Διατροφή

Μαύρη Σοκολάτα ή Σοκολάτα Γάλακτος

03 Απριλίου 2024
8397 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
mayrh sokolata sokolata ygeias

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή για τη Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι γνωστή για την εξαιρετική της γεύση και τις προτεινόμενες επιπτώσεις στην υγεία εδώ και αιώνες. Η ιστορία της ξεκίνησε από την αρχαιότητα, όταν οι Maya θεωρούσαν τη σοκολάτα (ένα ρόφημα κακάο που παρασκευάζεται με ζεστό νερό) το «Τρόφιμο των Θεών». Ο ρυθμός κατανάλωσής της συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο με τη πάροδο του χρόνου.

Οι ιδιότητες της ποικίλλουν ανάλογα με την προέλευση του κακάου, τη σύνθεση και τη διαδικασία παρασκευής, οι οποίες επηρεάζουν την αποχή των καταναλωτών. Η βιομηχανία τροφίμων παράγει πολλούς διαφορετικούς τύπους σοκολάτας εκ των οποίων η μαύρη σοκολάτα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα, έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα.

Παλαιότερα η Σοκολάτα επικρίνονταν για:

  • Την περιεκτικότητά της σε λιπαρά
  • "Αμαρτία" και όχι θεραπεία
  • Ακμή
  • Τερηδόνα
  • Παχυσαρκία
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Στεφανιαία νόσο
  • Διαβήτη

Ως εκ τούτου, πολλοί γιατροί είχαν την τάση να προειδοποιούν τους ασθενείς σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας. Ωστόσο, η ανακάλυψη βιολογικά ενεργών φαινολικών ενώσεων στο κακάο άλλαξε αυτή την αντίληψη και τόνωσε την έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του στη γήρανση, το οξειδωτικό στρες, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αθηροσκλήρωση. Σήμερα, η σοκολάτα επαινείται για τις τεράστιες αντιοξειδωτικές της δυνατότητες.

Οφέλη από την κατανάλωση Σοκολάτας

Η σοκολάτα λειτουργεί ως λειτουργικό τρόφιμο, καθώς περιέχει μια σειρά από ουσίες που συμβάλλουν σε ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα συνδυάζει ορισμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με αφροδισιακές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, επεκτείνοντας τις επιδράσεις της πέρα από το καρδιαγγειακό σύστημα, τις μεταβολικές παθήσεις, τις παθήσεις του ΚΝΣ και τα ψυχολογικά προφίλ.

Τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία που αποδίδονται στη σοκολάτα συνδέονται με την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας και συγκεκριμένα όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο περισσότερα οφέλη αυτή παρέχει.

Τι ισχύει σύμφωνα με μελέτες

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα, όταν χρησιμοποιείται ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής όπως η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να:

  • Προστατεύσει την υγεία της καρδιάς
  • Μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Μειώσει τη χοληστερόλη LDL
  • Αυξήσει την HDL χοληστερόλη και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο
  • Βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη
  • Μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
  • Βελτιώσει την ψυχική διάθεση του ατόμου

Μειονεκτήματα 

Παραδόξως, η βιβλιογραφία σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλεί η κατανάλωση σοκολάτας είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις πολλές μελέτες που προωθούν τα οφέλη της σοκολάτας.

Καούρα

Λόγω ενός από τα συστατικά της - τη θεοβρωμίνη, η οποία χαλαρώνει τον μυ του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Επομένως επιτρέπει στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου να εισέλθει στον οισοφάγο.

Αλλεργικές αντιδράσεις σε παιδιά

Αύξηση βάρους (ιδιαίτερα για την μαύρη σοκολάτα)

Η οποία οδηγεί σε νωχελικούς και αδρανείς καταναλωτές. Έτσι, τελικά, η ψυχική και σωματική τους υγεία δεν επωφελείται από όλα τα θετικά αποτελέσματα που έχει να προσφέρει η μαύρη σοκολάτα.

Περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Όπου η υψηλή περιεκτικότητα στις περισσότερες σοκολάτες μπορεί επίσης να είναι αιτία τερηδόνας.

Ημικρανίες

Λόγω της τυραμίνης, της ισταμίνης και της φαινυλαλανίνης στο κακάο, όταν αυτή καταναλώνεται τακτικά. Ωστόσο, η έρευνα για αυτό το θέμα είναι ασαφής.

Ενδείξεις για προβλήματα στη δομή των οστών και στην οστεοπόρωση (υγεία των οστών)

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε φάνηκε ότι σε ηλικιωμένες γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά σοκολάτα είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και φτωχότερη υγεία, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Υψηλά επίπεδα καδμίου και μολύβδου

Σε ορισμένες μπάρες κακάο σε σκόνη και σοκολάτα φάνηκαν υψηλά αυτά τα επίπεδα τα οποία είναι τοξικά για τα νεφρά, τα οστά και άλλους ιστούς του σώματος.

dark chocolate

Ποια η διαφορά μεταξύ στις 2 Σοκολάτες

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας, αλλά το πιο ωφέλιμο είναι η μαύρη σοκολάτα γιατί περιέχει περισσότερο κακάο σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος. Όσο περισσότερη περιεκτικότητα σε κακάο σε ένα προϊόν σοκολάτας, τόσο καλύτερο είναι για την ανθρώπινη υγεία.

