Οικογένεια

Παιδί: μήπως τρώει υπερβολικά;

15 Απριλίου 2015
41739 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
paidi pou trwei makaronia

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας να αυξάνονται ανησυχητικά. Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της αυξητικής τάσης φαίνεται έχει σχέση με την αύξηση στις μερίδες φαγητού που σερβίρονται πλέον στα παιδιά. Μικροί και μεγάλοι φαίνεται να έχουν πλέον χάσει το μέτρο στις μερίδες του φαγητού που καταναλώνουν. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες, οι οποίες και ασχολούνται κατ' εξοχήν με το σερβίρισμα του φαγητού, συχνά δεν κατανοούν τη μερίδα που αντιστοιχεί στο παιδί τους.


Κατεβάστε Δωρεάν: Ζωγραφίζοντας… Το Διατροφονήσι! [PDF]


Το quiz που ακολουθεί έχει ως στόχο να σας ενημερώσει σχετικά με τις ενδεικνυόμενες μερίδες των διάφορων ομάδων τροφίμων.

Πόσο θα πρέπει να τρώει ένα παιδί;

Πιο συγκεκριμένα, ένα πρώτο ερώτημα που έρχεται να απαντήσει είναι τι ποσότητες από κάθε κατηγορία τροφίμων, θα πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί ηλικίας 4-8 ετών. Επίσης, απαντώντας τις ερωτήσεις του συγκεκριμένου quiz θα μάθετε πόσες μερίδες από κάθε ομάδα τροφίμων πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή του παιδιού.

Ποια τρόφιμα να επιλέξετε για το παιδί σας;

Επιπρόσθετα, απαντώντας τις 10 ερωτήσεις που έχουμε ετοιμάσει για εσάς, θα μάθετε πόσες παιδικές μερίδες περιέχει το πιάτο με τα ζυμαρικά που παραγγέλνετε στο εστιατόριο, πόση ζάχαρη περιέχεται σε ένα κουτάκι αναψυκτικό, ποιοι χυμοί περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη, πόσο παγωτό μπορούν να φάνε τα παιδιά, πόσα κομμάτια πίτσα αντιστοιχούν στην παιδική μερίδα, τι μπορείτε να επιλέξετε για το παιδί σας όταν βγαίνετε έξω για φαγητό, αν τελικά το μέγεθος του πιάτου επηρεάζει την ποσότητα που θα φάει και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Colapinto CK1, Fitzgerald A, Taper LJ, Veugelers PJ., Children's preference for large portions: prevalence, determinants, and consequences, J Am Diet Assoc. 2007 Jul; 107(7):1183-90.

Κατσαρόλη Ιωάννα. Μερίδες: Το μέγεθος ...μετράει [Internet]. 2010 [updated 2011 Oct 24; cited 2010 Jan 21]. Available from: http://www.mednutrition.gr/merides-megethos-metraei.

Kral TV, Rolls BJ. Energy density and portion size: their independent and combined effects on energy intake. Physiol Behav. 2004 Aug;82(1):131-8.

USDA, Choose MyPlate: "Food Groups, What Counts as an Ounce Equivalent of Grains?"

5. Mollen Foundation: "Serving Size vs. Portion Size: What's the Difference?"

Νίκη Βουλγαράκη
Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νίκη Βουλγαράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.