Διατροφή

Το «έξυπνο» γάλα!

της Όλγας Δέδε
28 Σεπτεμβρίου 2016
14310 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Το «έξυπνο» γάλα!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γνωρίζεις ποιο είναι το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στην ανάπτυξη του μωρού σου; Η πρωτεΐνη.

Πηγή: www.nestlebaby.gr/protein

Ποιο γάλα θα μπορούσαμε να εννοούμε πέρα του μητρικού; Για να κατανοήσουμε κι όλας για ποιό λόγο το λέμε "έξυπνο" γάλα αρκεί να πούμε ότι αλλάζει η σύστασή του ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους! 

Η σημαντικότερη μεταβολή που παρουσιάζει το μητρικό γάλα είναι στην περιεκτικότητα του σε πρωτεϊνες. Οι ανάγκες ενός βρέφους σε πρωτεϊνες δεν είναι πάντα οι ίδιες, στην αρχή της διατροφής του καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεγαλύτερος είναι μεγαλύτερες και οι ανάγκες, με την πάροδο του χρόνου οι ανάγκες αυτές μειώνονται. Το μητρικό γάλα προσαρμόζεται στις ανάγκες αυτές και δε φορτίζει το το παιδί με περισσότερες πρωτεϊνες από αυτές που χρειάζεται. Η περίσσεια πρωτεϊνών στην αρχή της ζωής του παιδιού αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας, καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η ισορροπία που διατηρεί το μητρικό γάλα.

Εκτός από τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών το μητρικό γάλα ευνοεί τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπυξη του παιδιού. Συγκεκριμένα βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του μυικού συστήματος, μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών και βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξή του. 

Βλέποντας την έξαρση της παιδική παχυσαρκίας και αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση αυξημένου παιδικού βάρους φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό στη γνώση των γονιών σχετικά με τη βρεφική αλλά και την παιδική διατροφή. Μετά τον απογαλακτισμό επιλέξτε το σωστό βρεφικό γάλα με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας για να συνεχίσετε την καλή δουλειά που μέχρι τώρα έκανε η φύση από μόνη της!

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος