Οικογένεια

Θέλετε να μειώσετε το χρόνο που κάθεται το παιδί σας;

της Γεωργίας Δανιά
23 Οκτωβρίου 2016
13800 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
fysiki drastiriothta twn paidiwn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Όπως έχει αναφερθεί και στο προηγούμενο άρθρο οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής όσο πιο καθιστική είναι η συμπεριφορά των παιδιών, τόσο πιο πολλά προβλήματα υγείας προκύπτουν από αυτήν αργότερα. Η καθιστική ζωή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσο πιο έγκαιρα το αντιληφθούμε αυτό, τόσο πιο νωρίς θα προσπαθήσουμε να προφυλάξουμε και τα παιδιά μας από το να κάθονται πολλές ώρες μέσα στη μέρα.

Από έρευνες έχει φανεί ότι όσα παιδιά περνούν πολλές ώρες σε καθιστικές δραστηριότητες (όπως είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ενασχόληση με τον υπολογιστή), τείνουν να έχουν πιο αυξημένο σωματικό βάρος και λίπος, μειωμένη αθλητική απόδοση, χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και χαμηλότερες επιδώσεις στα μαθήματα. Οπότε, συστήνεται τα παιδιά να μην περνάνε πάνω από δύο ώρες την ημέρα μπροστά από οθόνη, είτε αυτή είναι της τηλεόρασης είτε του υπολογιστή.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μειώσει τον χρόνο που κάθεται;

  • Δώστε το καλό παράδειγμα! Κλείστε την τηλεόραση όταν το παιδί σας είναι μπροστά και μην ασχολείστε συνέχεια με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Γίνετε πιο δραστήριοι μέσα στη μέρα σας, ώστε να αρχίσει και το παιδί να σας μιμείται και να κάνει το ίδιο.
  • Συμβουλέψτε το παιδί σας να κάνει συχνά διαλείμματα από το διάβασμα ή από την ενασχόλησή του με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μπορεί για παράδειγμα κάθε μία ώρα διαβάσματος να κάνει ένα μουσικό διάλειμμα και να χορεύει! Έτσι, μπορεί να διαβάσει και πιο γρήγορα και συγκεντρωμένα.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ως κίνητρο την παρακολούθηση τηλεόρασης ή υπολογιστή ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για να διαβάσει!
  • Αφιερώστε χρόνο να κάνετε μαζί του δραστηριότητες. Για παράδειγμα, περπάτημα στο πάρκο ή στην παιδική χαρά, για ψώνια στο σουπερμάρκετ, στη λαϊκή αγορά ή στα μαγαζιά.
  • Προτρέψτε το παιδί να σας βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού, για παράδειγμα με το στρώσιμο κάθε μέρα των κρεβατιών και του τραπεζιού, με το σκούπισμα ή το ξεσκόνισμα, με το πότισμα των λουλουδιών στον κήπο κ.λπ.
  • Άν έχετε κατοικίδιο, μπορείτε να το βγάζετε μαζί βόλτα ή ανάλογα με την ηλικία του να αναλαμβάνει εκείνο να το κάνει κάθε μέρα!
  • Τα παιδιά θέλουν να χτίσουν ωραίο σώμα, οπότε μπορείτε να τα παροτρύνετε να περιορίσουν τον καθιστικό χρόνο με αυτό το επιχείρημα. Τονίστε τους ότι όσο λιγότερες ώρες περνούν καθιστοί, τόσο πιο γερό μυϊκό σύστημα θα έχουν και θα αισθάνονται πιο δυνατοί και όμορφοι!
  • Προτρέπετε το παιδί σας να βγαίνει έξω στο πάρκο, στο κοντινότερο γήπεδο ή στην αυλή και να παίζει με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Έτσι, θα συμβάλετε στην κοινωνικοποίησή του.
  • Τέλος, μια καλή ιδέα θα ήταν να το παροτρύνετε να κρατήσει ημερολόγιο για τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης ή ενασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να εξηγήσετε έπειτα γιατί δεν είναι καλό να ασχολείται πολλές ώρες με αυτά.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Tremblay MS, LeBlanc AG, Kho ME, Saunders TJ, Larouche R, Colley RC, Goldfield G, Gorber SC. Systematic review of sedentary behaviour and health indicators in school-aged children and youth. Int J Behav Nutr Phys Act. 2011 Sep 21;8:98.

Abbott RA, Straker LM, Mathiassen SE. Patterning of children's sedentary time at and away from school.Obesity (Silver Spring). 2013 Jan;21(1):E131-3.

Kwon S, Burns TL, Levy SM, Janz KF. Breaks in sedentary time during childhood and adolescence: Iowa bone development study. Med Sci Sports Exerc. 2012 Jun;44(6):1075-80.

Γεωργία Δανιά
Γεωργία Δανιά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος