Οικογένεια

Δίαιτα ή διατροφή για το παιδί;

26 Μαΐου 2015
18222 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Δίαιτα ή διατροφή για το παιδί;

Καλησπέρα σας! Είμαι η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και βρίσκομαι κοντά σας για να σας βοηθήσω να μεγαλώσετε υγιή παιδιά.

Το σημερινό μας podcast έρχεται να λύσει μια απορία που πολλοί από εσάς έχετε σκεφτεί για το παιδί που έχει αυξημένο βάρος... πρέπει το παιδί να κάνει δίαιτα ή διατροφή; Οι περισσότεροι γονείς στο χώρο του γραφείου μου θα μου ζητήσουν τρομαγμένοι μάλιστα να μην κάνω δίαιτα στο παιδί τους αλλά μόνο διατροφή... Τρομάζουν και μόνο στην ιδέα της δίαιτας, καθώς την έχουν συνδέσει με τη στέρηση.

Προτού προβληματιστείτε για το αν το παιδί πρέπει να κάνει δίαιτα ή διατροφή, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ειδικοί δεν συνιστούν περιοριστικές ή στερητικές δίαιτες στα παιδιά. 


Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις το διαιτολόγο που σου ταιριάζει; [Δωρεάν EBOOK]


Δίαιτα ή διατροφή

Όντως επικρατεί η άποψη ότι η λέξη δίαιτα είναι συνώνυμη της στέρησης και ταυτίζεται με μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Στην ουσία η λέξη «δίαιτα» δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την ίδια τη «διατροφή» του ανθρώπου, τον τρόπο δηλαδή που τρέφεται ο καθένας μας. Δίαιτα και διατροφή είναι επομένως το ίδιο.

Και οι δύο όροι θα μπορούσαν να περιγράψουν εξίσου ακόμη και τις ειδικές διατροφές που χορηγούνται σε κλινικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, δίαιτα για διαβήτη ή διατροφή για διαβήτη είναι ακριβώς ο ίδιος όρος.

Βγάλτε λοιπόν από το μυαλό σας αυτόν τον διαχωρισμό και μη φοβάστε την επαφή του παιδιού σας με έναν διαιτολόγο ή αλλιώς διατροφολόγο. Ο σύγχρονος διαιτολόγος, δεν είναι πια ο επαγγελματίας που θα γράψει σε ένα χαρτί τι θα μαγειρέψετε μέσα στη βδομάδα, ούτε αυτός που θα διαχωρίσει τα τρόφιμα σε απαγορευμένα και μη!

Πού βασίζεται η διατροφική παρέμαβαση στα παιδιά;

Στην παιδική ηλικία, η διαιτολογική παρέμβαση βασίζεται σε στρατηγικές συμβουλευτικής για αλλαγή συμπεριφοράς και τρόπου σκέψης ως προς τη διατροφή και την άσκηση. Ενώ παράλληλα στοχεύει στην επίλυση των συναισθηματικών και ψυχολογικών θεμάτων που πιθανώς συνυπάρχουν. Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας είναι υπέρβαρο και ακολουθεί καθιστική ζωή θα χρειαστεί ενθάρρυνση για αύξηση της φυσικής του δραστηριότητας και εκπαίδευση για κατανάλωση υγιεινών τροφών και όχι απαραίτητα υποθερμιδική δίαιτα.

Τι θα συζητήσει ο διαιτολόγος με το παιδί σας;

  • Τι σημαίνει και πώς μπορεί να πετύχει μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
  • Πόσο σημαντικό είναι να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα και να μειώσει τις καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης
  • Πώς να βάζει βήμα βήμα προσωπικούς εφικτούς στόχους, όπως για παράδειγμα το να καταναλώνει πέντε γεύματα την ημέρα
  • Πώς να μάθει να αντιστέκεται στους εξωτερικούς «πειρασμούς» αλλά και στα εσωτερικά ερεθίσματα που το κάνουν να τρώει χωρίς πραγματικά να πεινάει.

Δυστυχώς, αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ η ίδια ως διαιτολόγος, είναι ότι εσείς ως γονείς δημιουργείτε στο παιδί την εικόνα ότι πρέπει να χάσει βάρος άμεσα... Και μεταφέρετε πολλές φορές στο παιδί τη σκέψη ότι θα ακολουθήσει ένα σύντομο πρόγραμμα δίαιτας/ διατροφής και ότι μετά θα ξενοιάσει...

Τι μπορεί να πυροδοτήσει η διατροφή στα παιδιά;

Ακούστε όμως και το εξής... Η ενασχόληση με διατροφικά προγράμματα στέρησης που έχουν σκοπό το αδυνάτισμα στα παιδιά μπορεί να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

Πρέπει να καταλάβετε ότι επιτυχής διαιτολογική παρέμβαση σημαίνει διατήρηση ή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του βάρους του παιδιού, ώστε καθώς αυτό αναπτύσσεται να αποκτήσει το ιδανικό βάρος για το ύψος του, παράλληλα με τη βελτίωση της υγείας του και με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Σε όλην αυτήν την προσπάθεια, το παιδί θα χρειαστεί την διαρκή υποστήριξη και ενθάρρυνσή σας. Επιβραβεύστε το παιδί σας που κατάφερε για παράδειγμα να τρώει κάθε μέρα πρωινό και επικεντρωθείτε στις θετικές αλλαγές που έκανε στη διατροφή και στην άσκησή του. Πιστέψτε με… την ίδια αντιμετώπιση θα θέλατε και σεις σε μια αντίστοιχη προσπάθεια. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού σας... η επικριτική διάθεση αποθαρρύνει τον καθένα από εμάς.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.