Διατροφή

Μωρ’ τι έχεις στο μυαλό σου φάβα Σαντορίνης;

04 Ιουνίου 2013
11991 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
skhnh apo thn ellhnikh tainia ti 30 ti 40 ti 50 kwstantaras

Photo source: www.classicgreekcinema.com

Κατά την αρχαιότητα η φάβα αντιμετωπιζόταν υποτιμητικά, όμως φαίνεται ότι μιλάμε για ένα τρόφιμο πολύ θρεπτικό, μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος.

Η φάβα αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων, μπορεί να αποτελέσει και κύριο πιάτο, καθώς στις περισσότερες συνταγές παρασκευής φάβας περιλαμβάνεται η προσθήκη ελαιολάδου. Έτσι καθίσταται ένα γεύμα ισορροπημένο στα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά που δίνουν θερμίδες (υδατάνθρακες– λίπη-πρωτεΐνες). Μάλιστα αυτός είναι ο λόγος που περιλαμβάνεται στο μενού των χορτοφάγων ή της Νηστείας σύμφωνα με τον διαιτολόγο. Σε συνδυασμό με ρύζι ή/και ξηρούς καρπούς αυξάνεται η πληρότητα σε απαραίτητα αμινοξέα, με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για πιάτο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Γεμάτος υγεία, χρήμα, αλλά και κόπο λοιπόν ο ..λάκκος της φάβας.. Για να μάθετε για την διατροφική αξία της φάβας αλλά και πώς μπορείτε να τη συνοδέψετε στα πιάτα σας, μεταβείτε στο ακόλουθο Link.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων, Α. Τριχοπούλου

Στοιχεία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"