Δίαιτα

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζομαι;

της Ειρήνης -Μαρίας Καλούδη
15 Δεκεμβρίου 2013
17739 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras pou anevainei se zygaria

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι γνωστό πλέον ότι η παχυσαρκία έχει πάρει ενδημικές διαστάσεις. Στην Ελλάδα, 4 στα 10 άτομα είναι υπέρβαρα-παχύσαρκα. Πολύ συχνά, λοιπόν δημιουργείται η ανάγκη να ξεκινήσει ο υπέρβαρος/παχύσαρκος ενήλικας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, προκειμένου να αποκτήσει φυσιολογικές τιμές Δείκτη Μάζας Σώματος (≤25kg/m2) ή/και σωματικού λίπους. Συχνά ξεκινούν την προσπάθεια να χάσουν τα περιττά κιλά μόνοι τους ή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι αναρωτιούνται για το πόσο τακτικά πρέπει να γίνεται η ζύγιση, ποια στιγμή της ημέρας κ.λπ. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία. Σημαντικό είναι να μη γίνεται περισσότερες από μία φορά την ημέρα.

Όταν η ζύγιση γίνεται τόσο τακτικά, εκτός του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, κάποιες φορές αυτή η συνήθεια γίνεται εμμονή. Το ζήτημα είναι το άτομο να αλλάξει διατροφική συμπεριφορά. Να αποκτήσει, δηλαδή, νέες υγιεινές συνήθειες, που θα τις υιοθετήσει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Πέρα από αυτό, πρέπει να τους υπενθυμίζουμε ότι, αν δεν αθλούνται και αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια φυσική δραστηριότητα, λόγω της αύξησης πρόσληψης οξυγόνου, παρατηρείται και αύξηση του όγκου του πλάσματος. Ταυτόχρονα, αρχίζει να αυξάνεται και ο μυϊκός ιστός, που είναι γνωστό ότι ζυγίζει πολύ περισσότερο από τον λιπώδη, λόγω του ότι συγκρατεί νερό στη μάζα του. Έτσι, πολύ συχνά, ενώ ο πελάτης ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που του έχει δοθεί, φαίνεται πως το βάρος του παραμένει σταθερό ή πολλές φορές ότι αυξάνεται. Πολύ σημαντική μέτρηση, λοιπόν, είναι ο υπολογισμός του σωματικού λίπους ή και η περιφέρεια μέσης. Η κοιλιακή εναπόθεση λίπους σηματοδοτεί τον κίνδυνο. Οι ιδανικές τιμές για την περιφέρεια μέσης στους άνδρες είναι λιγότερο από 102 cm και στις γυναίκες λιγότερο από 89 cm.

Για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους υπάρχουν πιο σαφείς οδηγίες. Ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο, όπου ο διαιτολόγος ή ο γυμναστής ζητά από τον ενδιαφερόμενο να απέχει 3-4 ώρες από το τελευταίο γεύμα, να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ και να μην έχει ασκηθεί έντονα το τελευταίο 24ωρο.

Αρκετοί διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι η καθημερινή πρωινή ζύγιση, μετά από νηστεία και με λίγα ή καθόλου ρούχα είναι μια καλή μέτρηση. Ωστόσο, σε άτομα που έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος έχει φανεί να είναι καλύτερο να αποφεύγεται η καθημερινή ζύγιση για να μην τονώνεται η εμμονή με την εικόνα. Για καλύτερη κατανόηση του όρου «εικόνα σώματος» μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Σε έρευνα που έχει γίνει σε φοιτήτριες, φαίνεται ότι η καθημερινή ζύγιση τις απέτρεψε να αυξήσουν το σωματικό βάρος. Κι άλλη έρευνα επαληθεύει αυτά τα ευρήματα σε άτομα που ήθελαν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους μετά από δίαιτα, αναφέροντας ότι το 44% των εθελοντών ζυγίζονταν καθημερινά και το 31% αυτών, τουλάχιστον κάθε εβδομάδα. Αυτή η συνήθεια φαίνεται ότι βοηθά τα άτομα να παρατηρήσουν αλλαγές στη ζυγαριά και να αποφύγουν τυχόν λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές.

Μέγιστη σημασία έχει να διατηρούν τα επίπεδα του σωματικού λίπους εντός φυσιολογικών ορίων, να αθλούνται τακτικά μες στην εβδομάδα και να έχουν καλή θρέψη για ευεξία και υγεία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Klem ML, Wing RR, McGuire MT, Seagle HM, Hill JO. A descriptive study of individuals successful at long-term maintenance of substantial weight loss. Am J Clin Nutr 1997;66:239–46.

Shinohara M, Moritani T, Increase in neuromuscular activity and oxygen uptake during heavy exercise, Ann Physiol Anthropol, 1992;3:257-62.

Levitsky DA, Garay J, Nausbaum M, Neighbors L, DellaValle DM: Monitoring weight daily blocks the freshman weight gain: a model for combating the epidemic of obesity. Int J Obes, 2006;30:1003–1010.

Ειρήνη-Μαρία Καλούδη
Ειρήνη-Μαρία Καλούδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.