Συστάσεις Διατροφής

Συμπληρώματα, παχυσαρκία και junk food. Μια διαιτολόγος απαντά σε όλα!

της Όλγας Δέδε
20 Μαΐου 2016
21888 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
fast foods, zigaria kai simbliromata xapia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Tονίζω όταν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή και όταν οι οδηγίες δίνονται από έναν κατάλληλο άνθρωπο από ένα διατροφολόγο, δεν υπάρχει πιθανότητα αν είναι σωστός ο επιστήμονας στις οδηγίες του να δώσει κάποιο διαιτολόγιο το οποίο είναι ελλιπές σε θρεπτικά συστατικά ακόμα και όταν αδυνατίζει

Πόσες απορίες θα θέλαμε να μας λύσει ένας διατροφολόγος; Πόσα λάθη κάνουμε στην καθημερινότητα μας που ενώ νομίζουμε ότι βελτιώνουν την υγεία μας τελικά την επιβαρύνουν; Φλέγοντα ζητήματα; Τα συμπληρώματα διατροφής, η παχυσαρκία, η παιδική διατροφή και φυσικά το junk food! Για όλα αυτά απαντάει η Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στην αθλητική διατροφή.

Πόσο απαραίτητα είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Στόχος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι όπως λέει και το όνομά τους να συμπληρώσουν τη διατροφή και όχι να την αντικαταστήσουν. Είναι βοηθητικά σκευάσματα που μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν τον οργανισμό και να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του. Όταν η διατροφή ενός ανθρώπου, αθλητή ή μη, είναι ισορροπημένη η χρήση των συμπληρωμάτων δεν κρίνεται απαραίτητη. Όμως ο κόσμος επιμένει και τα θέλει! «Βιταμίνες είναι δε θα μου κάνουν κακό». Κάθε συστατικό που βρίσκεται σε πλεόνασμα στον οργανισμό μας κάπου τον επιβαρύνει, μπορεί να μην υπάρχει ορατό αποτέλεσμα αλλά σε βάθος χρόνου φαίνονται τα αποτελέσματά του. Στην Ελλάδα βέβαια υπάρχει η τάση για κακή διατροφή, εκεί τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προλάβουν προβλήματα που θα προκύψουν από έλλειψη θρεπτκών συστατικών.


Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις το διαιτολόγο που σου ταιριάζει; [Δωρεάν EBOOK]


Αθλητές και συμπληρώματα πρωτεϊνης

Οι αθλητές είναι άνθρωποι με αυξημένες απαιτήσεις και συχνά στο χώρο του αθλητισμού εκτός απο την ανασφάλεια που νιώθει ο αθλητής για την κάλυψη των αναγκων του υπάρχει και η ανασφάλεια που νιώθει ο προπονητής. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένας επαγγελματίας διαιτολόγος μέσω της διατροφής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενος αθλητή και να αναγνωρίσει αν υπάρχει ανάγκη για συμπληρωματική βοήθεια, όπως σε περιπτώσεις έντονης αναιμίας ή σε αθλήματα που είναι απαραίτητο το χαμηλό βάρος και ο αθλητής προπονείται 5-6 ώρες τη μέρα. Το πιο σωστό για οποιοδήποτε συμπλήρωμα είναι να ζητάμε και τη γνώμη του γιατρού μας. Τα συμπληρώματα πρωτεϊνών δεν είναι κάτι δεδομένο για τους αθλητές, αν και οι ανάγκες τους είναι σαφώς μεγαλύτερες! Παρ' όλα αυτά υπάρχει η τάση υπερβολής στη χρήση τους και έρευνες δείχνουν ότι η υπερ-κατανάλωση πρωτεϊνών γίνεται κυρίως απο άτομα που γυμνάζονται χωρίς αυτό να σημαίνει αύξηση της μυικής μάζας αλλά επιβάρυνση των νεφρών.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν προτείνονται απο προπονητές, όπως οι ασκήσεις δε προτείνονται απο διαιτολόγους!

