Κουζίνα

Γαστρονομικό Ταξίδι στην Αίγινα

29 Νοεμβρίου 2023
4866 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
gastronomiko taksidi aigina

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού και απέχει μόλις 1 ώρα από το Λιμάνι του Πειραιά. Η Γαληνευτική Αίγινα αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για μία απόδραση τριημέρου - ή και για περισσότερο- και όχι αδίκως.

Αμμώδεις παραλίες, γραφικά ταβερνάκια και ιδιαίτερες γεύσεις που δε πρέπει να χάσετε.

Πότε να την επισκεφθείτε;

Αδιαμφισβήτητα, η Αίγινα είναι πιο δημοφιλής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως και τα περισσότερα ελληνικά νησιά. Μην ανησυχείτε όμως, ακόμα και αν θέλετε να αποφύγετε τον συνωστισμό, δε πρόκειται για κάποιο νησί που συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο από όσο αντέχει.

Ανάλογα με το που θα μείνετε και που θα επιλέξετε να πάτε, μπορείτε να καταλήξετε σε μέρη με 1-2 παρέες ακόμα ή και σε μέρη όπου θα περιμένετε λίγο για μία ξαπλώστρα. Όπως και να ‘χει, θα σας πρότεινα να την επισκεφθείτε τους “ζεστούς” μήνες του χρόνου για να απολαύσετε τα πεντακάθαρα νερά των θαλασσών της. Βέβαια, ακόμα και το χειμώνα, θα ήταν μια καλή επιλογή για ένα ήρεμο τριήμερο μακριά από την ανθρωποπλυμμήρα της Αθήνας.

Tip Διαμονής: Θα σας πρότεινα να μείνετε στο χωριό Πέρδικα, που βρίσκεται πιο κοντά στις πιο όμορφες παραλίες, είναι λίγο πιο ήσυχο και πιο οικονομικό. Απέχει μόλις 10 λεπτά από την πρωτεύουσα του νησιού.

Που να κολυμπήσετε;

Οι περισσότερες παραλίες της Αίγινας είναι οργανωμένες, με χρεώσεις στις ξαπλώστρες ανάλογες με παραλίες της Αττικής. Όσον αφορά τα νερά βέβαια, δε μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Αττικής.

kumata

Αυτές είναι οι θάλασσες που αξίζει να επισκεφθείτε με τη σειρά που θα σας τις πρότεινα εγώ:

Παραλία Μονής

Ιδιαίτερη παραλία με συντροφιά ελάφια, παγώνια και αγριοκάτσικα. Καταγάλανα νερά και ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αίγινας. Θα σας συμβούλευα είτε να την επισκεφθείτε νωρίς το πρωί για να πιάσετε μία ξαπλώστρα, είτε να περιηγηθείτε μόνοι σας στο νησί της μονής όπου θα βρείτε διάφορους παρόμοιους μικρούς κόλπους.

Μουριώτη

Μια σχετικά μικρή οργανωμένη και ήσυχη παραλία, σε ένα πιο οικογενειακό κλίμα με πεντακάθαρα νερά. 5 λεπτά με το αμάξι από το χωριό Πέρδικα.

Κλήμα

Αμέσως μετά την Παραλία μουριώτη ακολουθεί το Κλήμα ή Κλειδί. Ένας όμορφος αμμώδης κόλπος με αρκετό κόσμο, αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό.

Λουτρά Σουβάλα

Πρόκειται για μια όχι και τόσο γνωστή παραλία με πολλά κύματα. Θα την πρότεινα για μια πιο “παιχνιδιάρικη” διάθεση. Δεν είναι τόσο καθαρή σε σχέση με τις άλλες, αλλά παίζοντας με τα κύματα, θα το ξεχάσετε σε δευτερόλεπτα.

Παραλία Αγίας Μαρίνας

Τελευταία στο Top 5 μου είναι η παραλία της Αγίας Μαρίνας. Παρόλο που είναι μία ρηχή παραλία με άμμο και πεντακάθαρα πιστοποιημένα νερά, είναι υπερβολικά δημοφιλής και δυσκολεύεσαι να την απολαύσεις στο βαθμό που της αξίζει.

Υπάρχουν αρκετές παραλίες ακόμα, που μπορείτε να επισκεφθείτε, ενώ σε καμία από αυτές δε θα δυσκολευτείτε να παρκάρετε ή να φτάσετε.

Τι άλλο να αξίζει να επισκεφθείτε

  • Ναός της Αφαίας: Επιβλητικός Ναός σε υψόμετρο 160 μέτρων που σίγουρα δε πρέπει να χάσετε. Θα σας συμβούλευα μόνο να σιγουρευτείτε πως μπορείτε να τον επισκεφθείτε και δεν είναι κλειστός λόγω καλοκαιρινού κινδύνου πυρκαγιάς.
  • Μονή Αγίας Τριάδας- Αγίου Νεκταρίου: Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προσεγμένα μοναστήρια της Ελλάδας. Αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος πιστών μιας και λέγεται πως εκεί πραγματοποιήθηκαν πολλά θαύματα από τον Άγιο Νεκτάριο.
  • Ελαιώνας: Αν θέλετε να δείτε ένα σκηνικό άγριας ομορφιάς και αιωνόβιες ελιές με ηλικία μεγαλύτερη των 400 χρόνων, μπορείτε να περάσετε μια βόλτα. Αποτελεί και ένα ωραίο σημείο για picnic.

taverna

Τί να φάτε;

Αν κάτι μπορεί να συναγωνιστεί τις θάλασσες της Αίγινας, είναι σίγουρα η Γαστρονομία της. Παρέχει εξαιρετικές επιλογές από πολλές και διαφορετικές κουζίνες, με προσεγμένα εστιατόρια και ταβερνάκια που θα σας ξετρελάνουν.

Δε ξέρω για εσάς, πάντως εγώ, έχω συνδυάσει τις διακοπές σε νησί με γεύματα κυρίως θαλασσινών. Αυτή άλλωστε είναι και η πρόταση μου για εσάς - τουλάχιστον για το συγκεκριμένο νησί.

Προτιμήστε τα Θαλασσινα

Φρέσκα ψάρια, καλαμαράκια, μύδια, χταπόδια, γαρίδες σε προσιτές -ίσως και οικονομικές- τιμές που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς της παρέας. Προτιμήστε τα, ως κύρια γεύματα, αλλά αν τύχει μπορείτε να τα επιλέξετε και ως ορεκτικά.

Ιδιαίτερες επιλογές για όσους θέλουν να πειραματιστούν

Κάνοντας την κατάλληλη αναζήτηση, μπορείτε να οδηγηθείτε σε μαγαζιά που θα σας προσφέρουν και λίγο πιο.. ιδιαίτερα πιάτα. Μερικά από αυτά:

  • Σουβλάκι Ξιφία με Κινόα και όξινη Σος
  • Σπιτικά κεφτεδάκια μπακαλιάρου με αγιολί
  • Mπιφτέκι σολωµού µε φρέσκια σαλάτα

Φυσικά, μπορείτε να βρείτε και πλήθος πιάτων που βασίζονται στο πιο γνωστό προϊόν της Αίγινας, που δεν είναι άλλο από…

Το Φυστίκι Αιγίνης

 Το φυστίκι Αιγίνης αποτελεί προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π. Ο. Π.) και βάση για πολλές δημιουργίες.

Ενδεικτικά, μερικές από αυτές:

  • Φυστικοβούτυρο Αιγίνης
  • Φυστικόπαστα
  • Μαρμελάδα Φυστικιού
  • Φυστίκι Γλυκό του Κουταλιού
  • Παστέλια με φυστίκι Αιγίνης
  • Λικέρ Φυστίκι

Φυσικά, το Φυστίκι Αιγίνης δεν έλειπε και από την κουζίνα της περιοχής, αφού εντοπίζονταν τόσο σε ορεκτικά και κυρίως πιάτα, όσο και σε γλυκά. Άλλες φορές ως κύριο συστατικό του πιάτου, άλλες ως συνοδευτικό και άλλες απλά για τη διακόσμηση.

Δείτε τις παραπάνω φωτογραφίες με τα ιδιαίτερα πιάτα, ανάμεσα στις οποίες μπορείτε να εντοπίσετε μέχρι και πέστο από φυστίκι Αιγίνης:

Και για το τέλος το... Γλυκό!

Πέρα από τα υπέροχα παγωτά που μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα χωριά - ανάμεσα στα οποία και χειροποίητο παγωτό με φυστίκι Αιγίνης, πρέπει να σας εξομολογηθώ την ανακάλυψη ενός «αμαρτωλού» γλυκίσματος, της Φυστικοπραλίνας Αιγίνης. 

Δε χρειάζονται λόγια για να σας περιγράψω τη γεύση της φυστικοπραλίνας Αιγίνης, πρέπει απλά να τη δοκιμάσετε. Προσοχή όμως, μη το παρακάνετε με την Φυστικοπραλίνα γιατί οι θερμίδες της, είναι ανάλογες της γεύσης της.

Τι περιμένετε λοιπόν; 

Κλείστε τώρα ένα εισιτήριο για την Αίγινα ή απλά αυτοσχεδιάστε και πηγαίνετε κατευθείαν για εισιτήριο στο καράβι. Το πιθανότερο είναι πως θα βρείτε! Απολαύστε κάθε στιγμή στο ταξίδι σας αλλά και κάθε... Μπουκιά!

 

Γιώργος Καραμανιώλας
Γιώργος Καραμανιώλας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (c) Msc

Ο Γιώργος Καραμανιώλας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ειδικός Άσκησης στη Διαχείριση Βάρους και Επιστημονικός Συνεργάτης του medNutrition. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης. Πάθος του η Διατροφή, η Άσκηση και η Υγεία γενικότερα.