Διατροφή

Η Θρεπτική αξία των μανιταριών

της Λίτσας Κουλλαπή
22 Ιανουαρίου 2008
58839 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
manhtaria kai mpaxarika piperi kremmudi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα μανιτάρια αν και θεωρούνται λαχανικό, στην πραγματικότητα όμως, επειδή πρόκειται για μύκητες, θα μπορούσαν να αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα τροφίμων με εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες.

Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε ενέργεια (δηλαδή φτωχά σε θερμίδες).

150γρ. μανιτάρια (~8 μανιτάρια) δίνουν μόνο 32 θερμίδες. Αυτό τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος. Η χαμηλή θερμιδική τους αξία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες.

 

Θρεπτικά συστατικά Ποσότητα D.V (%) Εκτίμηση Περιεκτικότητας
Σελήνιο 36.85 mcg 52.6 Άριστη
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0.69 mg 40.6 Άριστη
Χαλκός 0.71 mg 35.5 Άριστη
Νιασίνη (Β3) 5.39 mg 26.9 Άριστη
Τρυπτοφάνη 0.08 g 25 Άριστη
Παντοθενικό οξύ (Β5) 2.13 mg 21.3 Άριστη
Κάλιο 635.04 mg 18.1 Άριστη
Φώσφορος 170.10 mg 17 Άριστη
Ψευδάργυρος 1.56 mg 10.4 Πολύ καλή
Μαγγάνιο 0.20 mg 10 Πολύ καλή
Θειαμίνη (Β1) 0.13 mg 8.7 Πολύ καλή
Πυριδοξίνη (Β6) 0.16 mg 8 Πολύ καλή
Πρωτεϊνες 3.54 g 7.1 Πολύ καλή
Φυλλικό οξύ 19.85 mcg 5 Καλή
Φυτικές Ίνες 0.85 g 3.4 Καλή
Μαγνήσιο 12.86 mg 3.2 Καλή
Σίδηρο 0.57 mg 3.2 Καλή
Ασβέστιο 25.52 mg 2.6 Καλή

 

Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι ψηλής βιολογικής αξίας γι΄ αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας.

Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου κορεσμένα λιπαρά.

Βιταμίνες:
Τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, νιασίνης και παντοθενικού οξέως, πολύ καλή πηγή θειαμίνης και βιταμίνης Β6, αλλά και καλή πηγή φυλλικού οξέως.

Η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το παντοθενικό οξύ βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των νεύρων, την υγεία του δέρματος και καλή όραση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ριβοφλαβίνη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες.

Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τρόφιμα πλούσια σε νιασίνη προφυλάσσουν από τη νόσο του Alzheimer's, αλλά και άλλα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.

Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κούρασης.

Η θειαμίνη βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η βιταμίνη B6 είναι απαραίτητη για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνης είναι μια ουσία που σχετίζετε με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το φυλλικό οξύ συμμετέχει στην κυτταρική διαίρεση και στον πολλαπλασιασμό, στη σύνθεση πρωτεϊνών, καθώς και στη διαδικασία της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ιχνοστοιχεία:
Τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή σεληνίου, χαλκού, καλίου και φωσφόρου, πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου και μαγγανίου , αλλά και καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου.

Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στη μείωση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, μιας διαδικασίας που φθείρει τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου, στην ελάττωση των συμπτωμάτων σε άτομα με άσμα και αρθρίτιδα, και στη πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία συμβάλουν στο σχηματισμό και την ελαστικότητα των αγγείων, των οστών, των αρθρώσεων και του δέρματος. Σε συνεργασία με το σίδηρο είναι βοηθά στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος. Τα μανιτάρια περιέχουν και τα δύο αυτά ιχνοστοιχεία.

Τα μανιτάρια περιέχουν κάλιο που είναι απαραίτητο για τη καλή λειτουργία της καρδίας, τη ρύθμιση των υγρών του σώματος και για τη καλή μυϊκή και νευρική λειτουργία. Επίσης μανιτάρια είναι πλούσια σε κάλιο και πολύ χαμηλά σε νάτριο. Αυτό τα κάνει να είναι ιδανικά για άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το ασβέστιο συμβάλει στην δημιουργία και τη προστασία των οστών και των δοντιών. Το μανιτάρι είναι καλή πηγή ασβεστίου.

Επιπρόσθετα τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη θεραπεία και πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών. Κάθε ποικιλία περιέχει σε διαφορετική περιεκτικότητα τα διάφορα θρεπτικά συστατικά.

Πρόσφατα έρευνες έδειξαν ότι ακόμη και το γνωστό σε όλους μας άσπρο μανιτάρι που παράγεται σε καλλιέργειες και αγοράζουμε σε υπεραγορές ή αλλού, μπορεί να έχει ρόλο στην πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Επίσης προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι τα μανιτάρια πιθανόν να μειώνουν και τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Τώρα γίνονται δοκιμές με ουσίες από μανιτάρια, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αξιόλογα αποτελέσματα στη θεραπεία της νόσου.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μάθουμε για τα μανιτάρια. Περιμένοντας όμως μπορούμε να απολαμβάνουμε τα εκλεκτά αυτά δώρα της φύσης όχι μόνο για τις ξεχωριστές γεύσεις που μας προσφέρουν αλλά και για την ισχυρή διατροφική τους αξία.

Λίτσα Κουλλαπή
Λίτσα Κουλλαπή Διατροφολόγος - Διαιτολόγος