Διατροφή

Σοκολατένιο Μπισκότο χωρίς Ζάχαρη για το πρωινό σου

07 Φεβρουαρίου 2023
7419 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sokolatenio-biskoto

Photo Source: www.canva.com

Ξυπνάς το πρωί, κοιτάς τα ντουλάπια της κουζίνας σου και σκέφτεσαι: «τι να επιλέξω σήμερα για πρωινό»; Προτιμάς τις αλμυρές γεύσεις ή συνήθως θέλεις να ξεκινάς γλυκά την ημέρα σου; Αν είσαι λάτρης των γλυκών γεύσεων στο πρωινό σου, αναζητάς μια εύκολη και γρήγορη επιλογή, ενώ παράλληλα θέλεις να περιορίσεις τη ζάχαρη, σου έχω τη λύση. Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις πολυδημητριακά μπισκότα με κακάο χωρίς ζάχαρη;

Θρεπτική αξία

Τα πολυδημητριακά μπισκότα με κακάο χωρίς ζάχαρη περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης και σου παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αποδίδουν μόλις 68 kcal ανά τεμάχιο και περιέχουν αμελητέα ποσότητα απλών σακχάρων (0,1 γρ ανά μπισκότο). Είναι παράλληλα χαμηλά σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά, αντίστοιχα.

Σύνθεσε ένα ολοκληρωμένο πρωινό

Τα σοκολατένια, αυτά, μπισκότα χωρίς ζάχαρη μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να συνθέσεις ένα γλυκό πρωινό που θα σου δώσει ενέργεια και θα ενισχύσει το αίσθημα του κορεσμού μέχρι το επόμενο γεύμα. Σου υπενθυμίζω ότι για να θεωρηθεί πλήρες το πρωινό σου πρέπει να περιέχει πηγή υδατανθράκων, πηγή πρωτεϊνών και κάποιο φρέσκο τρόφιμο (φρούτα ή λαχανικά). Μπορείς, επιπλέον, να προσθέσεις κάποια πηγή καλών λιπαρών, όπως ξηρούς καρπούς.

Προτάσεις κατανάλωσης

Με βάση τα παραπάνω, ακολουθούν κάποιες γευστικές προτάσεις να δοκιμάσεις να εντάξεις στο πρωινό σου για μια θρεπτική και γλυκιά καλημέρα!

  • 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών, πολυδημητριακά μπισκότα με κακάο χωρίς ζάχαρη και ένα φρούτο
  • Πολυδημητριακά μπισκότα με κακάο χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και μαρμελάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • 1 ποτήρι φυσικός χυμός, πολυδημητριακά μπισκότα με κακάο χωρίς ζάχαρη και βούτυρο 100% ξηρών καρπών
  • Smoothie με γάλα χαμηλών λιπαρών, μπανάνα, πολυδημητριακά μπισκότα με κακάο χωρίς ζάχαρη και φυστικοβούτυρο χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Τι να κρατήσεις

Το πρωινό είναι γνωστό ότι αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας σου και αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής! Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και δημιούργησε τους αγαπημένους σου συνδυασμούς!

Καλή όρεξη και καλή γλυκιά αρχή στην ημέρα σου!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

World Health Organization. “Guideline: sugars intake for adults and children.” https://www.who.int/publications-detail/9789241549028

Gibney et al. Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients. 2018 May; 10(5): 559.

Anderson et al. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev. 2009 Apr;67(4):188-205.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.