Fitness

Δοκιμασμένες διατροφικές συμβουλές από διάσημους αθλητές

24 Απριλίου 2021
11316 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
simvoules athlites

Η σωστή διατροφή και η άσκηση, είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες για ένα υγιές σώμα. Η τροφές αποτελούν το «καύσιμο» για το σώμα, ενώ η άσκηση το κρατάει σε λειτουργία ώστε να μην ατονήσει. Μια σωστή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε λιπαρά, βοηθάει στην ευεξία, στην καλή σωματική κατανομή και στην άμυνα του οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζεται ολοένα και περισσότερο η ανάγκη για σωστή διατροφή και άσκηση, μιας και το καθιστικό μοντέλο ζωής έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο σύγχρονο άνθρωπο.

Υπεραθλητές και Διατροφή

Μία από τις κατηγορίες επαγγελμάτων που αποτελεί πρότυπο σωματικής διάπλασης, είναι οι αθλητές. Στη δική τους καθημερινότητα, η σωστή διατροφή και η καλή προπόνηση παίζουν άμεσο ρόλο στις επιδόσεις τους, άρα και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Παρακάτω παρουσιάζονται τα «μενού» ορισμένων από των πιο κορυφαίων αθλητών παγκοσμίως:

Από το χώρο του ΝΒΑ, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έκανε πριν λίγα χρόνια μια διατροφή που τον έκανε να χάσει αρκετό βάρος και αυτό οφειλόταν στην έλλειψη υδατανθράκων από την καθημερινότητα του. Στο καθημερινό του διαιτολόγιο συμπεριλαμβανόταν κρέας, ψάρι, λαχανικά και φρούτα, ενώ απουσίαζαν εντελώς τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη και κάθε μορφής υδατάνθρακες. Αυτή τη διατροφή την έκανε βέβαια εκτός αγωνιστικής σεζόν, καθώς οι υδατάνθρακες αποτελούν και πηγή ενέργειας. Ο ΛεΜπρόν προτιμάει τα βιολογικά προϊόντα και πίνει πολύ νερό. Από τις αγαπημένες του τροφές είναι ο σολωμός, τα βιολογικά μακαρόνια και οι σαλάτες. Σαν αγαπημένα σνακ έχει το αμυγδαλοβούτυρο και φυστικοβούτυρο, ενώ αποφεύγει τη γλουτένη. Ο πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Lakers ΛεΜπρόν, σίγουρα ξέρει να διαλέγει τη διατροφή που τον κάνει να αποδίδει τα μέγιστα.

Από τα γήπεδα του ΝΒΑ στις πίστες Φόρμουλα 1 και στον 7 φορές πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον. Ο Χάμιλτον ακολουθεί vegan διατροφή τα τελευταία χρόνια και υποστηρίζει ότι έχει βοηθήσει πολύ στην εκτόξευση της καριέρας του. Στο διαιτολόγιο του περιλαμβάνονται δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και vegan pancakes, ενώ δεν καταναλώνει καθόλου επεξεργασμένες τροφές. H αγωνιστική σεζόν άνοιξε για φέτος και το στοίχημα της bwin τον δείχνει φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2021. Ήδη κέρδισε στο πρώτο Grand Prix του Μπαχρέϊν, ενώ ήρθε 2ος στο Grand Prix της Ίμολα. Εάν ο Χάμιλτον κερδίσει το πρωτάθλημα και φέτος, θα γίνει ο πρώτος οδηγός στην ιστορία του αθλήματος με 8 πρωταθλήματα στην καριέρα του.

Vegan διατροφή ακολουθεί και η κορυφαία τενίστρια, Serena Williams. Η διάσημη τενίστρια επέλεξε τη συγκεκριμένη διατροφή για συμπαράσταση στην αδερφή της Venus που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, και εξακολουθεί να την τηρεί χρόνια μετά. Καθημερινά καταναλώνει φρούτα, λαχανικά, βρώμη, αμυγδαλοβούτυρο και καστανό ρύζι. Η διατροφή της είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, ενώ κάποιες φορές μπορεί να «σπάσει» την αυστηρή χορτοφαγία με λίγο κοτόπουλο ή ψάρι.

Τέλος, ο απόλυτος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο, ακολουθεί διατροφή με υψηλή πρωτεϊνική αξία και πολλά φρούτα και λαχανικά. Αποφεύγει πλήρως τη ζάχαρη, τις επεξεργασμένες και κατεψυγμένες τροφές, ενώ συνδυάζει πάντα τα κυρίως γεύματα του με φρέσκια σαλάτα. Για πρωινό προτιμά γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή τοστ με αβοκάντο, καταναλώνει πολύ ψάρι και πίνει πολύ νερό. Έτσι καταφέρνει και διατηρεί τα επίπεδα λίπους του σε μόλις 7%, αφού τις πρωτεΐνες που προσλαμβάνει τις μετατρέπει σε μυϊκή μάζα μέσω της σωματικής άσκησης!

Αποτελούν παράδειγμα για όλους;

Κάθε οργανισμός έχει ξεχωριστές διατροφικές ανάγκες, για την κάλυψη των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει η εξατομικευμένη διατροφή. Οι αθλητές αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς η διατροφή τους, πέρα από την προπονητική τους ρουτίνα, επηρεάζει άμεσα την απόδοσή τους. Επομένως, η διατροφή που ταιριάζει σε έναν πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 διαφέρει από εκείνη που καλύπτει τις ανάγκες ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή και φυσικά από αυτή ενός απλού ερασιτέχνη αθλητή. Αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, τότε δε χρειάζεται να συγκρίνετε τις διατροφικές σας συνήθειες με τα παραπάνω παραδείγματα. Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για μια καλή φυσική κατάσταση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Beck, K. L., Thomson, J. S., Swift, R. J., & Von Hurst, P. R. (2015). Role of nutrition in performance enhancement and postexercise recovery. Open access journal of sports medicine6, 259.

Jenner, S. L., Buckley, G. L., Belski, R., Devlin, B. L., & Forsyth, A. K. (2019). Dietary intakes of professional and semi-professional team sport athletes do not meet sport nutrition recommendations—a systematic literature review. Nutrients11(5), 1160.

Spriet, L. L. (2019). Sports Nutrition for Optimal Athletic Performance and Health: Old, New and Future Perspectives. Sports Medicine49(2), 99-101.

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η μείωση βάρους και η βελτίωση των δεικτών υγείας του διαιτώμενου αλλά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του μέσω των  παρεχόμενων  διαιτολογικών υπηρέσιων είτε δια ζώσης στο  ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κιάτο Κορινθίας είτε εξ αποστάσεως (μέσω viber, Skype, video κλήση)  σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.