Λεξικό Διατροφής

Γάλα Σοκολατούχο

06 Φεβρουαρίου 2024
3642 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
sokolatoyxo gala

Photo source: www.canva.com

Το γάλα είναι ένα ουσιαστικό μέρος της καθημερινής μας διατροφής, παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη. Και ενώ το απλό γάλα αποτελεί την διατροφική βάση για αιώνες, το σοκολατούχο γάλα είναι ένα προιόν που πιθανώς να προβληματίζει. Από κάποιους ασκούμενους θεωρείται ένα «υπερ – ρόφημα» που βοηθά στην αποκατάσταση μετά την γυμναστική, από κάποιους γονείς θεωρείται ως ο μόνος τρόπος για να καταναλώσει το παιδί τους γάλα ενώ από άλλους θεωρείται μια θερμιδική βόμβα γεμάτη με αχρείαστη ζάχαρη.

Για να δούμε τι ισχύει όμως τελικά, σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε τις διάφορες πτυχές του σοκολατούχου γάλακτος, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι, της θρεπτικής του αξίας, των πλεονεκτημάτων που προσφέρει αλλά και τι θα πρέπει να προσέχετε κατά την επιλογή του. Θα το συγκρίνουμε επίσης με το κανονικό γάλα για να σας βοηθήσουμε να κάνετε συνειδητές επιλογές.

Τι είναι το Σοκολατούχο Γάλα;

Το σοκολατούχο γάλα είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα που παρασκευάζεται με ανάμειξη κανονικού γάλακτος με σκόνη κακάο ή σιρόπι σοκολάτας και ζάχαρη και μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο. Είναι γνωστό για τη γλυκιά και απολαυστική γεύση του και απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα γευστικών προτιμήσεων, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή, ειδικά μεταξύ των παιδιών. Μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές, με τα έτοιμα προς κατανάλωση ροφήματα να είναι η πιο συνηθισμένη αλλά μπορούμε να το παρασκευάσουμε εύκολα και στο σπίτι ανακατεύοντας σκόνη κακάο, ζάχαρη και γάλα.

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε κυρίως στα έτοιμα σοκολατούχα ροφήματα από αγελαδινό γάλα που υπάρχουν στο εμπόριο.

Διατροφική & Θρεπτική αξία του Σοκολατούχου Γάλακτος

Το σοκολατούχο γάλα περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας το κάτι περισσότερο από ένα απολαυστικό ρόφημα.

Πρωτεΐνη

Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επισκευή των ιστών στο σώμα. Η πρωτεΐνη βοηθά στην υποστήριξη της μυϊκής ανάπτυξης και της συνολικής υγείας.

Ασβέστιο

Το γάλα είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και το σοκολατούχο γάλα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών και παίζει σημαντικό ρόλο στη μυϊκή λειτουργία και τη σηματοδότηση των νεύρων.

Βιταμίνες

Το σοκολατούχο γάλα παρέχει διάφορες βιταμίνες, όπως βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, και βιταμίνη Β12, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Υδατάνθρακες

Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο σοκολατούχο γάλα παρέχει μια γρήγορη πηγή ενέργειας, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή για ανεφοδιασμό μετά από σωματικές δραστηριότητες.

Ενυδάτωση

Το γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθιστώντας το σοκολατούχο γάλα ένα ενυδατικό ρόφημα, ιδιαίτερα σημαντικό μετά την άσκηση ή σε μια ζεστή μέρα.

