Λεξικό Διατροφής

Χλώριο

της Δέσποινας Γκακνή
02 Φεβρουαρίου 2017
58035 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xlorio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το χλώριο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο σπανίως υπάρχει ελεύθερο στη φύση. Η πιο συνηθισμένη χημική ένωση του χλωρίου είναι το χλωριούχο νάτριο, το κοινό σε όλους μας αλάτι. Το χλώριο στη στοιχειακή μορφή του είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Η χρησιμότητα του χλωρίου στον ανθρώπινο οργανισμό

Το χλώριο είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα ανιόν του εξωκυττάριου χώρου, όπου μαζί με το νάτριο δρα ως βασικός ηλεκτρολύτης ρυθμίζοντας την οσμωτική πίεση και την ισορροπία του νερού στο σώμα. Επίσης, το χλώριο απαιτείται για τη σύνθεση του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι. Είναι απαραίτητο στις περιπτώσεις δυσπεψίας και βοηθητικό σε πολλές στομαχικές διαταραχές. Σε περιπτώσεις έλλειψης χλωρίου, παρατηρείται μείωση της μυϊκής δύναμης, τα δόντια αρχίζουν να καταστρέφονται και μειώνεται η ικανότητα πέψης των τροφών του οργανισμού.

Ημερήσια πρόσληψη χλωρίου

Για το χλώριο δεν έχει οριστεί Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη, υπάρχει όμως η επαρκής πρόσληψη η οποία κυμαίνεται από 1800 έως 2300mg την ημέρα και η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των υγιών ενηλίκων. Μία συνηθισμένη διατροφή, τις περισσότερες φορές, υπερκαλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε χλώριο.

Διαιτητικές πηγές πρόσληψης χλωρίου

Το χλώριο συνήθως είναι συνδεδεμένο με το νάτριο, δημιουργώντας το χλωριούχο νάτριο όπως αναφέραμε προηγουμένως. Επομένως, το κοινό αλάτι είναι η βασική πηγή πρόσληψης χλωρίου. Εκτός από το αλάτι, άλλες τροφές πλούσιες σε χλώριο είναι τα σπαράγγια, τα αντίδια, το βούτυρο, το αγγούρι, τα ψάρια, οι φακές, οι μπάμιες, το γάλα, οι ελιές και οι ντομάτες.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.