Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στο Ρέθυμνο

19 Μαρτίου 2024
6033 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
gastronomiko taksidi sto rethymno

Photo Source: www.canva.com

Η Κρήτη δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τους προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείς. Εδώ μπορείς να κάνεις διακοπές 365 ημέρες τον χρόνο και σίγουρα θα χρειαστεί να ξαναέρθεις για να την ανακαλύψεις. Ακόμη κι εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού συνεχίζουμε να την ανακαλύπτουμε και να απολαμβάνουμε τα «δώρα» της όποτε μας δοθεί η ευκαιρία σαν να είμαστε τουρίστες.

Η φίλη μου η Ελίζα ζει και εργάζεται ως γιατρός στην Νορβηγία. Με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι θα έρθει επιτέλους στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο ενός συνεδρίου. Ήθελε σε τέσσερις ημέρες που θα είχε κενό μεταξύ άλλων να ζήσει την εμπειρία της ξακουστής και ευεργετικής για την υγεία κρητικής διατροφής.

Δραστηριότητες

Agreco Farm

Χωρίς δεύτερη σκέψη οργάνωσα ένα πρόγραμμα. Από αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει η Agreco Farm της Grecotel. Μια βιολογική φάρμα 40 στρεμμάτων σε μια τοποθεσία κοντά στην πόλη με αμπελώνες και ελαιώνες που βλέπουν στο Κρητικό Πέλαγος, αναβιώνουν με μοναδικό τρόπο οι παραδοσιακές μέθοδοι των προγόνων μας και παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων τα περίφημα προϊόντα του νησιού, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της διεθνώς αναγνωρισμένης για τα ευεργετικά οφέλη της Κρητικής διατροφής. Γευτήκαμε την ατέλειωτη ποικιλία πιάτων εποχής με ολόφρεσκα προϊόντα της παραγωγής του κτήματος και παραδοσιακές συνταγές από την περίφημη Κρητική κουζίνα. Άνθρωποι με μεράκι και σεβασμό στις παραδόσεις και την ιστορία, φρόντισαν για μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Στο κτήμα υπάρχει ρακοκάζανο, πατητήρι, πρέσα για το λάδι, μελίσσια. Έκπληξη αποτελεί ο μίνι ζωολογικός κήπος με περιστέρια, ελάφια, κρι-κρι, αγριογούρουνα, αγελάδες, κατσίκια, πρόβατα. Η εκδρομή αυτή ήταν μια εκπληκτική ανάμνηση που ζωντάνεψε μνήμες από το χωριό των παιδικών μου χρόνων.  Ζυμώσαμε και ψήσαμε ψωμί στον ξυλόφουρνο, αρμέξαμε την κατσίκα και ήπιαμε το φρέσκο γάλα της, μαζέψαμε ολόφρεσκα λαχανικά και φτιάξαμε πίτες.

Όλα αυτά τα απολαύσαμε στο γεύμα που ακολούθησε κάτω από τη σκιά της πέργκολας µε θέα τους ελαιώνες.