Από την μία πλευρά η μαύρη σοκολάτα περιέχει στερεά κόκκους κακάο (έως και 80% του συνολικού βάρους) και βούτυρο κακάο. Έχει έντονο, επίμονο άρωμα του κακάο, λιώνει στο στόμα αφήνοντας μια ευχάριστη, πικρή επίγευση. Η ποιότητά της εξαρτάται από το ποσοστό κακάο.

Από την άλλη, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα σε σκόνη, λεκιθίνη και κακάο (το τελευταίο όχι λιγότερο από 20–25%). Έχει λαμπερή εμφάνιση, έντονο, επίμονο άρωμα και γλυκιά γεύση με ελαφρώς πικρή προσφορά κακάο.

Διατροφική αξία Μαύρης Σοκολάτας και Σοκολάτας Γάλακτος

Χημική σύνθεση

Μαύρη Σοκολάτα (70-85% κακάο)

Σοκολάτα Γάλακτος

Ενέργεια (kcal)

598

531

Πρωτείνη (γρ)

7,8

4,1

Λίπη (γρ)

43

29

Κορεσμένα λιπαρά

24

18

Χοληστερόλη (mg)

3

10

Υδατάνθρακες (γρ)

46

63

Φυτικές ίνες (γρ)

11

2

Σάκχαρα (γρ)

24

59

Ασβέστιο (mg)

73

98

Σίδηρος (mg)

12

4,1

Κάλιο (mg)

715

372

 

Σοκολάτα Γάλακτος σε σύγκριση με Μαύρη Σοκολάτα

Συγκριτικά όπως προκύπτει από την διατροφική ετικέτα η μαύρη σοκολάτα περιέχει:

  • Περισσότερες θερμίδες, πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες
  • Λιγότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα σε σχέση με τη γάλακτος
  • Βιοενεργά συστατικά όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, προκυανιδίνες, θεοβρωμίνες κ.λπ. και βιταμίνες και μέταλλα που ρυθμίζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου

Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα είναι θρεπτικότερη καθώς περιέχει περισσότερο σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικά συστατικά. 

Παρέχει εγγυήσεις έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου και άλλων διαταραχών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον κ.λπ.

Επιπρόσθετα, θεωρείται ως λειτουργική τροφή λόγω των αντιδιαβητικών, αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών της ιδιοτήτων. Αντιθέτως, η σοκολάτα γάλακτος θα μπορούσε να συσχετιστεί με δυσμενείς επιπτώσεις λόγω της περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη.

Ποια να προτιμήσετε τελικά

Όταν υπάρχουν θέματα υγείας, τότε η επιλογή πρέπει να είναι σίγουρα σωστή

Η μαύρη σοκολάτα αντί για τη σοκολάτα γάλακτος είναι καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από ότι στη γάλακτος.

Όταν δεν υφίστανται θέματα υγείας αλλά θέματα αρεσκείας τότε η σωστή επιλογή είναι στην κρίση σας

Πιο απλά στην περίπτωση που σας αρέσει η μαύρη σοκολάτα περισσότερο από την γάλακτος ή δεν έχετε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση τότε επιλέξτε την μαύρη η οποία θα σας παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Στην περίπτωση όμως που δεν είναι στις αρέσκειες σας δεν χρειάζεται να την προτιμήσετε απλά και μόνο επειδή είναι θρεπτική.

Προτιμήστε να καταναλώσετε την αγαπημένη σας καθώς από άποψη θερμίδων δεν προκύπτει σοβαρός λόγος στέρησης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bruinsma K, Taren DL. Chocolate: food or drug?. J Am Diet Assoc. 1999;99(10):1249-1256. doi:10.1016/S0002-8223(99)00307-7

Samanta S, Sarkar T, Chakraborty R, et al. Dark chocolate: An overview of its biological activity, processing, and fortification approaches. Curr Res Food Sci. 2022;5:1916-1943. Published 2022 Oct 15. doi:10.1016/j.crfs.2022.10.017

Montagna MT, Diella G, Triggiano F, et al. Chocolate, "Food of the Gods": History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(24):4960. Published 2019 Dec 6. doi:10.3390/ijerph16244960

Fanton S, Cardozo LFMF, Combet E, et al. The sweet side of dark chocolate for chronic kidney disease patients. Clin Nutr. 2021;40(1):15-26. doi:10.1016/j.clnu.2020.06.039

Latif R. Chocolate/cocoa and human health: a review. Neth J Med. 2013;71(2):63-68.

Δέσποινα Πολυχρονάκη
Δέσποινα Πολυχρονάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Πολυχρονάκη Δέσποινα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο τομέα της Κλινικής Διατροφής (MSc).