Συστάσεις Διατροφής

Γιατί να προτιμήσω ολική άλεση;

της Δήμητρας Μελαδάκη
30 Ιουνίου 2015
19932 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
mpol me dhmhtriaka kai sitari kai mpoukali me gala

Η σύσταση για αντικατάσταση των ραφιναρισμένων προϊόντων με προϊόντα ολικής άλεσης είναι πολύ συχνή στις μέρες μας. Ξέρετε όμως γιατί είναι τόσο σημαντικό να προτιμούμε τα ολικής άλεσης προϊόντα; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τα ραφιναρισμένα και ποια τα οφέλη τους για την υγεία; Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών και φυτο-προστατευτικών ουσιών, οι οποίες βρίσκονται σε περιορισμένη ποσότητα στη δίαιτα των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με την αύξηση της ποικιλίας και της διαθεσιμότητας των εύγεστων προϊόντων ολικής άλεσης και ενθαρρύνοντας τα άτομα να αυξήσουν τα επίπεδα κατανάλωσης τους, θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία. Το σιτάρι, το καλαμπόκι, η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη και το ρύζι είναι καλές πηγές ολικής άλεσης. 

Κάντε το πάρακατω quiz και πάρτε τις απαντήσεις σας σχετικά με την σημαντικότητα που έχουν τα προϊόντα ολικής άλεσης και γιατί πρέπει να τα προτιμάτε! 

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Aune D, Norat T, Romundstad P, Vatten LJ. Whole grain and refined grain consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Eur J Epidemiol. 2013 Nov;28(11):845-58. doi: 10.1007/s10654-013-9852-5. Epub 2013 Oct 25.

Tang G, Wang D, Long J, Yang F, Si L. Meta-analysis of the association between whole grain intake and coronary heart disease risk. Am J Cardiol. 2015 Mar 1;115(5):625-9. doi: 10.1016/j.amjcard.2014.12.015. Epub 2014 Dec 18.

VTT Symposium on Wholegrain and human health (2001) Proceedings of the International Symposium, Finland, June 13-15, 2001. Technical Research Centre of Finland (VTT), pp. 1-145

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.