Φεστιβάλ Κρητικής Διατροφής

Την επόμενη μέρα άνοιγε τις πύλες του το «Φεστιβάλ Κρητικής Διατροφής» στον Δημοτικό Κήπο υπό τη διοργάνωση της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Το Φεστιβάλ είναι προσανατολισμένο στην προώθηση των βραβευμένων κρητικών προϊόντων, και κυρίως του τοπικού κρασιού. Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται κάθε Ιούλιο, προσφέρει μια εβδομάδα γεμάτη γεύσεις, χρώματα και μουσική και παρουσιάζει υψηλής ποιότητας κρητικά προϊόντα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προσφέρονται: έκθεση κρητικών προϊόντων, σεμινάρια τροφίμων και κρασιού όπου οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν από ειδικούς για τις μεθόδους παραγωγής, τα χαρακτηριστικά τους, τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και τα οφέλη για την υγεία τους, ειδικά μενού που προσφέρονται από εστιατόρια και ξενοδοχεία με πρώτες ύλες ντόπια προϊόντα και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή γνωστών ντόπιων καλλιτεχνών καθώς και καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη. Στοχεύει στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, την προώθηση του brand "Κρήτη" για υπηρεσίες και επιχειρήσεις και την προβολή της Κρητικής Γαστρονομίας μέσα από εκπαιδευτικά και βιωματικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες. Μια σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται τα απογεύματα στην κουζίνα του Κέντρου, με επιδείξεις ξεχασμένων συνταγών, παραδοσιακά μαγειρικά δρώμενα αλλά και νέες προτάσεις από καλεσμένους. Σε κάθε εποχή και κατόπιν συνεννόησης οργανώνονται ολιγομελή γκρουπ και συμμετοχή σε τρύγο, μάζεμα ελιάς, κουρές αιγοπροβάτων, ρακοκάζανα και άλλες τοπικές παραδοσιακές εκδηλώσεις με επίκεντρο την πολιτισμική κληρονομιά και τα τοπικά προϊόντα.

Στο όμορφο Ρέθυμνο μπορείτε να δοκιμάσετε τις γεύσεις και τα αρώματα της Κρητικής Κουζίνας, η οποία προσφέρεται σε πολλά εστιατόρια εντός και εκτός της πόλης. Επίσης, μπορείτε να δείτε και να μάθετε σχετικά με την παρασκευή απλών κρητικών πιάτων. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κρητική κουζίνα είναι απλά, φυσικά και καθαρά όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, το σιτάρι, το μέλι, το γάλα, το τυρί, το κρέας, τα  χόρτα και τα λαχανικά.

Το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλες τις συνταγές, κάνει τα κρητικά πιάτα να είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Αξίζει να δοκιμάστε μια ποικιλία από φρεσκομαγειρεμένα τοπικά πιάτα, όπως φρέσκες σαλάτες, ντάκο, μπουμπουριστούς χοχλιούς (τηγανητά σαλιγκάρια), απάκι (καπνιστό χοιρινό) και αρνί μαγειρεμένο ως τσιγαριαστό ή αντικριστό και γαμοπίλαφο (παραδοσιακό κρητικό πιλάφι). Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα τοπικά τυριά όπως φέτα, γραβιέρα, μυζήθρα και το μοναδικό στακοβούτυρο (βούτυρο από πρόβατο ή/και κατσίκι). Οι Ρεθεμνιώτες προτιμούν τα σπιτικά γλυκά ως επιδόρπιο, όπως μυζηθροπιτάκια, ξεροτήγανα με μέλι, λυχναράκια (μικρές γλυκές τυρόπιτες) και γλυκά του κουταλιού. Μπορείτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιόλαδου σε πολλά μέρη, όπως στην Agreco Farm στο Άδελε, στο Μουσείο Ελιάς στα Καψαλιανά και στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη.

Κρητικό Καλάθι

Περιλαμβάνει βότανα, γραβιέρα, μέλι, φέτα, ελιές, παξιμάδι, ρίγανη και τομάτα και πολλά ακόμη από τα παρακάτω

Ρακή ή τσικουδιά

Πρόκειται για ένα ισχυρό απόσταγμα που παράγεται από τα "στράφυλλα" δηλ. τα πατημένα σταφύλια. Η απόσταξη της ρακής στο ρακοκάζανο, γίνεται αφορμή για γλέντι με μουσική, χορό και μεζέδες παρέα με φίλους και γείτονες.

rethymnon fagito

Κρασί

Οι Κρητικοί γνωρίζουν πολύ καλά τα οφέλη για την υγεία από τη μετρημένη κατανάλωση κρασιού καθώς είναι μέρος της κουλτούρας τους, διότι το καλό κρασί είναι το τέλειο συνοδευτικό με κάθε γεύμα.  Η κατανάλωση κρασιού δεν είναι μια μοναχική πρακτική. Συμβαδίζει με κοινωνικές εκδηλώσεις, καλή παρέα και συντροφικότητα.

Οι χαρακτηριστικές κρητικές ποικιλίες κρασιού είναι το βιδιανό, το λιάτικο, το μαντηλάρι και το κοτσιφάλι. Σας προτείνω να επισκεφθείτε το οινοποιείο Κουρκουλού στην Πατσό Αμαρίου και να το συνδυάσετε με μια βόλτα στο εξαιρετικού φυσικού κάλους φαράγγι του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά.

Τυρί

Το τυρί όπως γραβιέρα, ανθότυρο, ξινομυζήθρα, αποτελεί συνοδευτικό ή ορεκτικό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παξιμάδια

Ψημένα σε ξυλόφουρνο, γλυκά ή αλμυρά, είναι πάντα ένα καλό δώρο όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Υπάρχουν πάνω από 20 είδη παξιμαδιών. Ορισμένα είναι σκληρά, άλλα είναι μαλακά με περισσότερο ή λιγότερο κριθάλευρο. Υπάρχουν εκείνα χωρίς τρύπα στη μέση, όπου τα υλικά απλώνονται εύκολα επάνω, όπως στο γνωστό "ντάκο", ενώ τα σκληρά παξιμάδια χρειάζονται υγρασία για να μαλακώσουν. Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, υπάρχουν πολλά παραδοσιακά μικρά αρτοποιεία, όπου θα βρείτε πολλά είδη παξιμαδιών.

Μέλι

Το κρητικό μέλι είναι γνωστό για την πλούσια διατροφική του αξία, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναζωογονεί τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κρητικά βότανα

Τα βότανα έχουν μεγάλη παράδοση στο νησί λόγω και του μεγάλου αριθμού ενδημικών φυτών, όπως η μαλοτήρα, το δίκταμο, το φασκόμηλο, η μαντζουράνα, η ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η δάφνη. Στην Παλιά Πόλη, μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα καταστημάτων που πωλούν τοπικά βότανα και μπαχαρικά που προέρχονται από τα βουνά της Κρήτης.

Μέρη που αξίζει να επισκεφτείς

Ενετικό Λιμάνι

Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει η απογευματινή βόλτα στο ενετικό λιμάνι, εκεί θα βρείτε καφετέριες και ταβέρνες για φαγητό με θέα τη θάλασσα, το φάρο, τις βάρκες και για τους πιο ρομαντικούς θα απολαύσετε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Έπειτα μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας στα γραφικά στενάκια της παλιάς πόλης. Στην πορεία σας θα δείτε τα βρυσάκια για να πιείτε νερό και να βρέξετε τα χέρια σας και γιατί όχι να βγάλετε μια αναμνηστική φωτογραφία. Για τους λάτρεις των αξιοθέατων να επισκεφτείτε και να εξερευνήσετε την πύλη της Φορτέτζας.

Παραλίες

Όσοι έχετε την ευκαιρία και την τύχη να ταξιδέψετε στο Ρέθυμνο τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πραγματικά μαγευτικές και καθαρές οι παραλίες στη νότια μεριά του νομού. Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα τις ημέρες που δεν εχει πολύ αέρα να αποδράσετε στις περιοχές του Πλακιά.

Η Τριόπετρα είναι μια κρυμμένη παραλία από βράχους με τιρκουάζ νερά και βρίσκεται έξω από το Ρέθυμνο, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Ακούμια. Η παραλία οφείλει το όνομα της στους τρεις χαρακτηριστικούς βράχους που κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό το τοπίο.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Παύλου βρίσκεται 58χλμ νότια του Ρεθύμνου και δυτικά της Αγίας Γαλήνης, κοντά στο Ακρωτήριο Μέλισσα. Είναι ένας κλειστός απάνεμος κόλπος με βραχώδη βυθό, ο οποίος ενδείκνυται για ήρεμες οικογενειακές διακοπές.

Η ζωή είναι ταξίδια. Σας εύχομαι να κάνετε όσα θέλετε και να αποκτήσετε μέσα από αυτά πολλές εμπειρίες.

Νίκη Βουλγαράκη
Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νίκη Βουλγαράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.