη έκδοση ακριβώς επειδή το βιβλίο αυτό διατίθεται δωρεάν από τον Σύλλογο κατά του καρκίνου "Ευζώ" που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης και την ογκολογική κλινική του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου της Κρήτης διανέμεται δωρεάν μόνο σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη, δηλαδή οποιοσδήποτε ογκολογικος ασθενης μπορεί να προμηθευτεί δωρεάν αυτό το βιβλίο, μπορούνε να του το στείλουνε, αλλά για εμάς τους θεραπευτές και γενικότερα για τους ειδικούς υγείας έχουμε άμεση πρόσβαση στην ηλεκτρονική μορφή.

https://www.pagni.gr/mycode/pdf/syntages.PDF