Live Streaming για τον επαγγελματία υγείας

Μ. Μεντζέλου: «Πώς τα social media διαμορφώνουν τη διατροφική συμπεριφορά;»

26 Σεπτεμβρίου 2021 || Webex

Τα social media αποκτούν όλο και περισσότερη δύναμη και στο χώρο της προαγωγής της υγείας. Αυτό φυσικά επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι παγκόσμιοι φορείς υγείας τα χρησιμοποιούν ως μέσο για καμπάνιες με στόχο τη μείωση του επιπολασμού των χρόνιων νοσημάτων όπως είναι οι μεταβολικές ασθένειες, οι διάφορες μορφές καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα αναπνευστικά ζητήματα. Στα πλαίδια της 1ης ημερίδας medNutrition σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταρραχών η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Μαρία Μεντζέλου αναφέρθηκε στα Social Media και τη συχέτισή τους με τη διατροφική συμπεριφορά.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, ενώ σας παραθέτουμε και μερικά από τα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της Παρουσίασης:

1. Οι λόγοι που τελικά τα social media καταφέρνουν να επηρεάζουν τόσο μεγάλη μερίδα κόσμου είναι γιατί:

  • Συνηθίζουμε να αντιγράφουμε, τη συμπεριφορά που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτή, με στόχο να «ταιριάξουμε» σε μια ομάδα (θεωρία της κοινωνικής νόρμας του Cialdini)
  • Ο μιμιτισμός (θεωρία κοινωνικής μάθησης)
  • Η δημιουργία αναγκών ακόμα και όταν δεν ήταν η αρχική πρόθεση μας (priming theory)

social media1

2.Τα social media κερδίζουν ολοένα και περισσότερο χώρο στην Ελλάδα

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο είναι το κοινό που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κυρίαρχοι τύποι είναι οι εξής:

  • Super – χρήστες:

Πολύ ενεργοί στα social media, αλληλοεπιδρώντας με σχόλια, likes και αναδημοσιεύσεις.

  • Sharers:

Οι χρήστες μοιράζονται πληροφορίες ή/και κάνουν tag.

  • Lukers:

Βλέπουν τις δημοσιεύσεις, αλλά δεν ασκούν καμία αλληλεπίδραση.

social media 2

3. Οι νεαροί ενήλικες (18 – 35 ετών) είναι πολύ σημαντική πληθυσμιακή ομάδα, μιας και:

  • Είναι μεταβατικό στάδιο που οδηγεί προς την ενηλικίωση, πράγμα που σημαίνει ότι αν εξασφαλίσουμε υγιή ενηλικίωση θα καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων.
  • Είναι καίρια ηλικία, μιας και γίνονται οικονομικά ανεξάρτητοι και αυτόνομοι στις επιλογές τους, όπως και στην πρόσβαση στην τροφή.
  • Πειραματίζονται με διάφορες δραστηριότητες όπως είναι η μαγειρική και η φυσική δραστηριότητα.

4. Γιατί οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν τα Social Media;

social media 3

Για τους επαγγελματίες υγείας είναι σημαντικό να το εισάγουν στην πρακτική τους μιας και είναι μια πολύ άμεση, αποδοτική και γρήγορη ευκαιρία για να μεταδώσουν τις σωστές πληροφορίες που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Φυσικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι στα social media δεν υπάρχουν μόνο το αμιγώς επαγγελματικά προφίλ, αλλά και διάφοροι άλλοι που παρουσιάζονται ως «ειδικοί» για το χώρο της υγείας, διάσημοι που μεταδίδουν πληροφορίες πολλές φορές χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

5. Τι να κρατήσετε:

Αυτό που χρειάζεται να αναπτύξουν οι επαγγελματίες υγείας αφορά τις επικοινωνιακές δεξιότητες για να γίνονται αντιληπτοί και κατανοητοί από το ευρύ κοινό. Παράλληλα ενισχύουν τη σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό και είναι και ένα αρκετά οικονομικό μέσο σε σχέση με τη δημιουργία και διατήρηση ιστοσελίδας.

Social media 4

Φυσικά, όμως υπάρχει και η αρνητική όψη τους και για αυτό ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους λογαριασμούς που ακολουθούμε μιας και πολλές φορές μπορεί να ελλοχεύουν κινδύνους, όπως είναι trigger σημεία που προωθούν τις διατροφικές διαταραχές.