Διατροφή

Τυρένια μάφινς

της Μαρίας Αρβανίτη
01 Ιανουαρίου 2013
19431 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τυρένια μάφινς

Photo source: www.bigstockphoto.com

Για τους λάτρεις των αλμυρών και των γλυκών γευμάτων, αυτή η συνταγή θα αποτελέσει ένα αγαπημένο πιάτο. Τα ελαφρώς γλυκά τυρένια μάφινς μπορούν να σας χορτάσουν είτε ως πρωινό είτε ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε ακόμη να τα προσφέρετε στους καλεσμένους σας ως συνοδευτικά με τον καφέ τους.

Είναι αρκετά θρεπτικό γεύμα διότι περιέχει γάλα και αυγά τα οποία μας προσφέρουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας ενώ παράλληλα το σουσάμι και το ελαιόλαδο δίνουν απλόχερα τα απαραίτητα λιπαρά που χρειάζεται το νευρικό μας σύστημα για την εύρυθμη λειτουργία του.

Η επιλογή του ανθότυρου ως γέμιση είναι άριστη καθώς είναι από τα πιο ελαφριά τυριά, με λίγα λιπαρά, χαμηλό σε νάτριο και χοληστερόλη και με λιγότερες θερμίδες σε σχέση με την κλασσική φέτα. Θα μπορούσε να γίνει ακόμη και αγαπημένο απογευματινό σνακ εκείνων που προσέχουν τη γραμμή τους αλλά και των ατόμων με προβλήματα υπέρτασης που δυσκολεύονται να βρουν αλμυρό σνακ να τους ικανοποιεί.

Τα πορτοκάλια προσφέρουν στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που είναι γνωστή για τη συμμετοχή της στον σχηματισμό του κολλαγόνου, την απορρόφηση του σιδήρου και τον μεταβολισμό των λιπών και των λιπιδίων. Επίσης, τα πορτοκάλια είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών, η αντιοξειδωτική ικανότητα των οποίων δρα προστατευτικά ενάντια σε καρδιαγγειακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.

Η συνταγή περιέχει επίσης πολύ καλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου καθώς και βιταμίνης Β2, που προέρχεται από το ανθότυρο και έχουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία των οστών, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Επίσης, περιέχει το 53% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου, που αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων του οργανισμού και είναι στοιχείο απαραίτητο για τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Επιλέγοντας την συγκεκριμένο πρωινό, προσφέρουμε στον οργανισμό μας μια σεβαστή ποσότητα πολύτιμων φυτικών ινών οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία και υγεία του εντέρου, στην πρόληψη κατά του καρκίνου και φυσικά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Περιέχει 280kcal/ μερίδα περίπου και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κυρίως σε κορεσμένα και χοληστερόλη, ενώ η παρουσία του ελαιόλαδου την μετατρέπει σε μια πλούσια πηγή ευεργετικών λιπαρών για την υγεία μας. Αποτελεί πολύ καλή επιλογή για άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, εφόσον καταναλώνεται με σύνεση.

Χρήσιμο tip!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο τυρί αρκεί φυσικά να είναι χαμηλής λιποτεριεκτικότητας ώστε να μη ξεφύγετε θερμιδικά.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 300 γραμ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 250 γραμ. ανθότυρο
  • 3 αυγά
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 80 γραμ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουτ. της σούπας χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. της σούπας σουσάμι
  • αλεύρι και ελαιόλαδο για τις θήκες των μάφινς

Εκτέλεση:

  1. Χτυπήστε στο μίξερ το ανθότυρο με τα αυγά και την ζάχαρη.
  2. Ρίξτε το ελαιόλαδο, το γάλα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, την σόδα και το αλεύρι και ανακατέψτε το μείγμα.
  3. Αλείψτε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλεύρι το εσωτερικό από τις θήκες των μάφινς και αδειάστε το μείγμα. Πασπαλίστε την επιφάνεια με το σουσάμι.
  4. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 – 25 λεπτά.
Μαρία Αρβανίτη
Μαρία Αρβανίτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.