Διατροφή

Ασιατικά πιάτα με υψηλή θρεπτική αξία

07 Σεπτεμβρίου 2013
33540 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Ασιατικά πιάτα με υψηλή θρεπτική αξία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Εξ’ ανατολής

Ήδη από την αρχαιότητα, το φαγητό ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την φημισμένη ανατολίτικη ιατρική πρακτική. Και όχι άδικα! Στην Ανατολή ακολουθούν ένα διατροφικό σχήμα που βασίζεται σε πολλά λαχανικά, λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερο ψάρια και θαλασσινά ενώ έχει παραπάνω φυτικές ίνες από την δυτικού τύπου διατροφή που τείνουμε να ακολουθούμε πλέον και στην Ελλάδα. Ο τρόπος μαγειρέματός τους επιτρέπει τη διατήρηση του αντιοξειδωτικού περιεχομένου των τροφίμων. Την ίδια στιγμή τα ποσοστά παχυσαρκίας σε, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Ταϊλάνδη είναι πολύ χαμηλά (<5%) όπως και το ποσοστό των νοσημάτων που συνοδεύουν τη παχυσαρκία- δηλαδή ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά και το μεταβολικό σύνδρομο. Το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό και δεν επηρεάζεται τόσο από χρόνια νοσήματα του δυτικού κόσμου.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

A. C. Skulas-Ray, P. M. Kris-Etherton, D. L. Teeter, C.-Y. O. Chen, J. P. Vanden Heuvel, S. G. West. A High Antioxidant Spice Blend Attenuates Postprandial Insulin and Triglyceride Responses and Increases Some Plasma Measures of Antioxidant Activity in Healthy, Overweight Men. Journal of Nutrition, 2011; 141 (8): 1451

Aggarwal BB, Sung B. Pharmacological basis for the role of curcumin in chronic diseases: an age-old spice with modern targets. Trends Pharmacol Sci. 2009 Feb;30(2):85-94.

International Association for the Study of Obesity (IASO), International Obesity Task Force (IOTF), Prevalence map, last accessed on 20th January 2013, available at: http://www.iaso.org/iotf/obesity/

Lanou AJ. Soy foods: are they useful for optimal bone health? Ther Adv Musculoskelet Dis. 2011 Dec;3(6):293-300.

Ng TP, Chiam PC, Lee T, Chua HC, Lim L, Kua EH. Curry consumption and cognitive function in the elderly. Am J Epidemiol. 2006 Nov 1;164(9):898-906.

Tangkanakul, P., Auttaviboonkul, P., Niyomwit, B., Lowvitoon, N., Charoenthamawat, P. and Trakoontivakorn, G., Antioxidant capacity, total phenolic content and nutritional composition of Asian foods after thermal processing, International Food Research Journal (2009) 16: 571-580

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.