Οικογένεια

Να δίνουμε «ζωή» στα χρόνια μας..

01 Οκτωβρίου 2013
12486 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xaroumenoi ilikiomenoi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε τα χρόνια να περνάνε πιο γρήγορα...Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολυσύνθετα σε σχέση με τα δεδομένα του τρόπου ζωής που κυριαρχεί, τον οποίο πολλές φορές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν άνθρωποι τρίτης ηλικίας, μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος. Όμως, σήμερα η αύξηση του μέσου όρου ζωής, οφείλει να απασχολεί τους σχεδιαστές υγείας και πολιτικής. Είναι επίκαιρο το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων στην ποιότητα ζωής, στην ποιότητα της παροχής υγείας σε ανθρώπους κυρίως τρίτης ηλικίας. Είναι επίκαιρο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η γήρανση του πληθυσμού είναι δεδομένη, άρα είναι και επιτακτική ανάγκη να προσμετρηθεί αυτό στο σχεδιασμό της αγοράς εργασίας, στο σχεδιασμό των ασφαλιστικών ταμείων κλπ κλπ.

Συνήθως, οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν με τις σύγχρονες δομές της κοινωνίας και πέφτουν θύματα της κατάθλιψης, κάτι που επιτείνεται αν έχουν χάσει τον/τη σύντροφό τους. Ατονούν προοδευτικά τα ποικίλα ενδιαφέροντα τους και πολύ συχνά αδιαφορούν για τον εαυτό τους και την διατροφή τους. Εξάλλου με την πάροδο του χρόνου, μία σειρά από αλλαγές επέρχονται στο ανθρώπινο σώμα, στη λειτουργία των οργάνων του και στη φυσική επίδοση του. Οι βιολογικές αυτές αλλαγές είναι αναπόφευκτες, αλλά υπάρχει διαφορά στο ρυθμό φθοράς από οργανισμό σε οργανισμό. Τι είναι τελικά αυτό που πραγμαικά συμβάλλει στην φθορά αλλά και πώς μπορεί κανείς να την επιβραδύνει, μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενέστερα στο ακόλουθο Link.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dorner B, Friedrich EK, Posthauer ME. Position of the American Dietetic Association: individualized nutrition approaches for older adults in health care communities. J Am Diet Assoc. 2010 Oct;110(10):1549-53.

BDA News, 50,000 Older People in Wales Starving in their own Homes Every Day, Διαθέσιμο στο:http://www.bda.uk.com/news/120524SWalesTUC.html

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"