Δίαιτα

Πρόγραμμα απώλειας βάρους μέσω Ίντερνετ

02 Φεβρουαρίου 2013
18831 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika mprosta apo othonh pou kanei search sto internet

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας ως η επιδημία του 21ου αιώνα, καθώς η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της είναι αισθητή σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεδομένου ότι αποτελεσματική θεραπεία δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μεθόδους παρέμβασης, όπως τα προγράμματα απώλειας βάρους μέσω του διαδικτύου.

Τα προγράμματα αυτά, χρησιμοποιούνται εύκολα από την άνεση του σπιτιού, διατηρώντας την ανωνυμία του πελάτη. Επιπλέον, προσφέρουν χρήσιμα εργαλεία, όπως δυνατότητα παρακολούθησης της προόδου στην απώλεια βάρους και λίστες για τα ψώνια. Παρά το σχετικά μικρό διάστημα από την εμφάνισή τους, φαίνεται να χρησιμοποιούνται ευρέως λόγω της άνεσης στην προσβασιμότητά τους. Τα στοιχεία που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τις παρεμβάσεις απώλειας βάρους μέσω διαδικτύου είναι η αυτο-παρακολούθηση, η ανατροφοδότηση και επικοινωνία με συμβούλους, η υποστήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο και η χρήση δομημένων και εξατομικευμένων προγραμμάτων.

Σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους παρατηρείται όταν στα προγράμματα υπάρχει η επικοινωνία με ειδικούς, πέρα από την απλή παροχή πληροφοριών. Από δεδομένα μετα-ανάλυσης φαίνεται, ότι οι παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο στην απώλεια ή τη διατήρηση του σωματικού βάρους και είναι προτιμότερες από την παντελή έλλειψη παρακολούθησης.

Από μελέτες που διερευνούσαν την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων φάνηκε ότι επιφέρουν μείωση του βάρους, καθώς και μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά, όπως η αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια. Πριν επιλέξετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μέσω διαδικτύου χρήσιμο θα ήταν να εξετάσετε αν πληρούνται κάποιες βασικές προδιαγραφές:

  • Το πρόγραμμα να έχει σχεδιαστεί και να λειτουργείται από επαγγελματίες με εμπειρία και σπουδές στην απώλεια βάρους.
  • Να προσφέρονται διάφορα είδη δίαιτας ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου (πχ. Χορτοφαγικές δίαιτες).
  • Προσοχή στην περίπτωση που σας προωθούν ειδικά σκευάσματα και συμπληρώματα, γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους ή έτοιμα μη-εξατομικευμένα προγράμματα. • Ερευνήστε επαρκώς το κόστος για το σύνολο του προγράμματος και δώστε προσοχή στις κρυφές χρεώσεις.
  • Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για την καταλληλότητα του προγράμματος και σε οποιαδήποτε συνύπαρξη ασθένειας αποφύγετε τη χρήση τους.

Συνοψίζοντας, λόγω της έλλειψης επαρκούς καθοδήγησης και άμεσης αντιμετώπισης προβλημάτων, τα προγράμματα απώλειας βάρους μέσω διαδικτύου, πιθανώς να είναι πιο κατάλληλα για άτομα που επιθυμούν μικρή απώλεια βάρους. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγική πρόληψης για το υπερβάλλον βάρος σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ελάχιστα από αυτά τα προγράμματα είναι μέχρι στιγμής δωρεάν, λάβετε σοβαρά υπόψη σας το κατά πόσο «πιστός» θα είστε σε ένα απρόσωπο πρόγραμμα μέσω διαδικτύου σε σχέση με τη στενή παρακολούθηση που σας προσφέρει η παρουσία του διαιτολόγου και επενδύστε ανάλογα τα χρήματά σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Khaylis Α,Yiaslas Τ,Bergstrom J, Gore-Felton C, Original Research A Review of Efficacious Technology-Based Weight-Loss Interventions: Five Key Components, Telemedicine and e-Health, 2010 Nov; 16(9):931-938

Rothert K, Strecher V, Doyle L, Caplan W, Joyce J, Jimison H, Karm L, Mims A, Roth M, Web-based Weight Management Programs in an Integrated Health Care Setting: A Randomized, Controlled Trial, Obesity, 2006 Feb; 14(2): 266-272

Neve M, Morgan P, Jones P, Collins C, Obesity Management Effectiveness of web-based interventions in achieving weight loss and weight loss maintenance in overweight and obese adults: a systematic review with meta-analysis, obesity reviews, 2010, 11: 306–321

Williamson D, Walden H, White M, York-Crowe E, Newton R, Alfonso A, Gordon S, Ryan D, Two-Year Internet-Based Randomized Controlled Trial for Weight Loss in African-American Girls, Obesity 2006 Jul; 14(7): 1231-1243

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.