Συστάσεις Διατροφής

Γνωρίζεις τα ωφέλιμα συστατικά των λαχανικών;

της Γεωργίας Γεωργίου
16 Δεκεμβρίου 2016
15594 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
diafora laxanika

Photos source: www.bigstockphoto.com

Πόσα φρούτα και λαχανικά τρώμε καθημερινά; Η πιθανότερη απάντηση είναι «πολύ λιγότερα απ' όσα πρέπει». Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν οι σχετικές μελέτες για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως αυτή που έκανε πριν από λίγα χρόνια το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, η οποία έδειξε πως κατά μέσο όρο τρώμε 60% λιγότερα φρούτα και 73,4% λιγότερες σαλάτες από ότι συνιστώνται για καλή υγεία!

Τo Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο 5-a-day, με σκοπό να τονιστεί η προσπάθεια να καταναλώνουμε 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων ημερησίως. Είναι όμως καιρός να αλλάξει αυτός ο αριθμός; Μελέτες έδειξαν από διάφορες χώρες πως ο αριθμός αυτός θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερος (περίπου 7).

Η κατανάλωση λαχανικών έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, αποτελώντας μέρος της ισορροπημένης διατροφής.

Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:

  1. Έχουν αντιοξειδωτκή δράση. Ο καθηγητής David Jacobs, PhD του Πανεπιστημίου της Μινεσσότα αναφέρει την αντιοξειδωτική ικανότητα των λαχανικών λόγω παρουσίας βιταμίνης Ε, C, λυκοπενίου, α-β- καροτενίου. Η Αντιοξειδωτική αυτή τους δράση φαίνεται να προστατεύει τον οργανισμό από ελεύθερες ρίζες, επομένως και από διάφορες ασθένειες όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
  2. Βοηθάνε στην απώλεια βάρους αφού μελέτες έδειξαν πως αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και της πληρότητας, προσφέροντας ελάχιστες θερμίδες.
  3. Είναι πλούσια πηγή Βιταμίνών, μετάλλων και διάφορων φυτοχημικών στοιχείων. Προσθέτοντας στη σαλάτα ωφέλιμα λιπαρά όπως τα μονοακόρεστα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο αυξάνεται η απορρόφηση των ιδιαίτερα προστατευτικών για την υγεία μας φυτοχημικών συστατικών όπως είναι το λυκοπένιο.
  4. Ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και πίεσης, εξομαλύνουν την λειτουργία του εντέρου, ενώ διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα κυρίως λόγω της παρουσίας φυτικών ινών.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 27

Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.