Κουζίνα

Γαστρονομικό Ταξίδι στην Τήνο

11 Οκτωβρίου 2023
7200 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
taksidi-stin-tino

Photo source: www.canva.com

Η Τήνος ανέκαθεν αποτελούσε ένα άκρως γαστρονομικό προορισμό, λόγω της αυτάρκειάς της τόσο σε γεωργικά όσο και σε κτηνοτροφικά προϊόντα, γεγονός που δε συναντάς τόσο εύκολα στα βραχώδη και άνυδρα κυκλαδονήσια.
Από την πρώτη στιγμή με το που θα πατήσεις το πόδι σου στο νησί θα συναντήσεις την τοπική υπαίθρια λαϊκή αγορά στην Παλλάδα, ανάμεσα στο παλιό και το νέο λιμάνι του νησιού και θα εντυπωσιαστείς από τους πολύχρωμους πάγκους σε οπωροκηπευτικά που ευδοκιμούν στον καταπράσινο κάμπο της, βόρεια του νησιού.

Έτσι λοιπόν η Τήνος κρύβει γευστικά μυστικά για τους γαστρονομικούς της επισκέπτες. Τα τοπικά προϊόντα που παράγει συνθέτουν πληθώρα ντόπιων παραδοσιακών συνταγών, ενώ τα τοπικά τυράκια και αλλαντικά καθώς και οι ποικιλίες κρασιών που έρχονται αναλλοίωτες από γενιές σε γενιές και συνδυάζονται με νέες ποικιλίες, μετατρέπουν την Τήνο σε έναν άκρως γαστρονομικό προορισμό!

Θα ήταν κρίμα να μην δοκιμάσετε την άγρια σφικτή αγκινάρα Τήνου που παράγεται στην Κώμη και σερβίρεται σε διάφορες παραλλαγές συνταγών με κύρια την αγκιναρόπιττα! Ενώ τα τελευταία χρόνια σερβίρεται ακόμη και σαν γλυκιά γεύση παρφέ παγωτού.

Kάπαρη Τήνου

Η κάπαρη Τήνου, συλλέγεται από το βραχώδες έδαφός της, μένει στον ήλιο και μετά τοποθετείται σε ξίδι και αλάτι για να δώσει έξτρα νοστιμιά σε σαλάτες, μακαρονάδες αλλά γίνεται ακόμη και γλυκό κουταλιού!

Λιαστές Ντομάτες

Οι λιαστές ντομάτες, μαζεύονται το καλοκαίρι «λιάζονται» στα δώματα των σπιτιών όλο των Αύγουστο και μετά διατηρούνται σε λάδι και χρησιμοποιούνται σε διάφορες συνταγές με πιο γνωστή τις τηγανισμένες λιαστές ντομάτες σε κουρκούτι

Τηνιακά Τυριά

Τα τυράκια της Τήνου έχουν μια πικάντικη γεύση και παράγονται κατά βάση από αγελαδινό ή και κατσικίσιο τυρί. Τοποθετούνται σε μαρμάρινες πλάκες για να στραγγίσουν ακόμη καλύτερα, όπως είναι το πέτρωμα ή πλάθονται σε στρογγυλό σχήμα και αρωματίζονται με διάφορα βότανα όπως είναι το στρογγυλό. Το μαλαθούνι μένει και στραγγίζει σε χειροποίητα ψάθινα καλαθάκια από βούρλα καλυμένα με τουλπάνια, που κρέμονται και διακοσμούν τις αυλές των περισσότερων σπιτιών του νησιού. Το καρίκι, μένει και ωριμάζει για μήνες μέσα σε κολοκύθες, ενώ τα πιο διάσημα τυριά της Τήνου είναι η κοπανιστή και η γραβιέρα που φτιάχνονται από το γάλα της τηνιακής αγελάδας, μια σπάνια ράτσα που έρχεται από την περίοδο των Ενετών. Όλα τα τυριά συνοδεύουν εξαιρετικά τα τοπικά κρασιά ή κοσμούν συνταγές με μπουρέκια ή τυρόπιττες γλυκιές ή αλμυρές!

Αλλαντικά της Τήνου

Επισκεπτόμενοι την Τήνο, σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κάποια από τα ντόπια αλλαντικά της σε διάφορες συνταγές.

Την τοπική λούζα, που είναι χοιρινό φιλέτο παστό, μαριναρισμένο σε κρασί και μείγμα μπαχαρικών, μαραθόσπορου και θρούμπης ή το λουκάνικο Τήνου με τη χαρακτηριστική γεύση του μάραθου, που σίγουρα θα το συναντήσετε αν δοκιμάσετε την τοπική ομελέτα «φρουτάλια»!

Γλυκά

Αν ο ουρανίσκος σας αναζητήσει κάτι γλυκό, τότε σίγουρα να δοκιμάσετε τα τοπικά γλυκά, όπως είναι τα παστέλια και τα ξεροτήγανα, τα αμυγδαλωτά, οι μπεζέδες, τα «ψαράκια» (σκαλτσούνια) και οι γλυκές τυρόπιττες για όσους προτιμούν τις πιο γλυκόξινες γεύσεις!

Αλλά και το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι ή το πηχτό σιρόπι των σταφυλιών το «πετιμέζι» το οποίο στο νησί γίνεται μια πικάντικη γλυκόξινη σάλτσα «σαβόρι» και συνοδεύει τα μικρά ψαράκια όπως τις γοπίτσες, την αθερίνα και τη μαρίδα.

Κράσια 

Τέλος, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε κάποια από τις ντόπιες ποικιλίες κρασιών του νησιού. Τα κρασιά με έντονη οξύτητα και δυνατά αρώματα από καλλιεργίσιμες ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Μαυροτράγανο, η Μονεμβασιά και η Μαντηλαριά που ευδοκιμούν στο νησί.

Αλλά και τις ντόπιες ποικιλίες με πιο χαμηλή οξύτητα, όπως είναι το Ασκαθάρι, το Κουμάρι, το Άσπρο και Μαύρο Ποταμίσι και το Ροζακί που ενώ χρησιμοποιούνται κυρίως για την απόσταξη ρακιού τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται σε ετικέτες ντόπιων κρασιών με ιδιαίτερα αρώματα!

Κατερίνα Βάμβουκα
Κατερίνα Βάμβουκα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Κατερίνα Βάμβουκα, κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με ΜSc στην «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» έχει εξειδίκευση «στη Διατροφή και Δημόσια Υγεία» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.