Δίαιτα

Γαστρονομικό ταξίδι στη Βουδαπέστη

21 Δεκεμβρίου 2020
8460 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Budapiesti bridge

Η Βουδαπέστη αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η οποία χωρίζεται από τον ποταμό Δούναβη, αποτελεί μία από τους πιο γνωστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς είτε για ζευγάρια, είτε για παρέες για ολιγοήμερες διακοπές. Αν δεν την έχεις ήδη επισκεφθεί, μέσα σε αυτό το άρθρο θα βρεις tips να την ανακαλύψεις, και φυσικά τι γεύσεις να δοκιμάσεις! Ξεκινάμε;

Τα must-do στη Βουδαπέστη

Το ήξερες ότι ο ποταμός Δούναβης χωρίζει την πόλη στην περιοχή της Βούδας και της Πέστης; Αυτή ήταν μία πληροφορία που αρχικά δε τη γνώριζα, πριν επισκεφτώ την πόλη.

Το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Μπορείς να το απολαύσεις είτε από το Κάστρο της Βούδας, είτε μέσα από τις όμορφες βαρκάδες στο Δούναβη. Προτίμησε να το δεις σε πρωινή και βραδινή βαρκάδα, καθώς είναι μαγικό και ξεχωριστό αυτές τις διαφορετικές ώρες.

Τα θερμά λουτρά της πόλης είναι πολύ γνωστά για όλους τους επισκέπτες. Τα λουτρά Szechenyi είναι τα πιο γνωστά ιαματικά λουτρά, ωστόσο μπορείς να βρεις σε όλη την πόλη ανάλογα με τον κόσμο που θέλεις να έχει, καθώς και τις παροχές που προσφέρουν.

Η Βουδαπέστη έχει 4 γέφυρες κατά μήκος του Δούναβη για να περάσεις από τη μία όχθη στην άλλη. Θυμήσου να επισκεφθείς την Chain Bridge , καθώς είναι μία από τις πιο παλιές γέφυρες της πόλης και πάνω σε αυτή θα βρεις πολύχρωμες κλειδαριές , που «κλειδώνουν» μυστικά και αγάπη των ατόμων που την έχουν επισκεφθεί.

Το νησί της Μαργαρίτας είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της πόλης. Ένα τεράστιο πάρκο, με καταπράσινες περιοχές για να χαλαρώσεις σε αυτές και να απολαύσεις τον ήλιο σε συνδυασμό με ιδιαίτερα σιντριβάνια που παίζουν γνωστά κομμάτια μουσικής και «χορεύουν» στο ρυθμό της.

Μερικά ακόμα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς είναι:

  • η λεωφόρος Andrassy μέχρι την πλατεία Ηρώων
  • η καταπληκτική θέα από τον Πύργο των Ψαράδων
  • η Βασιλική του Αγ. Στεφάνου
  • το Κάστρο της Βούδας
  • ο λόφος και το άγαλμα Γκέλερτ

Τι να δοκιμάσω σε φαγητό στη Βουδαπέστη;

Η Βουδαπέστη διαθέτει πολλά και διαφορετικά παραδοσιακά πιάτα για να δοκιμάσεις. Η επιλογή που θα πρέπει να δοκιμάσεις είναι η σούπα γκούλας. Είναι μία ζεστή σούπα για να ζεσταθείς, αν την επισκεφθείς χειμώνα και φτιάχνεται από κρέας (κυρίως μοσχάρι), κρεμμύδια, αρκετά λαχανικά και αρκετή πάπρικα.

Το Porkolt είναι άλλο ένα παραδοσιακό πιάτο. Μπορείς να το βρεις με πολλές παραλλαγές στην πόλη, όμως η πιο κλασική είναι αυτή που περιέχει μοσχάρι πικάντικο με έντονα κρεμμύδια και μπαχαρικά και συχνά το συνοδεύουν από μία ιδιαίτερη μορφή της πατάτας.

Porkolt

Η Βουδαπέστη έχει μεγάλα πάρκα και συχνά κάνουν αρκετά street-food parties με φυσικά απίστευτες γεύσεις και μυρωδιές. Προσωπικά είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα από αυτά και να χαλαρώσω στη φύση, δοκιμάζοντας αρκετές από τις street-food επιλογές που υπήρχαν.

street food budapest

street food portugal

Φυσικά, δε θα μπορούσα να μη δοκιμάσω και κάποια γλυκιά επιλογή σε αυτό μου το ταξίδι. Συχνά, στο δρόμο συναντάγαμε μαγαζιά , τα οποία είχαν διάφορα γλυκά. Ωστόσο, αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν το Hungarian Chimney (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα), που αποτελείται από μία ζύμη σε σχήμα χωνιού, με ζάχαρη και εσωτερικά μπορούσες να το γεμίσεις με οποιαδήποτε γλυκιά γέμιση, όπως σοκολάτα, κρέμα, σαντιγύ, σιρόπι κ.α.

Hungarian Chimney

Να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο ανακαλύπτεις τη Βουδαπέστη, τόσο περισσότερες γευστικές εμπειρίες θα έχεις!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Marangoni F, Galli C, Ghiselli A, Lercker G, La Vecchia C, Maffeis C, Agostoni C, Ballardini D, Brignoli O, Faggiano P, Giacco R, Macca C, Magni P, Marelli G, Marrocco W, Miniello VL, Mureddu GF, Pellegrini N, Stella R, Troiano E, Verduci E, Volpe R, Poli A., Palm oil and human health. Meeting report of NFI: Nutrition Foundation of Italy symposium., Int J Food Sci Nutr. 2017 Sep;68(6):643-655

Ismail SR, Maarof SK, Siedar Ali S, Ali A., Systematic review of palm oil consumption and the risk of cardiovascular disease., PLoS One. 2018 Feb 28;13(2):e0193533.

Di Genova L, Cerquiglini L, Penta L, Biscarini A, Esposito S., Pediatric Age Palm Oil Consumption., Int J Environ Res Public Health. 2018 Apr 1;15(4). pii: E651.

European Food Safety Authority (EFSA), Process contaminants in vegetable oils and foods, available on https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/process-contaminants-vegetable-oils-and-foods

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).