Όπως ανέφερε και η Διαιτολόγος Ειρήνη Μπαμπαρούτση «Αυτό είναι αυτό που λείπει στην Ελλάδα πολύ, δηλαδή οι αθλητές μας χρήζουν όχι χημικού ντόπινγκ, ψυχολογικού ντόπινγκ και θα πρέπει να δοθούν προς τα εκεί οι κατευθύνσεις και να βοηθηθούν πάρα πολύ ψυχολογικά.» Το ντόπινγκ αποτελεί διαφορετική κατηγορία από τα συμπληρώματα διατροφής καθώς μιλάμε για απαγορευμένες ουσίες που προκαλούν βλάβη στον οργανισμό αφού κινούν λειτουργίες που δεν προκαλούνται φυσικά με θρεπτικά συστατικά ή άσκηση.

Παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας

Περνώντας στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας βλέπουμε ότι τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς έχοντας 4 στα 10 Ελληνόπουλα παχύσαρκα. Ενώ όπως φαίνεται υπάρχει διάθεση απο τους γονείς να βοηθήσουν το παιδί και να απευθυνθούν στον ειδικό δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη. Σημαντική αιτία αποτελεί ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος από τη μητέρα να ετοιομάσει σπιτικό φαγητό και το αντικαθιστά με έτοιμο που είναι πιο πλούσιο σε λίπος και αλάτι. Ακόμα όμως και όταν υπάρχει σπιτικό φαγητό δεν υπάρχει δυνατότητα να ελέγχεται συνέχεια το παιδί καθώς «βομβαρδίζεται» με διαφημίσεις ελκυστικών τροφίμων πλούσιων σε λίπος. Ένας γονιός που απευθύνεται σε έναν επαγγελματία διαιτολόγο δε στοχεύει λοιπόν μόνο στη μείωση βάρους του παιδιού αλλά και στο πως θα το διδάξει να τρώει σωστά.

Εκτός από τις συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή πρέπει να υπάρχει και προτροπή για άσκηση μιας και η καθιστική ζωή των παιδιών είναι μέσα στους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας.

Ελλιπής ενημέρωση παρατηρείται και στην ανάγνωση από τις ετικέτες των τροφίμων, ακόμα και τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε υποχρεωτικό να δίνονται περισσότερες πληροφορίες μέσα απ' αυτές. Αρα πρέπει να υπάρχει καθοδήγηση απο τον διαιτολόγο για τη σωστή κατανοησή τους και για την αναγνώριση των διατροφικών ισχυρισμών, όπως χαμηλό νάτριο ή λιγότερη ζάχαρη. Για παράδειγμα για να θεωρηθεί ότι ένα τυρί έχει χαμηλότερα λιπαρά θα πρέπει να έχει 30% λιγότερα λιπαρά απο το κανονικό. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει τι αγοράζει και που επενδύει.

Το junk food σήμερα

Κλείνοντας, η διαιτολόγος ρωτήθηκε για το junk food που είναι μια πολύ νόστιμη και γρήγορη λύση. Το πιο γνωστό junk food είναι το hamburger το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι και να γίνει ένα πραγματικά υγιεινό γεύμα! Ναι, μας αρέσει το έτοιμο γιατί έχει περισσότερο αλάτι και λίπος! Ξέρετε όμως ότι το πρώτο burger που ανακαλύφθηκε το 1957 είχε μόνο 210 θερμίδες ενώ τώρα έχει πάνω απο 600; Γι' αυτή την τεράστια διαφορά φταίνε τα διπλά τυριά, η έξτρα σάλτσες και το τεράστιο μέγεθος όλων αυτών! Αντί λοιπόν να φάμε κάτι που θα ευχαριστήθούμε καταλήγουμε να τρώμε μια βόμβα για το γαστρεντερικό μας σύστημα, που μας αρρωσταίνει!

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος