Υγεία

Καντιντίαση και διατροφή

της Ειρήνης Βότση
13 Ιανουαρίου 2014
325947 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kantintiasi Candida albicans

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μολονότι πολλά είδη μυκήτων είναι δυνητικά παθογόνα στον άνθρωπο, ο candida και ιδίως ο Candida albicans είναι μύκητας που συνήθως αναπτύσσεται ως ένα ακίνδυνο συμβιωτικό στις επιφάνειες των βλεννογόνων. Τα είδη Candida αποτελούν τμήμα της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Ωστόσο, όταν υπάρχει μια διαταραχή/εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτός ο οργανισμός μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει επιφανειακές λοιμώξεις, όπως η στοματοφαρυγγική και η αιδοιοκολπική καντιντίαση.

Τι ονομάζεται Καντιντίαση;

Καντιντίαση ονομάζεται η μόλυνση που προκαλείται από τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του Candida albicans. Γενικά, είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες μυκητιασικές λοιμώξεις που συμβαίνουν σε θερμές, υγρές περιοχές προκαλώντας μολύνσεις του στόματος, του κόλπου, των νυχιών και των δερματικών πτυχών στον άνθρωπο.

Πώς σχετίζεται η καντιντίαση με τη διατροφή;

Η διατροφή είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της θεραπείας του. Συνίσταται η αποφυγή ή τουλάχιστον ο περιορισμός προϊόντων επεξεργασμένης ζάχαρης και δίνεται προσοχή στη σύσταση των συνολικών προσλαμβανόμενων υδατανθράκων. Ο περιορισμός της πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως ζυμαρικά, ψωμί, γλυκά, αναψυκτικά κ.λπ. μπορεί να είναι χρήσιμος για τα άτομα με λοιμώξεις αυτού του μύκητα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη είναι μία από τις κύριες αιτίες υπερανάπτυξης του Candida και η σύγχρονη δυτικού τύπου διατροφή είναι γεμάτη από αυτή. Τα κύτταρα του ζυμομύκητα Candida χρειάζονται ζάχαρη για να χτίσουν τους κυτταρικούς τους τοίχους, να επεκτείνουν τις αποικίες τους και να στραφούν σε πιο ισχυρή, μυκητιασική μορφή τους.

Επειδή συστήνεται μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσετε ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα διατροφής σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας. Στην αρχή συνήθως είναι πιο αυστηρή, γιατί γίνονται κάποιες δύσκολες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής κάποιου, όμως μετά, σιγά σιγά μπορεί να επανεισάγει ο ασθενής αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή του.

Προφανώς και οι ατομικές ανάγκες των ασθενών ποικίλουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τις προσωπικές συνήθειες και την ιατρική κατάσταση του καθενός. Απ’ την άλλη όμως θα πρέπει να προσεχθεί ο υπέρμετρος περιορισμός των τροφίμων, διότι μπορεί να οδηγήσει σε κακής ποιότητας διατροφή.

Ποια τρόφιμα προσέχω κατά τη διάρκεια θεραπείας της;

Κατηγορία

Τρόφιμα προς αποφυγή
Ζάχαρη Ζάχαρη, μέλι, σιρόπι, σοκολάτα, μελάσα, σιρόπι ρυζιού, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Αλκοόλ Κρασί, μπύρα, οινοπνευματώδη λικέρ
Σπόροι και κολλώδη τρόφιμα Οτιδήποτε γίνεται με σιτάρι, σίκαλη, βρώμη ή κριθάρι (π.χ. άσπρο ψωμί, ψωμί σικάλεως, ζυμαρικά), καλαμπόκι και τα υποπροϊόντα καλαμποκιού, ρύζι
Φρούτα Φρέσκα και ξηρά φρούτα, φρούτα κονσέρβας και χυμοί
Λαχανικά Πατάτες, καρότα, γλυκοπατάτες, τεύτλα, μπιζέλια
Κρεατικά Όλα τα προϊόντα χοιρινού κρέατος, αλλαντικά, επεξεργασμένα κρέατα, καπνιστά ή συσκευασμένα κρέατα
Ψάρια Όλα τα ψάρια εκτός από άγριο σολομό και σαρδέλες, όλα τα οστρακοειδή
Γαλακτοκομικά Τυρί, γάλα, κρέμα, βουτυρόγαλα, ορός γάλακτος σε προϊόντα
Πρόσθετα και συντηρητικά Κιτρικό οξύ

Άλλα ροφήματα

Καφές, μαύρο και πράσινο τσάι, σόδα ενεργειακά ποτά, φρουτοχυμοί

Ξηροί καρποί

Κάσιους, αράπικα φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης

Κόκκοι

Φασόλια και άλλα όσπρια, ρεβίθια, tofu, τυρί σόγιας, γάλα σόγιας, όλα τα προϊόντα σόγιας

Μανιτάρια

Μανιτάρια τρούφες
Καρυκεύματα Κέτσαπ, μαγιονέζα,μουστάρδα, σάλτσα σόγιας

Ξύδι

Όλα τα ξύδια, εκτός από ξύδι μηλίτη μήλων
Λίπη και έλαια Φυστικέλαιο, αραβοσιτέλαιο, κραμβέλαιο, σογιέλαιο

Ποια τρόφιμα μπορώ να καταναλώσω στην καντιντίαση;

Κατηγορία Τρόφιμα προς κατανάλωση
Λαχανικά Αγκινάρες, σπαράγγι, αβοκάντο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σέλινο, αγγούρι, μελιτζάνα, λάχανο, ελιές, κρεμμύδια, γογγύλια, σπανάκι, τομάτες, κολοκυθάκια
Γαλακτοκομικά Προβιοτικό γιαούρτι, κεφίρ
Κρεατικά Βοδινό κρέας, κοτόπουλο, αρνί, γαλοπούλα
Ψάρια Γαύρος, ρέγγα, σαρδέλες, άγριος σολομός
Ξηροί Καρποί Αμύγδαλα, κρέας καρύδας, λιναρόσπορος, φουντούκια, φιστίκια πέκαν, ηλιόσποροι, καρύδια
Μη κολλώδη σπόροι Φαγόπυρο, κεχρί, πίτουρο βρώμης, quinoa
Βότανα

Βασιλικός, μαύρο πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, άνηθο, σκόρδο, τζίντζερ, ρίγανη, πάπρικα, θυμάρι, δενδρολίβανο

Έλαια

Καρυδέλαιο, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, λιναρέλαιο, φοινικέλαιο

Καρυκεύματα Μαύρο πιπέρι, θαλασσινό αλάτι, χυμός λεμονιού, μηλόξιδο
Ροφήματα Τσάι κανέλας, τσάι δυόσμου/μέντας, τσάι πιπερόριζας, τσάι γλυκόριζας
Γλυκαντικά Στέβια, ξυλιτόλη

Τέλος, πέραν από τα παραπάνω τρόφιμα, έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά όπως ο γαλακτοβάκιλλος είναι ευεργετικά κατά των λοιμώξεων των βλεννογόνων από τον Candida και θα πρέπει να καταναλώνονται ιδιαίτερα από γυναίκες που πάσχουν πάνω από τρεις μολύνσεις από ζύμομύκητα ανά έτος. Η έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά ασκούν τις ευεργετικές δράσεις τους καταστέλλοντας την ανάπτυξη του Candida (σε διάφορες περιοχές του σώματος) και αναστέλλοντας την ικανότητά του να προσκολλάται στις επιφάνειες των κυττάρων.

Συνοψίζοντας..

Ασθενείς με καντιντίαση πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, καταναλώνοντας τρόφιμα που ωφελούν την καταπολέμηση του μύκητα αυτού και ν’ αποφεύγουν κακές διατροφικές συνήθειες οι οποίες αποτελούν συνήθως παράγοντα κινδύνου για βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Filler S.G. Insights from human studies into the host defense against candidiasis Cytokine. 2012 April ; 58(1): 129–132

Fungal Infections (Candida). Introduction. Conventional treatment. Nutritional Therapy for Candida Infections.

Ειρήνη Βότση
Ειρήνη Βότση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος