Οικογένεια

Το παιδί μπορεί να τρώει ό,τι θέλει!

της Διονυσίας Βουτσά
10 Δεκεμβρίου 2015
9408 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidia trone proino
Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα παιδιά τείνουν να είναι αρκετά επιλεκτικά και επίμονα σχετικά με το τι καταναλώνουν. Συνήθως προσκολλώνται στα τρόφιμα που αγαπούν και αρνούνται να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα είτε γιατί θεωρούν ότι έτσι λένε «όχι» στους γονείς τους είτε γιατί επηρεάζονται από τα χαρακτηριστικά του ίδιου του τροφίμου, όπως η υφή, το σχήμα, το άρωμα και η γεύση του. Οι άνθρωποι γεννιόμαστε έχοντας μια ροπή προς τη γλυκιά γεύση και μια αποστροφή προς την πικρή και ξινή γεύση.

Ειδικά τα παιδιά προτιμούν τρόφιμα με ήπια γεύση και μυρωδιά, μαλακά και με έντονα χρώματα. Επίσης τα παιδιά περνώντας αρκετό χρόνο στην τηλεόραση και πλέον στο ίντερνετ τείνουν να αποζητούν τα περισσότερο διαφημιζόμενα τρόφιμα, τα οποία συνήθως είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη και φτωχά σε φυτικές ίνες και σίδηρο.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την διατροφική συμπεριφορά των παιδιών;

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών εξαιτίας διάφορων περιβαλλοντικών επιδράσεων όπως οι αλλαγές στον τρόπο προμήθειας των τροφίμων, η αυξημένη εξάρτηση από τα τρόφιμα που καταναλώνονται έξω από το σπίτι, η έντονη διαφήμιση και οι τιμές των τροφίμων. Επιπλέον, το μέγεθος των μερίδων έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως επίσης και η κατά κεφαλήν διαθεσιμότητα των προστιθέμενων σακχάρων και λιπών.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την ποιότητα διατροφής των παιδιών;

Σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί το ποσοστό της πρόσληψης ενέργειας από τρόφιμα που καταναλώνονται εντός του σπιτιού, ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί το ποσοστό της ενεργειακής πρόσληψης από το φαγητό που καταναλώνεται στο εστιατόριο και το γρήγορο φαγητό, με αποτέλεσμα η ποιότητα της διατροφής των παιδιών να έχει σημαντικά επιδεινωθεί. Επίσης έχει παρατηρηθεί αύξηση της κατανάλωσης αναψυκτικών και μείωση της κατανάλωσης γάλακτος.

Αν λοιπόν τα παιδιά εκτιθέμενα στις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές που απλόχερα τους χαρίζονται μπορούσαν να είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για το τι θα κατανάλωναν, τότε θα προσλάμβαναν σχεδόν αποκλειστικά τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα, φθηνά και κυρίως νόστιμα.

Διατροφή και ανάπτυξη παιδικής παχυσαρκίας

Μια συστηματική τέτοιου είδους διατροφή, που περιλαμβάνει υπερβολική πρόσληψη λιπαρών (ιδιαίτερα κορεσμένων), χοληστερόλης και αλατιού και ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών και καλίου, οδηγεί στην ανάπτυξη παιδικής παχυσαρκίας, αυξημένης αρτηριακής πίεσης, διαταραγμένης ανοχής στη γλυκόζη και δυσλιπιδαιμίας.

Η παιδική παχυσαρκία συγκαταλέγεται σήμερα στους πέντε κυριότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικο ζωή και σχετίζεται σθεναρά με την πρώιμη εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης στην ηλικία των 30 ετών. Έχει επίσης φανεί σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ενέργειας στην παιδική ηλικία και στον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο στην ενήλικη ζωή.

Επιπρόσθετα, τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι έφηβοι και στη συνέχεια παχύσαρκοι ενήλικες, με την παχυσαρκία να αποτελεί αιτία πληθώρας νοσημάτων, καρδιαγγειακών, ορθοπεδικών, ορμονικών κ.λπ.

Συμπερασματικά

Επειδή η παιδική ηλικία, είναι πολύ σημαντική φάση της ζωής του ανθρώπου, διότι τότε πραγματοποιούνται οι περισσότερες αλλαγές σε σωματικό επίπεδο, είναι απαραίτητη η επίτευξη μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, η οποία θα παρέχει στο παιδί την απαραίτητη ενέργεια και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

Το οικογενειακό περιβάλλον είναι εκείνο που θα καθοδηγήσει το παιδί σε σωστές και ισορροπημένες διατροφικές επιλογές για να αποφευχθούν οι συνέπειες της ανθυγιεινής διατροφής κι όχι το ίδιο το παιδί από μόνο του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Baker J., Olsen L., Sørensen T., Childhood Body-Mass Index and the Risk of Coronary Heart Disease in Adulthood, The new England journal of medicine, 2007, 357:23

St-Onge M., Keller K., Heymsfield S., Changes in childhood food consumption patterns: a cause for concern in light of increasing body weights, Am J Clin Nutr, 2003, 78 (6): 1068-1073

WHO Technical Report Series 916 of a Joint WHO/FAO Expert Consultation, Diet, Nutrition and the Prevention of chronic Diseases, World Health Organization ,2003, 34-38

Βιώνης Π., Διατροφή κατά την Παιδική Ηλικία, Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, Last updated: 2012 Accessed: 28/04/2015 http://www.eligast.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1800:2014-10-08-08-37-09&catid=14:2011-12-01-20-42-17&Itemid=34

Ηλιοπούλου Η., Παιδική Παχυσαρκία - Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών, Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, Last updated: 2012 Accessed: 02/05/2015 http://www.eligast.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1687:2013-12-27-10-33-55&catid=14:2011-12-01-20-42-17&Itemid=34

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος