Ζυμαρικά

Μακαρονοσαλάτα με πέννες, ντοματίνια, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Nearly all of the Big Apple's restaurants are earning an 'A' in food safety, the city's health department happily reports.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μαγιονέζα μαζί με το πέστο βασιλικού.
  2. Σ' ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Προσθέστε το μείγμα της μαγιονέζας, αλατίστε και ανακατέψτε με προσεχτικές κινήσεις .
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

400 γρ. πέννες ολικής αλέσεως, βρασμένες
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα.
100 γρ. μοτσαρέλα light, κομμένη σε μικρούς κύβους
50 γρ. ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι και κομμένες σε φιλέτα
10 γρ. βασιλικό, chiffonade
60 γρ. φύλλα ρόκας
40 γρ. πέστο βασιλικού
100 γρ. μαγιονέζα extra light
αλάτι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
366.0
18%
Λιπαρά
22.5g
32%
Κορεσμένα λιπαρά
2.3g
11%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1.2g
51%
Φυτικές Ίνες
4.0g
17%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ηλιάνα Ηλιοπούλου
Ηλιάνα Ηλιοπούλου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ δροσερή και αποτελεί ιδανική επιλογήγια το καλοκαίρι! Αποτελεί μια εναλλακτική από τις συνηθισμένες συνταγές με μακαρόνια -στα συν της είναι ότι τρώγεται ευχάριστα και κρύα!

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα μακαρόνια ολικής άλεσης που χρησιμοποιούνται, μαζί με τα λαχανικά της συνταγής αυξάνουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να αισθανθείς καλύτερα και πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.

Λαχανικά χωρίς θερμική επεξεργασία

Επιπλέον, η σάλτσα της συνταγής ουσιαστικά αποτελείται από τα ίδια τα λαχανικά της ωμά και ψιλοκομμένα, δηλαδή τα ντοματίνια και τη ρόκα μαζί με το βασιλικό. Όταν καταναλώνεις τρόφιμα στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή τους και με τη λιγότερη θερμική επεξεργασία που μπορεί να έχουν υποστεί, λαμβάνεις σε μεγαλύτερο ποσοστό αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και τις βιταμίνες τους.

Συνταγή χαμηλή σε λιπαρά

Τέλος, στα βασικά πλεονεκτήματα της συνταγής, είναι ότι έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με αξιοσημείωτη χαμηλή σύσταση σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Αυτό συμβαίνει διότι ο σεφ προτίμησε ένα τυρί, όπως η μοτσαρέλα, στην light εκδοχή του καθώς και την αντίστοιχη light εκδοχή της μαγιονέζας.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Το μόνο που αξίζει να προσέξεις είναι η υψηλή περιεκτικότητα της συνταγής σε αλάτι. Αν προσπαθείς να ελέγξεις την πίεση σου ή λαμβάνεις κάποια αγωγή που απαιτεί χαμηλή πρόσληψη αλατιού, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγεις τις ελιές, να βάλεις λιγότερη σάλτσα πέστο και να μην προσθέσεις καθόλου έξτρα αλάτι.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Ηλιάνα Ηλιοπούλου
Ηλιάνα Ηλιοπούλου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.