Συστάσεις Διατροφής

Βάλε γκολ στη διατροφή σου!

του Μιχάλη Κάβδα
11 Ιουλίου 2016
12627 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Βάλε γκολ στη διατροφή σου!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι καλοκαίρι, κάνει ζέστη, αλλά έχει μπάλα σχεδόν κάθε βράδυ. Είναι γεγονός πως το Γιούρο βρίσκεται σε εξέλιξη και με πολλές ανατροπές! Σε ένα σαββατοκύριακο έγινε διπλό Brexit (ένα από την ΕΕ και ένα από το Γιούρο). Υπάρχει όμως μια σειρά πραγμάτων που δεν αλλάζει εύκολα και αυτή είναι η εξής: Μισή ώρα πριν αρχίσει ο αγώνας έχει μαζευτεί η παρέα και αποφασίζει τι θα παραγγείλει, καθώς πλέον όλα τα φαστφουντάδικα έχουν προσφορές που πραγματικά συμφέρουν. Στη συνέχεια αρχίζει ο αγώνας και επειδή κρατάει πολλές φορές 120 λεπτά λόγω παράτασης τρώμε και κάτι ακόμη!

Πως μπορείς να κάνεις την ανατροπή και να σκεφτείς διατροφικά έξυπνα;

Η απάντηση έρχεται μέσα από το οπτικό πρίσμα ενός επιστήμονα διατροφής στην προκειμένη περίπτωση, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη ευκολία. Σκέψου με 6-7 αγώνες την εβδομάδα να έτρωγες κάθε φορά σουβλάκια, πίτσες και μπέργκερ..!

Με μια πρώτη σκέψη μπορείς να αντικαταστήσεις το φαγητό από τα φασφουντάδικα, με κάτι σπιτικό. Είναι σίγουρα πιο ελεγχόμενη επιλογή τα σπιτικά σουβλάκια και μια αλάδωτη πίτα ολικής ψημένη στο φούρνο. Μια αραβική πίτα με σάλτσα ντομάτας, τυρί light και γαλοπούλα είναι επίσης μια έξυπνη διατροφική αντικατάσταση της πίτσας!

Όπως καταλαβαίνεις το σημαντικό είναι τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα. Κανείς δεν θα σου απαγορεύσει να φας μια φορά την εβδομάδα σουβλάκια και πίτσα. Όταν αυτό γίνεται καθημερινά όμως, η συνταγή μιας επιτυχημένης διατροφικής συμπεριφοράς χαλάει λίγο! Το πόσο ποιοτικό είναι το γεύμα που τρως, σίγουρα όταν είναι αγορασμένο από εσένα είναι καλύτερα ελεγχόμενο.

Επειδή όμως πολλές φορές δεν ενδιαφέρει όλη την παρέα η σωστή διατροφική συμπεριφορά αλλά μόνο εσένα.

Πως μπορείς να κάνεις μια έξυπνη επιλογή;

Όταν πρόκειται για σουβλάκια μπορείς να παραγγείλεις πίτα αλάδωτη ολικής, με τζατζίκι ή γιαούρτι και όχι sause, σουβλάκι κοτόπουλο και όχι χοιρινό που έχει περισσότερα λιπαρά και θερμίδες, όπως επίσης και να μοιραστείς μια μερίδα πατάτες αντί να πάρεις μια μόνο για σένα! Η δίκαιη μοιρασιά θα σε βοηθήσει και στην περίπτωση της πίτσας όπου στην επιλογή των 8 κομματιών σου αντιστοιχούν 4. Όταν μάλιστα η επιλογή αυτή αφορά μια απλή πίτσα με λαχανικά και ίσως λίγη γαλοπούλα μπορεί να σου γλυτώσει μέχρι και 100 θερμίδες ανά κομμάτι!!! Στο μπέργκερ τώρα που είναι και της μόδας, δεν είναι πραγματική ανάγκη να πάρεις διπλό μπιφτέκι, με BBQ sause και πατάτες με cheddar και bacon κάθε φορά που παραγγέλνεις... Η επιλογή του cheeseburger με μια πατάτες δια δύο και ίσως μια σπιτική sause γιαουρτιού είναι σίγουρα αυτή που θα κάνει τη διαφορά.. διατροφικά μιλώντας πάντα!

Το παράδοξο των μεγάλων αθλητικών event είναι πως οι παίκτες πασχίζουν να έχουν την καλύτερη αθλητική απόδοση για να κερδίσουν ενώ οι θεατές κάνουν ότι μπορούν για να χτίσουν «έναν και καλό» κοιλιακό μυ..! Όταν η Ισλανδία (μια ερασιτεχνική ομάδα) κατάφερε είναι στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, νομίζω μια σωστή διατροφική συμπεριφορά από εσένα είναι παιχνιδάκι!

Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος