Δίαιτα

Ρίξτε το βάρος στο σώμα σας: 5 μύθοι για το αδυνάτισμα!

της Ήβης Παπαϊωάννου
21 Απριλίου 2016
22692 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Ρίξτε το βάρος στο σώμα σας: 5 μύθοι για το αδυνάτισμα!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κάθε άνοιξη τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, και ιδιαιτέρως το διαδίκτυο, κατακλύζονται από διατροφικές συμβουλές οι οποίες υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους. Ο σύγχρονος αναγνώστης βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα σε διαφορετικές πρακτικές τις οποίες προσπαθεί να συνδυάσει προκειμένου να πετύχει την επιθυμητή απώλεια κιλών μέχρι τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια.

Ποιοι είναι όμως 5 κοινοί μύθοι που συνοδεύουν την απώλεια βάρους και σας περιορίζουν;

Μύθος 1ος: Για να χάσετε βάρος πρέπει να μετράτε συνέχεια θερμίδες

Η Αλήθεια: Οι θερμίδες είναι σημαντικές, δεν είναι όμως όλες ίδιες
Οι θερμίδες μετρούν την ενέργεια που περιέχεται στα τρόφιμα και είναι πράγματι σημαντικές για τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Δεν είναι όμως όλες οι θερμίδες ίδιες. Για παράδειγμα εάν λάβετε 100 θερμίδες από από μία χούφτα ξηρούς καρπούς ένα φρούτο, αυτό όχι μόνο θα σας δώσει πολλές βιταμίνες και άλλα φυτικά θρεπτικά συστατικά, αλλά θα απελευθερώσει σταδιακά την ενέργειά του και θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο. Οι ίδιες 100 θερμίδες που «κρύβονται» σε ένα γλυκό, θα απορροφηθούν πολύ γρήγορα, αφήνοντάς σας πεινασμένους, ενώ ταυτόχρονα μεγάλο ποσοστό τους θα αποθηκευθεί σαν λίπος. Αντί λοιπόν να καταγράφετε ασταμάτητα τις θερμίδες που καταναλώνετε, δώστε μεγαλύτερη έμφαση στα φρέσκα τρόφιμα και στις σωστές ποσότητες.

Μύθος 2ος: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Η Αλήθεια: Οι ωφέλιμοι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στη διατροφή
Μία πολύ συχνή παρατήρηση είναι πως το πρώτο πράγμα που «κόβει» κανείς όταν ξεκινάει την προσπάθεια για απώλεια βάρους είναι οι υδατάνθρακες. Θα πρέπει όμως να θυμάστε πως μία διατροφή φτωχή σε αυτές τις τροφές, ενδέχεται να προκαλέσει κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, ακόμη και κακή λειτουργία του εντέρου. Οι υδατάνθρακες είναι άκρως απαραίτητο συστατικό μίας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να επιλέξετε τους σωστούς:

  • Πείτε ναι σε λιγότερο επεξεργασμένους υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψωμί, μακαρόνια και λοιπά σιτηρά/δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Καταναλώστε «μία στο τόσο»: έτοιμα γεύματα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα και σνακ, έτοιμους χυμούς, έτοιμες σάλτσες και προϊόντα σιτηρών που δεν είναι ολικής άλεσης.

Μύθος 3ος: Μην καταναλώνετε κανένα γεύμα μετά τις 6μμ

Η Αλήθεια: Κάντε τις σωστές επιλογές μετά τις 6μμ
Αρκετά επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος αργότερα μέσα στην ημέρα οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Παρότι η παρατήρηση αυτή είναι αληθής, θα λέγαμε πως δεν συσχετίζεται τόσο με τη λειτουργία του μεταβολισμού. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι πως οι θερμίδες του βραδινού φαγητού «εκτοξεύονται» είτε γιατί κανείς τρώει συναισθηματικά, είτε γιατί έχει αφήσει άδειο το στομάχι του για πολλές ώρες. Εάν λοιπόν, το καθημερινό σας πρόγραμμα δεν σας επιτρέπει να κάνετε το τελευταίο γεύμα νωρίς το απόγευμα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αρκεί όμως: να έχετε κάνει ένα μικρό σνακ 2 με 3 ώρες πριν, να μην παραγεμίσετε το πιάτο σας και να προτιμήσετε σπιτικά αντί για έτοιμα γεύματα.

Μύθος 4ος: Μην ζυγίζεστε κάθε ημέρα

Η Αλήθεια: Ζυγιστείτε χωρίς άγχος, για να έχετε τον έλεγχο βοηθάει την αυτοπαρατήρησή σας χωρίς να γίνεται εμμονή
Η ζυγαριά αποτελεί ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία στην πορεία προς το επιθυμητό βάρος. Μετατρέψτε τη σε «σύμμαχο» που θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τον εαυτό σας και την πρόοδό σας. Όσο για το πόσο συχνά πρέπει να ανεβαίνετε στη ζυγαριά, μελέτες έχουν δείξει πως άτομα τα οποία ζυγίζονται καθημερινά παρουσιάζουν παρόμοια απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια ενός έτους, με άτομα τα οποία ζυγίζονταν μία φορά την εβδομάδα. Η επιλογή είναι δική σας! Φυσικά ακραίες συνήθειες όπως το ζύγισμα περισσότερες φορές την ημέρα ή μία φορά το μήνα δεν θεωρούνται ιδανικές.

Μύθος 5ος: Εάν δεν πεινάσετε, δεν θα χάσετε

Η Αλήθεια: Εάν δεν αλλάξετε, δεν θα χάσετε
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μύθους που συνοδεύουν την απώλεια βάρους. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όμως, όχι μόνο δεν θα σας αφήσει «νηστικούς», αλλά θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μεθοδικά τροφές οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Για παράδειγμα η παρουσία πρωτεΐνης (κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, αυγά, όσπρια, σόγια) σε κάθε γεύμα ή μικρογεύμα, αλλά και οι φυτικές ίνες των φρούτων, των λαχανικών και των σιτηρών ολικής άλεσης μπορούν να σας εγγυηθούν τον έλεγχο της πείνας

Τελικά ποια είναι η αλήθεια στο αδυνάτισμα;

Η επιστήμη της απώλειας βάρους είναι πολύπλοκη! Αφενός διότι κάθε τρόφιμο αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστατικά τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με το ανθρώπινο σώμα. Αφετέρου, διότι οι συνήθειες της καθημερινότητας και οι διατροφικές επιλογές είναι προσωπικές και χρειάζονται εξατομικευμένη προσέγγιση.

Η αλήθεια λοιπόν είναι πως δεν υπάρχει μία ιδανική δίαιτα για όλους!

Υπάρχουν συστατικά της διατροφής τα οποία ενισχύουν το μεταβολισμό, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο και τα φυσικά εκχυλίσματα εσπεριδοειδών. Συμπληρωματικά με αυτά, προτεραιότητα έχει να βρείτε εκείνο το πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει σε εσάς θα σας οδηγήσει με ασφάλεια σε:

  • ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
  • αποτελέσματα που θα διατηρηθούν στο βάθος του χρόνου.

Για να πετύχετε τους παραπάνω στόχους ζητείστε τη συμβουλή ενός διαπιστευμένου διαιτολόγου και καταρρίψτε κάθε μύθο, ρίχνοντας το βάρος στο σώμα σας!

Ήβη Παπαϊωάννου
Ήβη Παπαϊωάννου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MS, RDΝ