Κουζίνα

Μαγειρεύοντας με Μπίρα!

της Πέγκυς Κόλλια
12 Σεπτεμβρίου 2012
16047 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
pothria me mpyra

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στη γαστρονομία του σήμερα έχει αρχίσει να ανατέλλει μια καινούργια τάση, η αντικατάσταση του κρασιού από τη μπίρα. Πολλοί διακεκριμένοι σεφ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό την χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν εκπληκτικά πιάτα με εξαιρετική γεύση. Τι πρόσφέρει όμως αυτή η νέα γαστρονομική τάση στην υγεία μας;

Τι είναι η μπίρα;

Η μπίρα είναι ένα από τα παλαιότερα προϊόντα, αφού υπολογίζετε ότι παρασκευάζεται από το 10.000 π.Χ. Η παραγωγή της είναι πολύ σύνθετη, ενώ ανάλογα με τα προϊόντα που χρησμοποιούνται έχουμε και τους διαφορετικούς τύπους μπίρας. Κύρια συστατικά της μπίρας είναι το νερό, η βύνη κριθαριού και ο λυκίσκος, ενώ περιέχει πολλά ακόμα στοιχεία που βοηθούν στην προάσπιση της υγείας του ανθρώπου.

Αντιοξειδωτική δράση - Φυτικές ίνες

Η μπίρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες λόγω της περιεκτικότητάς της σε λυκίσκο και κριθάρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης και από την εμφάνιση καρκίνου, λόγω της δράσης των αντιοξειδωτικών ουσιών στις ελεύθερες ρίζες.

Ακόμη, η περιέκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα επιβραδύνει την πέψη και απορρόφηση του φαγητού, με αποτέλεσμα να παραμένουμε περισσότεροι ώρα χορτάτοι.

Αιθανόλη

Πολλοί πιστεύουν ότι η αιθανόλη (αλκοόλ) που περιέχει η μπίρα εξατμίζεται με το μαγείρεμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το ποσοστό της μπορεί να μειώνεται αλλά δεν μηδενίζεται. Η περιεκτικότητα της μπίρας σε αιθανόλη φαίνεται να είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου. Σύμφωνα με έρευνες, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση μπίρας βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αυξάνη την HDL-χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη).

Ακόμη, η με μέτρο κατανάλωση μπίρας δεν φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παρατηρείται βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία όμως σε υπερβολικές ποσότητες αυξάνεται. Τέλος, η παρουσία αιθανόλης στη μπίρα εμποδίζει της δράση ορισμένων ορμονών που οφείλονται για την απώλεια οστικής μάζας και την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Έτσι λοιπόν λίγη μπίρα στο μαγείρεμα και νοστιμιά θα μας προσφέρει αλλά και καλή υγεία.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες;

Η μπίρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, καθώς και σε μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Χρησιμοποιώντας την λοιπόν στην παρασκευή του φαγητού εποφελούμαστε από αυτά. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε όμως όταν μαγειρεύουμε με μπίρα είναι ότι στις υψηλές θερμοκρασίες τα στοιχεία αυτά καταστρέφονται.

Ενεργειακή αξία μπίρας και προσθήκή της στο φαγητό

Όπως όλα τα αλκοολούχα ποτά έτσι κι η μπίρα έχει θερμίδες. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να θεωρηθεί μια πολύ καλή επιλογή με όποιον τρόπο κι αν την καταναλώσουμε, αφού έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών προέρχονται από το αλκοόλ που περιέχουν. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του αλκοόλ, τόσες περισσότερες οι θερμίδες.

Αναφέρθηκε νωρίτερα, ότι με το μαγείρεμα ένα μικρό ποσοστό αυτού εξατμίζεται. Με αυτόν τον τρόπο, οι θερμίδες θα είναι ακόμα λίγοτερες από το να καταναλώναμε απλώς μια παγωμένη μπίρα. Ακόμη, στο μαγείρεμα η ποσότητα μπίρας που χρησιμοποιείται ανά μερίδα είναι πολύ λιγότερη από ένα μπουκάλι μπίρας που θα πίναμε σε μια βόλτα μας, με αποτέλεσμα πάλι οι θερμίδες που θα καταναλώσουμε να είναι λιγότερες.

Γίνεται κατανοητό πως η μέτρια κατανάλωση μπίρας μέσω του φαγητού, δεν προσφέρει μόνο νοστιμιά αλλά έχει και θετική επίδραση στην υγεία μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Judith Wylie-Rosett, EdD, RD, Ann A. Albright, PhD, RD, Caroline Apovian, MD, Nathaniel G. Clark, MD, RD, Linda Delahanty, MS, RD, Marion J. Franz, MS, RD, Byron Hoogwerf, MD, Karmeen Kulkarni, MS, RD, Alice H. Lichtenstein, DSc, Elizabeth Mayer-Davis, PhD, RD, Arshag D. Mooradian, MD, Madelyn Wheeler, MS, RD. 2006-2007 American Diabetes Association Nutrition Recommendations: Issues for Practice Translation.

Maria Pontes Ferreira, PhD, RD, M.K. Suzy Weems, PhD, RD. Alcohol Consumption by Aging Adults in the United States: Health Benefits and Detriments.15 February 2008

Rosalind A. Breslow, PhD, MPH, RD,, Patricia M. Guenther, PhD, RD, Wenyen Juan, PhD, Barry I. Graubard, PhD. Alcoholic Beverage Consumption, Nutrient Intakes, and Diet Quality in the US Adult Population, 1999-2006

Katherine L Tucker, Ravin Jugdaohsingh, Jonathan J Powell, Ning Qiao, Marian T Hannan, Supannee Sripanyakorn, L Adrienne Cupples, and Douglas P Kiel. Effects of beer, wine and liquor intakes on bone mineral density in order men and women 1,2,3. 2009 American Society of Nutrition

European Food Information Council. Beer - A long History.[Internet].2002 February.

Available from:http://www.eufic.org/article/en/artid/beer/

Today's diet and nutrition. Available from: http://viewer.zmags.com/publication/85bfae6a#/85bfae6a/26 και http://viewer.zmags.com/publication/85bfae6a#/85bfae6a/28

Mednutrition. Μπύρα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων; Available from: http://www.mednutrition.gr/mpyra-gia-tin-prolipsi-twn-kardiaggeiakon-nosimatwn

Πέγκυ Κόλλια
Πέγκυ Κόλλια Διαιτολόγος-Διατροφολόγος