Το τυπικό θρεπτικό περιεχόμενο μιας μερίδας (1 φλυτζάνι = 240 ml) σοκολατούχου γάλακτος που διατίθεται στο εμπόριο, το οποίο παρασκευάζεται με ημιάπαχο γάλα και γλυκαίνεται με προσθήκη ζάχαρης είναι (κατά προσέγγιση) :

  • Ενέργεια: 160 kcal
  • Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια
  • Λίπος: 5 γραμμάρια (εκ των οποίων κορεσμένα: 2 γραμμάρια)
  • Υδατάνθρακες: 22 γραμμάρια (εκ των οποίων σάκχαρα 20 – 22 γραμμάρια)
  • Ασβέστιο: Περίπου 275-300 χιλιοστόγραμμα (περίπου 20-25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη D: Συνήθως περιέχει 2,5-3 μικρογραμμάρια (10-15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη οτι οι τιμές αυτές είναι κατά προσέγγιση και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες όπως η μάρκα ή η περιεκτικότητα σε λιπαρά (π.χ. πλήρες, ημιάπαχο ή αποβουτυρωμένο γάλα) και ζάχαρη (π.χ. με μειωμένη ή χωρίς ζάχαρη). Επίσης ορισμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α.

Για να έχουμε τις πιο ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με το διατροφικό περιεχόμενο θα πρέπει να ελέγχεται πάντα η διατροφική ετικέτα του προϊόντος που επιλέγουμε.

choco milk drinking

Σύγκριση με το απλό γάλα

Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά & το διατροφικό περιεχόμενο:

  • Τόσο το σοκολατούχο γάλα όσο και το απλό γάλα αποτελούν και τα δύο μια εξαιρετική πηγή πρωτείνης υψηλής βιολογικής αξία, με το σοκολατούχο να έχει πιθανώς ελαφρώς περισσότερη λόγω των πρόσθετων συστατικών όπως το κακάο.
  • Το απλό γάλα περιέχει λίγο περισσότερο ασβέστιο από το γάλα σοκολάτας.
  • Τόσο το απλό όσο και το σοκολατούχο γάλα είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D αλλά και βιταμίνης Β2, καλίου, φωσφόρου και μαγνήσιου.
  • Το σοκολατούχο γάλα περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, η οποία δεν υπάρχει στο απλό γάλα.
  • Το σοκολατούχο γάλα γενικά έχει περισσότερες θερμίδες λόγω της πρόσθετης ζάχαρης και του κακάο.

Όσον αφορά τη γεύση το σοκολατούχο γάλα έχει μια γλυκιά, σοκολατένια γεύση που μπορεί να είναι πιο ελκυστική από το απλό γάλα για ορισμένα άτομα, και ειδικά στα παιδιά.

Οφέλη του Σοκολατούχου Γάλακτος

Το σοκολατούχο γάλα μπορεί να προσφέρει μια σειρά από πολλά οφέλη που συμβάλλουν στη συνολική υγεία και ευεξία

Διατήρηση της υγείας των οστών

Είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Η κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση γερών οστών και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ειδικά σε παιδιά κατά την περίοδο της ανάπτυξης και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικά για άτομα που δυσκολεύονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε ασβέστιο, το σοκολατούχο γάλα μπορεί να είναι ένας νόστιμος και πρακτικός τρόπος για να αυξήσουν την πρόσληψη του.

Αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη ψηλής βιολογικής αξίας που περιέχεται στο σοκολατούχο γάλα είναι απαραίτητη για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης των μυών, της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος και της παραγωγής ενζύμων. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βοηθώντας ενδεχομένως στη διαχείριση του βάρους.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής και η υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

Ενυδάτωση

Λόγω της υγρής του μορφής, το σοκολατούχο γάλα μπορεί να συμβάλει στην ενυδάτωση. Η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης είναι σημαντική για τη γενική υγεία και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των σωστών σωματικών λειτουργιών.
Ενίσχυση της διάθεσης: Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το σοκολατούχο γάλα είναι ένα ανακουφιστικό και αναζωογονητικό ρόφημα λόγω της γλυκιάς και κρεμώδους γεύσης του. Μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ευχαρίστησης και ικανοποίησης όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Ως μεταπροπονητικό σνακ

Το σοκολατούχο γάλα συχνά προωθείται ως ένα αποτελεσματικό ρόφημα αποκατάστασης μετά την προπόνηση.

  • Παρέχει τον ιδανικό συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και ηλεκτρολυτών που απαιτούνται για τον ανεφοδιασμό και την αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Οι υδατάνθρακες αναπληρώνουν τα αποθέματα γλυκογόνου, ενώ η πρωτεΐνη βοηθά στην αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών και οι ηλεκτρολύτες όπως νάτριο και κάλιο βοηθούν στην επανυδάτωση. Όλα αυτά τα καθιστούν ένα ευεργετικό μεταπροπονητικό ρόφημα για αθλητές και ασκούμενους.
  • Ευκολία στη χρήση: Το σοκολατούχο γάλα που διατίθεται στο εμπόριο είναι εύκολα προσβάσιμο, καθιστώντας το μια βολική επιλογή για ανεφοδιασμό μετά την προπόνηση.
  • Προσιτό: Σε σύγκριση με πολλά εξειδικευμένα μετα-προπονητικά συμπληρώματα, το σοκολατούχο γάλα είναι μια οικονομική & αποδοτική επιλογή για αθλητές.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε στο Σοκολατούχο Γάλα

Ενώ το σοκολατούχο γάλα προσφέρει πολλά οφέλη, υπάρχουν ορισμένες πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε όταν το επιλέγουμε:

Πρόσθετη ζάχαρη

Τα προϊόντα σοκολατούχου γάλακτος που διατίθενται στο εμπόριο συνήθως περιέχουν αυξημένο ποσοστό πρόσθετων σακχάρων, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και σε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία με την αυξημένη κατανάλωση τους. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες και να επιλέγουμε προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, το παραδοσιακό σοκολατούχο γάλα με βάση τα γαλακτοκομικά μπορεί να μην είναι κατάλληλο. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις σοκολατούχου γάλακτος χωρίς λακτόζη και φυτικής προέλευσης.

Πρόσληψη θερμίδων

Ενώ το σοκολατούχο γάλα μπορεί να είναι ένα ευεργετικό ποτό μετά την προπόνηση, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τη συνολική θερμιδική σας πρόσληψη εάν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας και να υπάρχει προσοχή στα μεγέθη των μερίδων.

Συμπερασματικά

Το σοκολατούχο γάλα είναι ένα απολαυστικό και θρεπτικό ρόφημα που απολαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσετε τα μειονεκτήματα, συνιστάται να απολαμβάνετε το σοκολατούχο γάλα με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε εκδόσεις με μειωμένη ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη, εάν ανησυχείτε για την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων. Επιπλέον, οι μεμονωμένες διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν, επομένως είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τους συγκεκριμένους στόχους υγείας σας και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο εάν έχετε οποιεσδήποτε διατροφικές ανησυχίες ή περιορισμούς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate_milk
  2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/455101/nutrients
  3. Gómez-Fernández, A. R., Faccinetto-Beltrán, P., Orozco-Sánchez, N. E., Pérez-Carrillo, E., Marín-Obispo, L. M., Hernández-Brenes, C., Santacruz, A., & Jacobo-Velázquez, D. A. (2021). Sugar-Free Milk Chocolate as a Carrier of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Probiotics: A Potential Functional Food for the Diabetic Population. Foods (Basel, Switzerland), 10(8), 1866. https://doi.org/10.3390/foods10081866
  4. American Institute for Cancer Research: "Chocolate Milk for Kids: Healthy or Not?" Available at: https://www.aicr.org/resources/blog/chocolate-milk-for-kids-healthy-or-not
  5. Amiri, M., Ghiasvand, R., Kaviani, M., Forbes, S. C., & Salehi-Abargouei, A. (2019). Chocolate milk for recovery from exercise: a systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. European journal of clinical nutrition, 73(6), 835–849. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0187-x
Αλίκη Ζηκάκη
Αλίκη Ζηκάκη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλίκη Ζηκάκη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην Κλινική Διαιτολογία. Διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Λεμεσό (Κύπρος) από το 2007 και παρέχει τις υπηρεσίες της τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως.