Οικογένεια

Η ζυγαριά του οργανισμού μας

της Διονυσίας Βουτσά & της Χριστίνας Λαμπρινού
29 Ιανουαρίου 2017
15252 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
skitso me paidakia pou paizoun

Photo source: www.bigstockphoto.com

Παρατηρώντας το μικροκαμωμένο παιδάκι..

Ο στρατηγός Αλλαγής άνοιξε το παράθυρο στο σπιτάκι, που έμενε στο Γλυκοχωριό και χαμογέλασε μπροστά στο θέαμα των μικρών παιδιών που έπαιζαν ανέμελα στην πλατεία του χωριού κάτω από τον ήλιο της Άνοιξης. Η κακιά μάγισσα Τερηδόνα είχε εκδιωχθεί από το χωριό και όλοι οι κάτοικοι έμοιαζαν ξένοιαστοι και χαρούμενοι. Το βλέμμα του περιπλανήθηκε στην πλατεία κι έμεινε σε ένα μικρό παιδί που καθόταν ξέχωρα από τα υπόλοιπα. Το παιδάκι αυτό ήταν αδύνατο και μικροκαμωμένο, ενώ παρατήρησε ότι τα υπόλοιπα παιδιά του χωριού ήταν πιο ψηλά και ροδαλά. Προβληματισμένος, φώναξε τον Δράκοντα και άρχισαν να κατηφορίζουν στην πλατεία. Πλησίασαν τότε το μικρό παιδί και το ρώτησαν γιατί καθόταν μόνο του και δεν έκανε παρέα με τα υπόλοιπα.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το ενεργειακό ισοζύγιο! 

-Να, είπε λυπημένο το παιδί, τα υπόλοιπα παιδιά με κοροϊδεύουν γιατί είμαι πιο αδύνατος από εκείνα. Το ίδιο έχει πάθει και ο φίλος μου ο Δημητράκης, ο οποίος είναι πιο εύσωμος από όλα τα παιδιά. Εκείνος δεν κατεβαίνει καν στην πλατεία, παρά κάθεται μόνος του στο σπίτι. Σήμερα έχει έρθει όμως και παίζει εκεί στο παγκάκι κάτω από το δέντρο με το ηλεκτρονικό του παιχνίδι.

Ο Σοφός Δράκοντας τότε πήρε τον μικρόσωμο Κωστάκη και τον πιο εύσωμο Δημητράκη από το χέρι και έκατσε στο κέντρο της πλατείας μαζί με τον Στρατηγό Αλλαγή. Σύντομα τα υπόλοιπα παιδιά άφησαν το παιχνίδι τους και μαζεύτηκαν γύρω τους.

-Καλά μου παιδιά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το ενεργειακό ισοζύγιο! είπε με σοβαρό ύφος ο Δράκοντας.

-Το ποιο; αναφώνησε γεμάτο απορία ένα από τα παιδιά και ο Δράκοντας χαμογελώντας είπε:

-Μην βιάζεστε, θα σας εξηγήσω. Λοιπόν σκεφτείτε το σώμα σας σαν μια ζυγαριά. Να σαν αυτή εκεί τη ζυγαριά του καλού μας μανάβη, είπε κι έδειξε με το μεγάλο του δάχτυλο τη ζυγαριά που χρησιμοποιούσε ο μανάβης για να ζυγίζει τα φρούτα, η οποία συνέχεια κουνιόταν από τον αέρα. Αμέσως ο Δημητράκης πρόθυμος πήγε και πήρε την ζυγαριά και την έφερε στον Δράκοντα.

-Από τη μία μεριά μπαίνει η ενέργεια που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας, την ενέργεια δηλαδή από το φαγητό που τρώμε, είπε κι άρχισε να βάζει πέτρες από την μία πλευρά της ζυγαριάς.

-Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, μπαίνει η ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός μας από τις διάφορες δραστηριότητες που κάνουμε όπως το παιχνίδι, η γυμναστική και τα αθλήματα, είπε κι έβαλε μερικές πέτρες κι από την αντίθετη πλευρά της ζυγαριάς.

-Όταν η ενέργεια που προσλαμβάνουμε είναι ίση με την ενέργεια που ξοδεύουμε τότε η ζυγαριά δεν γέρνει σε καμία μεριά και το βάρος μας διατηρείται σταθερό. Όταν όμως η ενέργεια που προσλαμβάνουμε είναι μεγαλύτερη από εκείνη που ξοδεύουμε τότε το βάρος μας αυξάνεται κι αντίθετα όταν η ενέργεια που ξοδεύουμε είναι μεγαλύτερη από εκείνη που προσλαμβάνουμε τότε το βάρος μας μειώνεται.

Τότε ο Στρατηγός Αλλαγής πήρε το λόγο και είπε -Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μεν σημαντικό να κρατάμε τη ζυγαριά μας σε ισορροπία, και ταυτόχρονα έβγαλε μερικές πέτρες από τη ζυγαριά για να ισορροπήσει, αλλά επίσης πρέπει να ισορροπεί και στο κατάλληλο βάρος για το ύψος μας. Το βάρος που θα μας κάνει να είμαστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια.

Ο Δημητράκης τότε είπε: -Άρα εγώ πρέπει να αυξήσω την ενέργεια που καταναλώνω ή να μειώσω την ενέργεια που προσλαμβάνω για να κάνω τη ζυγαριά μου να ισορροπήσει..

-Σωστά Δημητράκη, είπε ο Δράκοντας και συμπλήρωσε: -Αυτό θα το πετύχεις τρώγοντας υγιεινές τροφές σε κανονικές ποσότητες και κάνοντας τακτικά άσκηση.

Ο σοφός Δράκοντας τότε σηκώθηκε όρθιος και είπε σε όλα τα παιδιά: -Το πιο σημαντικό όμως παιδιά μου είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε κάποιον επειδή δεν έχει τη ζυγαριά του σε ισορροπία παρά να τον βοηθάμε όλοι να καταλάβει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει για να το πετύχει.

Απολαμβάνοντας το κολατσιό

Τα παιδιά τότε σχημάτισαν έναν κύκλο γύρω από τον Δράκοντα κι άρχισαν να χορεύουν και να τραγουδάνε. Ο Στρατηγός συγκινημένος πήρε από το χέρι τον Δημητράκη και τον Κωστάκη, και πήγαν στον μανάβη για να επιστρέψουν τη ζυγαριά που τόσα τους έμαθε για το ισοζύγιο ενέργειας.

Κι όταν γύρισαν στην πλατεία είδαν τις μικρές Πριγκίπισσες Λαχανένια και Φρουτένια συνοδευόμενες από τη βασιλική φρουρά να έχουν φέρει φρέσκα φρούτα και κρύο νερό για όλα τα παιδιά, που άφησαν για λίγο το παιχνίδι και απόλαυσαν χαρούμενα το κολατσιό τους.

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.