Λεξικό Διατροφής

Κόλιανδρος

05 Φεβρουαρίου 2020
21813 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koliandros

Photo source: Image by Eric Chen from Pixabay

Ο κόλιανδρος κατάγεται από χώρες τις Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για πολυετή πόα που αναδίδει μια δυσάρεστη μυρωδιά! Τις ιδιότητες του (παραπλήσιες με αυτές του κύμινου) του τις προσδίδουν οι καρποί του. Αυτές είναι χωνευτικές, σπασμολυτικές, αντιφυσιτικές, ακόμα και αφροδισιακές. Η εποχή άνθησής του είναι το καλοκαίρι και χρησιμοποιούμενα μέρη είναι οι ώριμοι καρποί του (λουλούδια και σπόροι).

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

Χωνευτικό

Μια ιδιότητα κοινή σε όλα τα αρωματικά φυτά της οικογένειας των Σκιαδανθών. Ιδιαίτερα δημοφιλής η χρήση του ως αρτυματικό, καθώς και στη μαγειρική, για την τόνωση της πέψης

Αντιφυσιτικό

Βοηθά να φύγουν τα αέρια από τη κοιλιά και το έντερο

Διεγερτικό

Του αποδίδονται αφροδισιακές ιδιότητες.

Σπασμολυτικό

Σε συνδυασμό με μάραθο και κύμινο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις γαστρεντερικές κράμπες. Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και τις νευραλγίες.

Λοιπές ιδιότητες

Παλαιότερα έχει χρησιμοποιηθεί από την Ιατρική για την αντιμετώπιση της υστερίας. Αναφέρεται ότι βοηθά στην νευρική ανορεξία και στην νευρική κόπωση

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Ο χυμός του κόλιανδρου σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί μέθη

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως αφέψημα
  • Ως έγχυμα
  • Ως σκόνη (για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες ή απλά ως βελτιωτικό γεύσης - ταιριάζει πολύ στις αγκινάρες και στα μανιτάρια)

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Ο κόλιανδρος καλλιεργείται από το 1000 π.Χ. Υπάρχουν αναφορές ότι τον καλλιεργούσαν στους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και αναφέρεται ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη (Έξοδος 16:31). Καρποί του βρέθηκαν σε τάφους της Αρχαίας Αιγύπτου , ενώ στους αιγυπτιακούς παπύρους μνημονεύεται. Για τις ιδιότητες του αναφέρεται μετέπειτα σε όλα τα ιατρικά συγγράμματα του Μεσαίωνα. Την ίδια εποχή ήταν συνηθισμένη η χρήση του για την παρασκευή ερωτικών ποτών. Την μεγαλύτερη φήμη του την απέκτησε τον 17ο αιώνα, όταν τον χρησιμοποίησαν οι Καρμελίτες μοναχοί για να παρασκευάσουν το διάσημο την εποχή εκείνη 'Νερό της Καρμέλ'. Οι Κινέζοι βοτανολόγοι στη παραδοσιακή κινεζική Ιατρική το συστήνουν ως αγωγή στην νευρική ανορεξία, καθώς και σε περιπτώσεις κακοσμίας. Γενικά σήμερα η χρήση του δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ωστόσο το εκμεταλλεύεται η ζυθοποιία και η ποτοποιία και αποτελεί σταθερό συστατικό στην μπύρα, σε πολυάριθμα ορεκτικά ποτά (απεριτίφ), στο λικέρ, καθώς και στο γερμανικό ούζο.

Κόλιανδρος

Κοινές Ονομασίες 

Κόλιαντρο, κουτβαράς, κοριός

Επίσημη Ελληνική Ονομασία 

Κορίαντρο το εδώδιμο

Επιστημονική Ονομασία 

Coriandrum sativum L.

Οικογένεια

Σκιαδοφόρα (Umbelliferae)

Αγγλική Ονομασία 

Coriander
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία

Κώστας Μπαζαίος, 2003, 100 Βότανα 2000 Θεραπείες, Εκδόσεις Διατροφή & Υγεία

Φυσική Ιατρική - Βότανα, 2001, Infomedia Publications LTD

Wei JN, Liu ZH, Zhao YP, Zhao LL, Xue TK, Lan QK. Phytochemical and bioactive profile of Coriandrum sativum L. Food Chem 2019 Jul 15;286:260-267

Elmas L, Secme M, Mammadov R, Fahrioglu U, Dodurga Y. The determination of the potential anticancer effects of Coriandrum sativum in PC-3 and LNCaP prostate cancer cell lines. J Cell Biochem 2019 Mar;120(3):3506-3513

Dhyani N, Parveen A, Siddiqi A, Hussain ME, Fahim M. Cardioprotective efficacy of Coriandrum sativum L. seed extract in heart failure rats through modulation of endothelin receptors and antioxidant potential. J Diet Suppl 2018 Oct 9:1-14

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.