Συστάσεις Διατροφής

Χώρος εργασίας - μπορεί να λειτουργήσει σαν ευκαιρία εκπαίδευσης για θέματα διατροφής;

του Γεράσιμου Κλαουδάτου
18 Σεπτεμβρίου 2014
11424 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
fagito en wra ergasias

Photo source: www.bigstockphoto.com

 Αν και μια αυθόρμητη απάντηση κάποιου πιθανώς να ήταν όχι, παρουσιάζοντας επιχειρήματα όπως η έλλειψη χρόνου, το συσσωρευμένο άγχος στο χώρο της εργασίας και οι δύσκολες, κάποιες φορές, συνθήκες, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι! Οι παρεμβάσεις στον χώρο εργασίας θεωρείται σήμερα ότι κατέχουν ρόλο κλειδί στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιατί είναι σημαντικό να παρέμβουμε στον χώρο εργασίας;

Οι εργαζόμενοι ενήλικες περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου κατά τον οποίο είναι ξύπνιοι στο χώρο εργασίας τους. Μάλιστα, το 72% των Ευρωπαίων υπαλλήλων δηλώνει πως καταναλώνει μεσημεριανό γεύμα στον χώρο εργασίας του σε καθημερινή βάση. Εύκολα γίνεται λοιπόν κατανοητό, πως η παρέμβαση στον χώρο εργασίας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα από όλα, παρεμβαίνοντας σε κάποιον χώρο εργασίας έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, τους οποίους μπορείς να εκπαιδεύεις σε ομάδες, γλιτώνοντας χρόνο και πόρους. Ακόμη, μπορείς να κερδίσεις σε "παρακίνηση του περίγυρου" που πιθανώς προσφέρει κάθε εργαζόμενος στον διπλανό του. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι πως μπορείς να αξιολογήσεις δια ζώσης τις συνθήκες που επικρατούν και να ρυθμίσεις την παρέμβασή σου ανάλογα με αυτές. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα με μια μικρή αλλαγή που εφαρμόζεις να έχεις αντίκτυπο σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων (π.χ. υγιεινότερος σχεδιασμός γευμάτων στο εστιατόριο όπου γευματίζουν οι εργαζόμενοι).

Τι μας δείχνουν οι μελέτες;

Οι μελέτες δείχνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα τέτοιων προγραμμάτων στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Υπάρχει μεγάλος αριθμός μελετών που υποδεικνύει πως οι εργαζόμενοι οι οποίοι παρακολούθησαν τέτοιες παρεμβάσεις απώλεσαν αρκετό ποσοστό του αρχικού τους βάρους και άλλες που δεν βρίσκουν σημαντικές διαφορές στο σωματικό βάρος πριν και μετά το πέρας της παρέμβασης. Οι περισσότερες από τις μελέτες, ωστόσο, σημειώνουν βελτίωση σε άλλες διατροφικές παραμέτρους, όπως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ή η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους από την πλευρά των εργαζομένων. Έτσι, οι περισσότεροι από τους ερευνητές συμφωνούν στην ανάγκη ύπαρξης τέτοιων προγραμμάτων.

Είναι όλοι οι χώροι εργασίας ίδιοι;

Ένας ήρεμος εργασιακός χώρος, σε ένα συγκρότημα που προσφέρει πρόσβαση σε κυλικείο ή εστιατόριο, θα ήταν ιδανικός για τέτοιες προσπάθειες. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους; Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για παράδειγμα για ανθρώπους που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες, όπως οι οικοδόμοι ή οι άνθρωποι που δεν έχουν σταθερή έδρα και μετακινούνται συνεχώς; Σίγουρα, οι συνθήκες είναι πολύ δυσκολότερες στη δεύτερη περίπτωση αλλά όχι απαγορευτικές. Για παράδειγμα, η κλινική Lindora, στις ΗΠΑ, πραγματοποίησε μια διατροφική παρέμβαση σε επαγγελματίες οδηγούς βαρέων οχημάτων, πληθυσμό με μεγάλο επιπολασμό παχυσαρκίας. Μπορεί ένας πληθυσμός που αναγκάζεται συνεχώς να γευματίζει εκτός οικίας και έχει εύκολη πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας φαγητό, ακαθόριστο ωράριο και καμία συμπαράσταση (οι περισσότεροι οδηγοί ταξιδεύουν μόνοι) να συμμορφωθεί και να ακολουθήσει συγκεκριμένο πλάνο διατροφής; Η απάντηση είναι θετική.

Στους οδηγούς μοιράστηκαν διαιτολόγια και τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς, ενώ υπήρχε δυνατότητα τηλεφωνικής και on-line υποστήριξης, ενώ διοργανώθηκε και διαγωνισμός για να δοθεί μεγαλύτερο κίνητρο στους οδηγούς. Οι ερευνητές σημείωσαν μέση απώλεια βάρους ίση με το 8,3% του αρχικού τους βάρους μέσα σε 10 εβδομάδες, δίνοντας νέα προοπτική για παρεμβάσεις σε δύσκολους εργασιακούς χώρους.

Εν κατακλείδι…

Οι διατροφικές παρεμβάσεις στον χώρο εργασίας, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα, δείχνουν όμως ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στο εξωτερικό. Δίκαια λοιπόν θεωρούνται ως ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια για την πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων στην Ελλάδα αναμένεται με ενδιαφέρον.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Track 7: From individual choice to population prevention: solutions and interventions, obesity reviews (2014)

Γεράσιμος Κλαουδάτος
Γεράσιμος Κλαουδάτος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.